More

    Satu Mare, pe ruta traficului cu refugiaţi sirieni

    migranti

    Potrivit unui articol publicat ieri de cotidianul Evenimentul Zilei, intitulat “Negustorii de suflete: Traficanţi români care profită de tragedia din Siria”, Satu Mare a devenit un punct important pe ruta traficului cu refugiaţi sirieni. O anchetă fără precedent a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a destructurat o importantă grupare de traficanţi de fiinţe umane, care era formată din turci, sirieni, germani şi români. Liderii grupării, patru sirieni, doi turci şi un irakian, s-au stabilit în Germania, de unde coordonau toată activitatea grupării. De asemenea, în cadrul grupării acţionau mai mulţi sirieni care aveau rezidenţă sau statut de refugiat în România.

    O grupare cu ramificaţii la Satu Mare
    Potrivit articolului publicat de Evenimentul Zilei, gruparea este foarte bine organizată, având ramificaţii în toate ţările de tranzit pe ruta Siria-Germania: călăuze, cazare (moteluri sau locaţii private) şi diferite mijloace de transport (autotrenuri, ambarcaţiuni care au fost folosite pe Marea Neagră, microbuze, autoturisme). În medie, arată procurorii DIICOT, un sirian plăteşte aproximativ 10.000 de euro pentru a fi transportat din Turcia în Bulgaria şi o altă sumă, între 30-40.000 de euro, pentru a fi transportat în Germania.
    Mai mulţi români au fost racolaţi şi au diverse atribuţii în această grupare. Ei primesc o sumă fixă: 100 de euro pentru şoferul care transportă migranţi pe ruta Bucureşti – Satu Mare, 100 euro pentru fiecare şofer care transportă migranţii pe ruta Ungaria – Austria (Viena) şi 100 de euro pentru antemergător, persoana care semnalează eventuale controale ale Poliţiei pe ruta România-Austria. Procurorii DIICOT au constatat cazuri în care familii întregi erau abandonate în România dacă traficanţii nu primeau banii. Dar şi cazuri în care refugiaţii erau transportaţi în condiţii inumane, se arată în articolul citat.

    Migranţii sirieni, jupuiţi de bani
    Metoda de acţiune a grupării era cât se poate de simplă. Refugiaţii sirieni îşi vindeau pe nimic averea din ţara natală pentru a putea să achite sumele cerute de traficanţi. De asemenea, sirienii stabiliţi în Occident sunt dispuşi să plătească zeci de mii de euro pentru siguranţa rudelor care fug de război. Potrivit procurorilor DIICOT, un sirian plăteşte aproximativ 10.000 de euro pentru a fi transportat din Turcia în Bulgaria şi o altă sumă, între 30-40.000 de euro, pentru a fi transportat în Germania.
    Sirienii erau aduşi până în judeţul Satu Mare de diverşi şoferi angajaţi de membrii grupării. Aceştia încercau să scoată imigranţii din ţară fie peste fâşia verde, în Ungaria fiind aşteptaţi de alte călăuze din grupare, fie prin vămile Petea şi Urziceni, folosind acte false. Potrivit purtătorului de cuvânt al Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, inspectorul principal Oana Totoran, în acest an poliţiştii de frontieră au reuşit să prindă şapte imigranţi de origine siriană care au încercat să treacă în Ungaria peste fâşia verde pe raza de competenţă a Sectorului PF Petea. Potrivit articolului publicat în Evenimentul Zilei, într-un grup de 11 sirieni care se îndreptau spre Satu Mare, poliţiştii de frontieră au găsit luna trecută inclusiv copii mici, cu vârste de 6 luni şi respectiv 2 ani, precum şi o femeie însărcinată în 7 luni.

    O altă grupare destructurată la Satu Mare
    Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare – BCCO Oradea, sub directa coordonare a procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare au destructurat la începutul acestui an o altă grupare internaţională de traficanţi de migranţi, care proveneau din Siria.
    Gruparea din România s-a conectat la o reţea internaţională specializată în traficul de migranţi pe traseul Orientul Mijlociu – Bulgaria – România – Ungaria – Austria – Germania – Anglia. Patru dintre membrii grupării, doi din Satu Mare, unul din Vama şi unul din Zalău, au fost trimişi în judecată în stare de arest în februarie 2013.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE