26 April 2018

Sătmărenii spun un NU hotărât eutanasierii

Filed under: Locale,Top News |

nu

Asociaţia Free Life şi Asociaţia Puffi au organizat sâmbătă, începând cu ora 16.00, un miting împotriva eutanasierii în masă a câinilor fără stăpân. Protestatarii din tot judeţul s-au adunat la Satu Mare, mai exact în Grădina Romei, după care s-au deplasat în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, punctul final fiind Piaţa 25 Octombrie. Potrivit noii legi adoptate de Parlamentul României, câinii fără stăpâni vor fi eutanasiaţi în cazul în care aceştia nu vor fi revendicaţi sau adoptaţi în termen de 14 zile lucrătoare.

Marş paşnic
Circa 150 de sătmăreni şi careieni au participat sâmbătă la un marş paşnic împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân. Evenimentul a fost lipsit de incidente, mesajele fiind transmise autorităţilor prin intermediul pancartelor. La acţiunea de protest au participat activişti din întreg judeţul, o contribuţie majoră având-o Asociaţia pentru protecţia animalelor Puffi din Carei. La nivelul municipiului Satu Mare, Asociaţia Free Life a reuşit să sterilizeze 500 de câini, din care 250 de femele, fiind daţi spre adopţie 260 de animale. La Carei, în doar trei ani de când funcţionează, Asociaţia Puffi a reuşit să stabilească un veritabil record când vine vorba despre numărul patrupedelor sterilizate şi date spre adopţie. În doar trei ani, Asociaţia Puffi a reuşit să sterilizeze un număr de 673 de câini şi a dat spre adopţie, în baza unor contracte, un număr de 300 de animale.

Legea nedreaptă, la presiunea străzii
Preşedintele de onoare al Asociaţiei Free Life, Carmen Frăţilă, consideră legea ca fiind nedreaptă şi dată sub presiunea străzii. Conform aceleiaşi surse, se impune o analiză mult mai profundă a fenomenului şi să se acţioneze în consecinţă, dar cu foarte multă atenţie. “Este un miting împotriva legii adoptată de Parlamentul României care prevede eutanasierea câinilor în masă. O considerăm nedreaptă, o considerăm o lege dată sub presiunea opiniei publice, apropo de tragedia care s-a întâmplat la Bucureşti. Eu cred că ar trebui să stăm puţin la masă, să gândim logic, normal, omeneşte, uman în primul rând, despre cum se poate rezolva această problemă. ONG-urile sunt primele care doresc ca acei câini să nu fie în stradă. Deci noi dorim să nu fie pe stradă, nu vrem să-i vedem loviţi, accidentaţi, înfriguraţi, fără hrană. Lumea trebuie să înţeleagă că noi nu luptăm pentru ca acei câini să fie pe stradă, ci luptăm împotriva eutanasierii lor în masă. La fel cum sunt oameni buni şi oameni răi, la fel e şi la câini. O tragedie ca şi cea din Bucureşti este nedorită în primul rând de ONG-uri. Doamne fereşte de aşa ceva, dar de aici şi până la eutanasierea în masă a câinilor din România este un drum foarte lung. Din păcate în acest moment Comunitatea Europeană a auzit ce se întâmplă în România şi tot din păcate nu se va spune România – Hagi, România – Nadia Comăneci, se va spune România – hingheri şi uciderea câinilor“, a declarat Carmen Frăţilă.

Problema este la sate
Preşedintele Asociaţiei Puffi din Carei, Maria Ardelean, a declarat că principala cauză a acestui fenomen este în mediul rural. Mai exact, proprietarii de animale care le abandonează în mod iresponsabil, contribuind astfel la amplificarea acestui fenomen. Mai mult, astfel de fapte zădărnicesc eforturile depuse de asociaţiile pentru protecţia animalelor şi de autorităţile publice. “Problema stă în felul următor: până când în legislaţie nu se prevede obligativitatea ca fiecare proprietar de animal să fie responsabil pentru faptele sale situaţia va fi scăpată de sub control. Noi, Asociaţia Puffi, muncim în continuare, dar este o activitate foarte grea şi problema majoră este că noi trebuie să sterilizăm tot, inclusiv animalele din gospodăriile populaţiei. Doar atunci vom putea spune că avem o soluţie de compromis. Dar eutanasierea nu este o rezolvare, în niciun caz. Nu suntem de acord cu o astfel de măsură, fără doar şi poate! Avem un program bine definit de recenzare a tuturor câinilor de pe raza municipiului Carei, suntem sprijiniţi de Primăria Carei. Suntem undeva pe la 75% cu acest recensământ. Avem un plan foarte bine definit pe care îl vom finaliza prin 25 septembrie. Dar marea problemă este în mediul rural. Am avut o întâlnire cu autorităţile judeţene, şi îi mulţumim aici domnului prefect Eugeniu Avram, ocazie cu care am spus foarte clar că marea problemă este la sate. Oamenii trebuie responsabilizaţi, iar acţiunile de recenzare şi sterilizare a animalelor trebuie extinse, în mod obligatoriu, şi în mediul rural. Altfel nu vom putea combate acest fenomen”, a declarat Maria Ardelean.

Silvia Spanciu

10 Responses to Sătmărenii spun un NU hotărât eutanasierii

 1. Dupa ce le-au plans de mila canilor pe care-i hranesc cu carne de om ,protestatarii s-au deplasat ,in coloana,in judetul Salaj,la Ip si Treznea,unde au depus jerbe de flori si oase de roman ,la monumentele victimelor din 1940 a armatei unguresti ,dupa care au ras…

  megiesu'
  15 septembrie 2013 at 20:39
  Răspunde

 2. faceti si voi un sondaj online si o sa vedeti rezultatul

  unu
  15 septembrie 2013 at 20:56
  Răspunde

 3. Astia sunt iubitori doar din gura, nu prin fapte. Sunt multi printre eu care nu au avut niciodata un caine. Eu pot sa va aduc 5 carmete de la caini pe care i-am avut si care au murit de batranete. Sunt un iubitor de animale si oameni, deci sunt pentru eutanasierea cainilor.

  radu
  16 septembrie 2013 at 08:14
  Răspunde

 4. Care satmareni?:)… Faceti un sondaj si mai discutam… In cartierul unde locuiesc nu pot sa-mi plimb cainele ca imediat sunt atacat de o haita de caini(culmea, caini care sunt crotaliati…)… Cui ii trebuie sa mearga dupa ei si sa ii duca acasa si sa ii tina acolo… restul… dar, aici, altul e substratul… 🙂

  Florin
  16 septembrie 2013 at 12:11
  Răspunde

 5. cine-i om si care-i caine?

  cristian
  16 septembrie 2013 at 12:14
  Răspunde

 6. Dlor – nu cu cainii avem probleme ci cu oamenii (stapanii cainilor) se plimba cu punga dar nu o folosesc, daca ii vede cineva atunci poate, nu poti iesi din casa pt ca dai peste un rahat de caine, iubitorilor de caini – LUAT-I ACASA DAR SI AVETI GRIJA DE EI,
  Cati dintre cei care au venit la miting au luat acasa un caine?
  Ne place galagia, ne place sa iesim in strada dar faptic NIMIIIIIIIIIIC.

  florica
  16 septembrie 2013 at 15:26
  Răspunde

 7. Erau maxim 50 de persoane acolo.Voi sunteti seriosi sa faceti din asta o stire de prima pagina?Nu mai aveti ce scrie?Hai mai ca asta e chiar jalnic….La un referendum peste 80$ ar cere eutanasierea.

  Vanelus
  17 septembrie 2013 at 07:18
  Răspunde

 8. Niste imbecili care i-au compromis si pe copilasii aia. Eu sunt pentru eutanasierea atat cainilor MAIDANEZI cat si cainilor PARLAMENTARI.

  unucarenuareceface
  18 septembrie 2013 at 18:24
  Răspunde

 9. Si s-au hotarat ca toti cainii vagabonzi sa fie impartiti ONG urilor iubitoare de animale sa le intretina, cam 500-600 de caini per ONG sau familie iubitoare …momentan …luna viitoare mai vedem. Succes !

  ONGAnimale
  19 septembrie 2013 at 16:13
  Răspunde

 10. incepeti eutanasierea cu baescu si cu bb

  ioan
  20 septembrie 2013 at 12:09
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *