More

    “Stranierii”, obligaţi să-şi protejeze copiii

    copii

    Deputaţii au adoptat marţi proiectul de lege cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului. După ani de zile în care copiii ai căror părinţi plecau în străinătate rămâneau în grija bunicilor fără forme legale, potrivit noului act normativ, de această dată părinţii vor fi obligaţi să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte care este persoana desemnată pentru a avea grijă de minor. Potrivit evidenţelor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, în judeţ există circa 5.000 de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

    Un prim pas
    Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 322 voturi “pentru”, unul “împotrivă” şi o abţinere, un proiect de lege care prevede măsuri de protecţie a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Acest proiect modifică Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor şi a fost iniţiat de Guvern. Deputatul PSD Ana Birchal a precizat, în plenul Camerei Deputaţilor, că acest proiect prevede că părinţii care pleacă să muncească în străinătate trebuie să notifice în termen de 40 de zile autorităţile locale despre acest lucru, precum şi persoana care va avea în grijă copilul respectiv. Parlamentarii speră ca noile prevederi să pună capăt obiceiului de a lăsa minorii în grija unor fraţi care şi ei sunt încă la şcoală sau în cea a bunicilor care nu mai pot să îi ţină în frâu. Astfel, noii tutori vor purta răspunderea faţă de minori nu doar în faţa părinţilor, ci şi în faţa legii. Amenzile pentru nerespectarea drepturilor minorilor şi a obligaţiilor ce revin tutorilor se încadrează între 500 şi 10.000 de lei. Modificări au fost aduse şi în ceea ce priveşte procedura de înregistrare a naşterii copiilor părăsiţi, care a fost simplificată. Măsura este binevenită în condiţiile în care tot mai mulţi români îşi părăsesc copiii în ţară, atraşi de mirajul salariilor din alte ţări UE.

    Mii de copii lăsaţi singuri
    La nivelul judeţului nostru, potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, există aproape 5.000 de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, din aceştia cei mai mulţi sunt în zona Ţării Oaşului. Adesea copiii rămân în grija bunicilor, prea în vârstă pentru a se putea ocupa de ei, sau ajungeau să depindă de rude care nu îşi asumau răspunderea în cazul în care se întâmpla ceva cu minorul. Pentru a evita astfel de situaţii, părinţii vor trebui să înştiinţeze autorităţile locale în termen de 40 de zile cu privire la cine va avea grijă de copil. “Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor. Aceasta trebuie să aibă minimum 18 ani, să facă parte din familia extinsă şi să îndeplinească condiţiile materiale şi morale necesare creşterii unui minor. Practic, se vor delega drepturile părinţilor temporar noului tutore. Competenţele acestuia vor fi verificate de către instanţe, care au la dispoziţie trei zile pentru a soluţiona cererea părinţilor”, a declarat directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Sânziana Cristea.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE