23 July 2018

Primarii sunt consideraţi o gaşcă de infractori de către ANI

Filed under: Locale |

Kereskenyi

Deputatul UDMR de Satu Mare Kereskenyi Gabor, prin intermediul unei declaraţii politice, acuză Agenţia Naţională de Integritate de anchetarea abuzivă a primarilor care sunt membri în structurile societăţilor şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară care asigură servicii publice importante, cum ar fi cazul SC Apaserv SA Satu Mare. La nivelul judeţului nostru, în vizorul ANI au intrat 44 din cei 64 de primari existenţi. Potrivit deputatului Kereskenyi, aceste practici ale ANI afectează imaginea ţării. De asemenea, deputatul UDMR solicită autorităţilor statului să găsească soluţii instituţionale pentru rezolvarea situaţiei.

Două treimi din primari, cercetaţi de ANI
Potrivit interpelării deputatului Kereskenyi, peste două treimi din primarii sătmăreni sunt anchetaţi de ANI pentru incompatibilitate întrucât sunt membri în AGA a SC Apaserv SA. “Punerea la zid a 80% din primarii din ţară, asupra cărora atârnă pericolul incompatibilităţii, pentru că reprezintă interesele comunităţii în structurile societăţilor şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară care asigură servicii publice importante, nu este în folosul nimănui. În cursul săptămânii trecute şi în judeţul Satu Mare 44 de primari din cei 64 au primit înştiinţările că sunt anchetaţi de Agenţia Naţională de Integritate. Menţionez că aceşti primari sunt reprezentanţii unităţilor administrative în AGA a S.C. Apaserv Satu Mare S.A, operatorul de apă şi canalizare din judeţ”, se arată în interpelare.

Primarii nu mai vor să semneze acte importante
Deputatul Kereskenyi reclamă faptul că primarii fug de responsabilitate din cauza anchetelor ANI. “Având în vedere că nu este vorba de intrarea aleşilor în structurile firmelor private, ci de acele societăţi care sunt deţinute sută la sută de unităţi administrative care prestează servicii publice importante, considerăm că sunt servite doar interesele personale ale unora care vor să-şi treacă în palmares victorii doar de palmares împotriva unor aleşi locali. Cine va mai candida pentru primăria unei comune, dacă în schimbul unei indemnizaţii sub 2.000 de lei sunt declaraţi incompatibili pentru că apară interesul public? S-a ajuns în situaţia în care aleşii locali fug de responsabilitate, refuză să mai semneze actele cu greutate de teama unor instituţii care au declanşat o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Aşa nu facem decât să alungăm specialiştii din administraţia publică locală. Vom ajunge în situaţia în care vor candida la primării doar oportuniştii şi fripturiştii”, scrie în interpelare.

Pericol ca ţara să rămână neadministrată
În încheiere, Kereskenyi cere autorităţilor statului să găsească soluţii instituţionale pentru rezolvarea acestei situaţii. “Aleşii locali, potrivit normelor europene, au obligaţia să reprezinte comunitatea în toate instituţiile şi structurile dacă acest lucru este în interesul comunităţii, iar potrivit Tratatului de la Nisa directiva europeană primează în faţa Legii 161/2003 care defineşte incompatibilităţile. Ba mai mult, legea este interpretată într-un singur sens şi obtuz, aleşii locali fiind privaţi de a lua deciziile cele mai potrivite pentru comunitate. Pe de altă parte este foarte grav că prin aceste practici ale ANI este afectată şi imaginea României, aleşii locali fiind prezentaţi în presa naţională şi internaţională ca fiind corupţi. Situaţia primarilor care ar putea fi în incompatibilitate trebuie tratată cu soluţii instituţionale constructive, prin implicarea Parlamentului, Ministerului Justiţiei şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Riscăm să lăsăm neadministrată întreaga ţară. Nu putem trata primarii ca o imensă gaşcă de infractori”, se mai arată în interpelarea deputatului UDMR de Satu Mare.
Szasz Lorand

2 Responses to Primarii sunt consideraţi o gaşcă de infractori de către ANI

 1. chiar sint o gasca de infractori uni nu generalizam legea e lege si trebuie respectata cine o incalca sa plateasca

  adina
  19 September 2013 at 16:10
  Reply

  • Sa nu uitam insa si de gasca viceprimarilor penali…primul dintre ei, cu voia Dvs, poate tocmai actualul deputat.

   Ardelean
   20 September 2013 at 14:12
   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *