26 March 2019
Festivalul Berii Artizanale

Regal tradiţional la Medieşu Aurit

Filed under: Locale |

medies

Multă voie bună la acest sfârșit de săptămână la Medieșu Aurit. Localnicii, împreună cu autoritățile locale şi judeţene, au sărbătorit Zilele Comunei într-un mod inedit, promovând totodată cultura locului, aducându-și aminte de trecut și susținând artiștii sătmăreni. Pe scena din centrul comunei au urcat organizatorii, respectiv primarul şi viceprimarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea şi Radu Iancu, alături de consilierii locali, subprefectul Cristian Sasu, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, şi alţi reprezentanţi de instituţii publice deconcentrate.

Evenimente sub aceeaşi cupolă
Primarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea, a precizat că în acest an au fost organizate sub aceeaşi cupolă cele mai importante evenimente culturale, printre care şi Festivalul prunelor. “Prima ediţie a Festivalului prunelor a avut loc în urmă cu doi ani, printr-un parteneriat cu Camera de comerţ româno-ungară şi a avut loc în altă parte. După ce am devenit edil al acestei comune m-am gândit că nu este firesc ca acest festival să nu se reediteze odată cu celelalte evenimente culturale. Trebuie să punctăm cultura prunului, căci nu se face doar renumita pălincă, ci şi alte produse de bucătărie şi cred că am putea stimula în acest mod cultura pomilor fructiferi, mai exact, a prunului, a caisului, a piersicului, a vişinului. Se ştie clar că denumirea Medieşului are legătură cu petalele de vişin, care erau aurite şi poleiţi pereţii unei săli de bal a castelului din Medieş”, a declarat primarul Silviu Zetea.
De asemenea, edilul şef a mai precizat că se are în vedere modernizarea centrului comunei Medieşu Aurit. “Intenţia noastră pe viitor este ca pe lângă infrastructura pe care dorim permanent să o modernizăm, să transformăm centrul Medieşului într-o piaţă. Este o iniţiativă mai nouă de-a mea. O piaţă care să fie folosită ca şi ceva reprezentativ şi să se transforme în nucleul de unde să pornească dezvoltarea comunei. Şi aici mă refer la faptul că am putea integra castelul, casa de cultură, bisericile într-un proiect mai amplu şi cred că va fi unul cu foloase foarte mari pentru cetăţenii din Medieşu Aurit”, a conchis Silviu Zetea.

Promisiuni onorate de Consiliul Judeţean
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, le-a prezentat medieşenilor stadiul promisiunilor realizate în campania electorală de anul trecut, care au fost onorate aproape în totalitate. “Vreau să vă spun că anul trecut v-am promis că vom face câteva lucruri şi USL când a promis s-a şi ţinut de cuvânt. Drumul Odoreu – Medieş – Apa a fost promis de foarte mulţi politicieni şi nu s-a întâmplat nimic. Ei, vedeţi, acum se întâmplă. Drumul va fi finalizat într-o lună, o lună şi jumătate, dacă timpul ne va permite. Ştiu şi problema de la Băbăşeşti. Am intervenit şi acolo pentru a pune asfaltul. Dar ce este cel mai important este că ne-am ţinut de cuvânt. Iar acest lucru vă rog să nu îl uitaţi: noi ce spunem şi facem. Medieşul este o comună mare şi trebuie să fie şi cea mai frumoasă. Aveţi cu ce să vă mândriţi şi tocmai de aceea am considerat că trebuie să vă asigurăm infrastructura necesară. Vreau să vă transmit un mesaj de salut din partea vicepreşedintelui Mircea Govor. Împreună am realizat toate aceste lucruri”, a precizat preşedintele Adrian Ştef.

Politica a fost lăsată deoparte
Petrecerea a început odată ce oficialitățile judeţene şi locale au dat startul degustării de mâncăruri tradiționale. Bucătarii de ocazie au pregătit de toate, cei mai câștigați au fost desigur localnicii, care au putut degusta din toate bunătățile. Expoziția din incinta Căminului Cultural i-a adunat pe curioșii care au dorit să vadă cu ce produse locale se pot mândri cei din Medieș. Încă de la primele ore, doamnele pregăteau magiunul de prune iar domnii umpleau paharele cu pălincă. Castelul din localitate a fost păzit ieri de cavalerii medievali, iar lângă tabăra lor s-au așezat dacii și romanii, care au pregătit pentru toți cei prezenți un exercițiu de luptă. De asemenea, cei mai pofticioși au putut să deguste dintr-un preparat a cărui rețetă datează din anii 1400.
Pe lângă activitățile culturale și tradiționale, organizatorii au mai pregătit și o serie de concerte extraordinare cu invitați de seamă. Iubitorii de muzică folk au cântat împreună cu George Negrea, cei mici s-au distrat odată ce pe scenă au urcat Hermina și Ștefania Hotca, în timp ce pasionații de folclor au aplaudat-o îndelung pe Ionela Toma. Pentru cei tineri, senzație a făcut Tudor Toduț, dar și Paula Raț. Seara s-a încheiat cu recitalul celor de la Pact și, bineînțeles, cu focuri de artificii.

Silvia Spanciu

3 Responses to Regal tradiţional la Medieşu Aurit

 1. oare DNA le mai da voie acesto penali sa mai minta lumea

  rus
  2 September 2013 at 06:27
  Reply

 2. Foarte bine , e totul adevarat ,initiative de viitor de aplaudat,drumuri , piata in Medies, festival de fructe,castel si turisti. Tot imi place ,dar ca un lucuitor dintr-un sat al celei mai mari comune din judet, ma intreb, ; Canalizarea in sate cand ajunge? ,nu e suficient sa ai o comuna mare frumoasa cu toate cele de mai sus scrise ,daca la 3-4 km de acestea ,lumea se duce dupa ,nuc , sa -si faca necesitatile.Asteptam in liniste si randul nostru.

  DANUT
  2 September 2013 at 12:31
  Reply

 3. domnule danut pe banii de canalizare au cumparat aparatura electronica pt domnul chis ca era muritor de foame dupa ce cumnatul lui ia dat cu piciorul in fund din formatia meda asa ca sa gindit domnul zetea ca un sluga adevarat merita compensat din bani publici cu o sonorizare si camere de luat vederi de utlima generatie ca sa poata scoate bani de fastivalurile pe unde umbla sau din sonorizari nunti

  adina
  2 September 2013 at 16:12
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *