More

    Subvenții pentru cei care își încălzesc locuințele cu energie electrică

    Sălăjenii cu venituri mici, până la 615 lei pe membru de familie, care îşi încălzesc locuinţele cu energie electrică, vor primi începând din această iarnă subvenţii la factura de electricitate. Măsura a fost aprobată de Guvern. Conform Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, în perioada sezonului rece noiembrie 2012 – martie 2013 au fost înregistraţi aproximativ 9.300 de beneficiari ai ajutorului de încălzire, familii şi persoane singure care au utilizat ca sursă de încălzire energia termică, gazul, lemnele, cărbunii şi combustibilii petrolieri.
    Începând din această iarnă, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei va fi majorat pentru a acoperi creşterea preţului la gazele naturale, iar persoanele şi familiile cu venituri reduse (de până la 615 lei de persoană), vor primi ajutoare pentru încălzirea cu energia electrică. Dacă până în prezent, familiile şi persoanele singure cu venituri reduse care utilizează ca sursă de încălzire în perioada sezonului rece energia termică, gazul, lemnele, cărbunii sau combustibilii petrolieri, beneficiau de subvenţii, începând cu luna noiembrie 2013, aria de acordare a ajutorului de încălzire a fost extinsă şi pentru cei care utilizează ca sursă de încălzire energia electrică. Cei care vor solicita subvenţia pentru încălzirea locuinţei, în perioada sezonului rece, 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014, vor fi supuşi anchetei sociale.
    Tot în cadrul hotărârii de Guvern, s-a stabilit majorarea subvenţiei pentru a se asigura acoperirea creşterii preţului la gaze naturale. Subvenţiile de încălzire se vor acorda, lunar, persoanelor singure sau familiilor care realizează un venit lunar pe membru de familie de 615 lei, pe toată perioada sezonului rece. Acestea vor fi cuprinse între 240 de lei şi 48 de lei. Astfel, familiile sau persoanele singure, cei care au un venit foarte mic, de până în 155 de lei, vor beneficia de un ajutor de încălzire lunar de maxim 240 de lei, iar cei cu venituri de maxim 615 lei de persoană vor primi o reducere de 48 de lei lunar. Dacă venitul solicitanţilor de ajutoare de încălzire în perioada sezonului rece este cuprins între 115,1 şi 210 lei de persoană, ajutorul primit de la stat va fi de 216 lei; pentru cei cu venituri cuprinse între 210,1 şi 260 de lei ajutorul va fi de 192 de lei lunar; la un venit cuprins între 260,1 şi 310 ajutorul va fi de 168 de lei; la un venit situat între 310,1 şi 355 de lei, ajutorul este de 144 de lei; la un venit cuprins între 355,1 şi 425 de lei, ajutorul de încălzire este de 120 de lei; la un venit între 425,1 şi 480 de lei, ajutorul este de 96 de lei; la un venit cuprins între 480,1 şi 540 de lei, venitul este de 72 de lei. Acordarea subvenţiei impune introducerea obligativităţii prezentării de documente justificative referitoare la componenţa familiei, veniturile realizate, situaţia juridică a locuinţei, dar şi efectuarea anchetei sociale la stabilirea dreptului. În toată perioada de iarnă care urmează, Guvernul estimează că valoarea totală a subvenţiilor va ajunge la peste 556 de milioane de lei.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE