22 April 2018

Senatorul Marian sare la beregata Poliţiei

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer_blejnarÎn ultimele trei luni, conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare a fost supusă unui şir lung de atacuri în fiţuica coordonată de senatorul declarat incompatibil Marian Valer. Aceste atacuri nu sunt tocmai dezinteresate, în condiţiile în care numitul Marian Valer a depus în ultimele trei luni numeroase plângeri penale împotriva adversarilor săi. De asemenea, numitul Marian Valer are tot interesul să intimideze Poliţia sătmăreană, întrucât şi pe numele său au fost formulate o serie de plângeri penale. De asemenea, aceste presiuni sunt utile şi familiei omului de afaceri Sorin Cristea, care îl adăposteşte în garajul lor pe numitul Marian Valer. Cristea Sorin este cercetat de poliţiştii sătmăreni pentru evaziune fiscală, iar soţia sa pentru fals şi uz de fals. Este grav de tot că nicio instituţie a statului nu se sesizează în privinţa modului în care numitul Marian Valer abuzează de funcţia sa de senator pentru a se folosi de Poliţie în vendetele sale personale, respectiv pentru a-i intimida pe poliţişti să-şi facă datoria în dosarele în care este reclamat penal.

Campanie de atacuri la adresa Poliţiei
În primul rând, Poliţia sătmăreană a fost acuzată că nu a luat partea senatorului independent Marian Valer la începutul lunii mai 2013, în momentul în care Gazeta de Nord-Vest a ieşit de sub controlul său malefic, exercitat din umbră şi penumbră. Fiţuica senatorului a atacat apoi numirea comisarului şef Liviu Tăut în funcţia de prim-adjunct al şefului IPJ Satu Mare. Ulterior, Poliţia sătmăreană a fost acuzată în mod repetat în aceeaşi fiţuică senatorială că protejează unele firme de pază din judeţ. A urmat un nou atac, de această dată la adresa şefului Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Satu Mare, comisarul Dinu Urâte, care a fost acuzat în articolul “Poliţia fură hoţii” că ar fi sustras 2100 de euro dintr-o sumă recuperată în 30 septembrie 2011 de la doi hoţi cetăţeni maghiari, reţinuţi cu focuri de armă în localitatea Livada. Fiţuica senatorială şi-a continuat campania cu un atac făţiş la adresa şefului IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, publicând un articol, “Taloş a dat în balmoş”, plin de diverse acuzaţii, care mai de care mai absurde. În ultimul articol apărut în aceeaşi fiţuică coordonată de numitul Marian Valer, intitulat “Afacerile necurate ale ciobanului care conduce Poliţia sătmăreană (I)”, a fost lansată o nouă serie de acuzaţii la adresa şefului IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, a adjunctului său, comisarul şef Liviu Tăut, precum şi a omului de afaceri Mihai Crişan. Este vorba de patronul complexului turistic Valea Măriei, care exact cu o săptămână în urmă a dezvăluit prin intermediul GNV şantajul la care a fost supus de senatorul incompatibil Marian Valer, cerând autorităţilor să ia măsuri împotriva demnitarului, care îi pretindea diverse sume de bani, organizarea gratuită de chermeze şi cazare gratuită pentru oaspeţii săi.

Poliţia, implicată în răzbunări senatoriale
Sătmărenii care s-au familiarizat cu modul de acţiune al numitului Marian Valer îşi dau seama cu uşurinţă că aceste atacuri nu sunt deloc întâmplătoare. Dacă demnitarul nu ar avea plângeri depuse de el sau împotriva sa şi a apropiaţilor săi la IPJ Satu Mare, probabil că acuzaţiile sale ar fi demne de luat în seamă. Însă situaţia este cu totul alta. Prin intermediul atacurilor, senatorul independent, declarat recent incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, încearcă să pună presiune asupra conducerii IPJ Satu Mare. Are tot interesul să recurgă la astfel de gesturi, în condiţiile în care în decursul ultimelor trei luni a depus numeroase plângeri penale împotriva adversarilor săi, încercând să se folosească de Poliţie în vendetele sale personale. Potrivit unor surse din IPJ Satu Mare, senatorul a depus plângeri împotriva a zeci de persoane din judeţul Satu Mare, începând de la foşti colaboratori până la politicieni, oameni de afaceri, reprezentanţi din administraţia publică judeţeană şi din instituţiile deconcentrate, care au refuzat să-l mai recunoască drept lider şi să-i mai îndeplinească dispoziţiile aberante. Din această perspectivă, atacurile senatorului declarat incompatibil Marian Valer pot fi catalogate cu uşurinţă drept presiuni asupra Poliţiei sătmărene, ca aceasta să-i soluţioneze favorabil plângerile penale depuse împotriva adversarilor. Aceleaşi atacuri au şi scopul de a-l proteja pe acelaşi senator incompatibil de plângerile penale depuse împotriva sa la IPJ Satu Mare, dar şi a redactorului său şef Bledea Mihai, asociat al senatorului în firma editoare Val MB Media SRL, la care Bledea ocupă şi funcţia de administrator. Iar plângerile penale îndreptate împotriva celor doi nu sunt tocmai puţine la număr.

Protecţie necesară pentru gazdele senatoriale
Presiunile senatorului declarat incompatibil Marian Valer asupra Poliţiei sătmărene sunt utile şi familiei omului de afaceri Sorin Cristea, care i-a permis să-şi mute biroul parlamentar, respectiv să-şi facă firmă şi să-şi editeze fiţuica calomniatoare în garajul casei lor, situată pe strada George Coşbuc nr.60 din municipiul Satu Mare.  Soţia lui Sorin Cristea, Liliana, are nevoie de tot ajutorul posibil, întrucât este cercetată penal pentru fals şi uz de fals într-un dosar privind o serie de fraude comise cu ocazia lichidării societăţii Leda SA. Potrivit surselor, Cristea Liliana a încheiat mai multe acte false, pe care soţii Cristea le-au folosit apoi pentru a sustrage lichidării mai multe active ale firmei intrate în faliment. Nu deţinem informaţii despre rezultatele obţinute de familia Cristea cu ajutorul acestor acte falsificate. Dosarul, înregistrat în luna februarie a acestui an, se află în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare. Cristea Liliana este cercetată alături de un autor necunoscut. Are nevoie disperată de ajutorul senatorului Marian Valer şi omul de afaceri Cristea Sorin. Şi acesta este cercetat din 2008 într-un dosar penal pentru evaziune fiscală prin intermediul firmei Construct SM Group SA, cu un prejudiciu de 33.600 lei. Dosarul a fost restituit poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor de către procuror în urmă cu doi ani.
Din 2005 până în prezent soţii Cristea au avut peste 20 de dosare penale, în care au fost acuzaţi numai de înşelăciune. În mod ciudat, aceştia au scăpat fie pe seama unor chichiţe procedurale, fie prin prescrierea faptelor, reuşind să obţină fie scoatere de sub urmărire penală (SUP), fie neînceperea urmăririi penale (NUP).

Istoria nu trebuie să se repete
Marian Valer şi Cristea Sorin au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, după ce, la sfârşitul anilor ‘90, Marian Valer a pornit o adevărată campanie de presă în paginile GNV împotriva fostului şef al IJP Satu Mare, colonelul (r) Vasile Fernea. Să sperăm că istoria nu se va mai repeta, iar senatorul declarat incompatibil Marian Valer şi apropiaţii săi vor răspunde în faţa legii pentru faptele lor.

2 Responses to Senatorul Marian sare la beregata Poliţiei

 1. Ar trebui cercetati si Politistii care inainte de aceste scandaluri i-au urmat ordinele ,articolele de ziar facute la comanda etc si s-au apucat sa fabrice dosare penale la comanda unor oameni simpli,nevinovati.

  Unul dintre ei.
  4 septembrie 2013 at 09:10
  Răspunde

 2. Nebunul, inainte bine controlat, a luat-o razna pe tabla de sah. Face miscari de turn, da cu cupita de cal si intra sub poala noii Regine. Final previzibil: remiza, cu multe pierderi colaterale.

  gogux
  4 septembrie 2013 at 12:00
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *