Un senator venal şi penal

Filed under: Uncategorized |

valer

Deşi pozează în cel mai mare justiţiar născut în România, senatorul independent Marian Valer are probleme mari cu legea penală, pe care a încălcat-o în mod repetat. Sătmărenii n-ar obiecta prea mult faţă de faptul că era cunoscut drept un homosexual notoriu foştilor lucrători ai Securităţii, încă de pe vremea când a debutat în Procuratura Locală Satu Mare. Trăim vremuri tot mai moderne, în care homosexualitatea începe să devină acceptată. O vreme sătmărenii au acceptat inclusiv faptul că senatorul Marian suferă cu capul. Însă nu mai pot accepta că sunt reprezentaţi în Senat de un individ declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, cercetat pentru fals şi uz de fals. Lumea nu a uitat că la sfârşitul anilor ‘90 numitul Marian Valer a reuşit să scape basma curată într-un alt dosar penal în care, împreună cu patronul şi asociatul său Sorin Cristea, au fost acuzaţi de obţinerea de credite cu garanţii false, cu un prejudiciu de circa 5,1 milioane dolari. În prezent, Marian Valer a intrat în vizorul DIICOT pentru atingeri aduse siguranţei naţionale, respectiv în vizorul DGA pentru încasarea unei mite de 100.000 lei de la Carei. Organele abilitate se arată tot mai interesate de şantajele senatorului Marian la adresa unor primari social-democraţi din judeţ, a unor oameni de afaceri din Oaş, respectiv de modul în care a mituit diverşi jurnalişti pentru a-i ataca adversarii. Nu ar strica ca aceleaşi organe abilitate să arunce o privire şi asupra traficului de influenţă exercitat de senatorul Marian Valer în procesul de lichidare al firmei Leda SA, aparţinând fostului şef şi asociat Cristea Sorin.

Incompatibil şi cu dosar penal pentru fals
Pe lângă faptul că a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, senatorul independent Marian Valer s-a ales şi cu un dosar penal pentru fals pentru că nu şi-a completat corect declaraţiile de avere şi de interese. În data de 9 august, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a senatorului independent Marian Valer. În perioada mandatelor sale de senator, acesta a ocupat şi funcţia de administrator la două societăţi comerciale. Acesta constituie primul pas pentru demiterea numitului Marian Valer, care s-a aflat în incompatibilitate în toţi cei patru ani şi opt luni în care a frecat inutil băncile Senatului României. După rămânerea definitivă a deciziei, pe care Marian Valer încă nu a contestat-o, ANI trebuie să sesizeze Biroul Permanent al Senatului. Situaţia trebuie adusă la cunoştinţa Senatului, care nu are altceva de făcut decât să constate demisia de drept a senatorului Marian. Există şanse maxime ca numitul Marian Valer să fie dat afară din Senat până la sfârşitul acestui an, urmând să fie organizate alegeri anticipate în Colegiul electoral nr.1 Oaş. Demnitarul sătmărean s-a ales şi cu un dosar penal pentru fals în acte publice pentru că nu şi-a completat corect declaraţiile de interese, ANI sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mită de 100.000 lei încasată de la Carei
Senatorul independent şi declarat incompatibil este acuzat că a primit o mită de 100.000 lei pentru a-şi trafica influenţa. Şeful Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, a apelat la un om de afaceri din localitate, cerându-i să colecteze suma de 100.000 lei, bani care au fost înmânaţi senatorului Marian Valer pentru ca acesta să intervină în vederea numirii lui Chiş în funcţia de şef al IPJ Satu Mare. Omul de afaceri în cauză a pretins şi a primit câte 20.000 de lei de la cinci careieni. În calitate de senator şi de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Marian Valer, a declanşat o campanie furibundă împotriva actualului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş. Eliminarea senatorului Marian Valer din PSD şi marginalizarea sa pe plan politic l-au împiedicat să-şi ducă la îndeplinire obligaţia de a obţine numirea lui Radu Chiş în funcţia de şef al IPJ Satu Mare. Cazul este investigat în continuare de lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie Satu Mare.

În vizorul DIICOT pe motive de siguranţă naţională
În luna iulie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pus lupa pe senatorul independent Marian Valer după ce a adus, în mod repetat, atingere siguranţei naţionale. Dovadă stau atacurile şi acuzele de corupţie lansate la adresa mai tuturor instituţiilor statului român, care pot induce oricând o stare de insecuritate în rândul cetăţenilor acestei ţări. Întrucât organele statului n-au reacţionat, fiind probabil intimidate de ieşirile senatorului independent, acesta a început să ameninţe chiar şi cei mai importanţi oameni din stat, precum preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Pentru a-şi duce activitatea infracţională până la capăt, Marian Valer a precizat că va înfiinţa o organizaţie paramilitară, denumită Mişcarea Social Naţională. În lipsa finanţării, totul a rămas doar la stadiul de intenţie, deşi senatorul Marian dăduse dispoziţii să fie comandate uniformele pentru primul pluton, cu care visa să defileze prin ţară.

Şantaj la primarii PSD
Supărat că nu-i mai execută dispoziţiile şi nu-l mai sprijină financiar, senatorul independent şi declarat incompatibil, Marian Valer a pornit în fiţuica sa clandestină o murdară campanie de presă împotriva primarilor PSD din judeţul Satu Mare. Deloc întâmplător, primul primar atacat în cadrul acestei campanii a fost Dumitru Pop, edilul şef al comunei Odoreu, unul dintre primarii puternici şi cu o situaţie materială bună. Al doilea primar atacat este Gheorghe Copil, edilul şef al comunei Călineşti Oaş, unul dintre cei mai puternici şi mai longevivi primari din Ţara Oaşului. De altfel, şi înainte de începerea acestei aşa-zise campanii, senatorul Marian i-a atacat în fiţuica sa clandestină pe primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pe primarul comunei Racşa, Toma Betea, pe primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaş. Prin astfel de şantaje, numitul Marian Valer speră în zadar să-i readucă pe respectivii primari sub influenţa sa, respectiv să obţină sprijin financiar din partea lor pentru a-şi continua absurda joacă de-a Che Guevara.

Şantaj la oamenii de afaceri din Oaş
Câţiva oameni de afaceri importanţi din Ţara Oaşului au denunţat în mod public presiunile la care au fost supuşi de numitul Marian Valer pentru a-l finanţa în continuare. Cel mai cunoscut caz este cel al patronului Complexului turistic Valea Măriei, omul de afaceri Mihai Crişan.
Acesta i-a refuzat pe emisarii trimişi de Marian Valer pentru a solicita diverse sume de bani, după ce i-a dat 50.000 lei în campania electorală, i-a cazat gratuit staff-ul de campanie şi numeroşii săi invitaţi şi i-a organizat cheful victoriei la realegerea ca senator, servicii pentru care Valer Marian nici măcar nu i-a mulţumit frumos, darămite să achite costul lor. În urma refuzului hotărât de a-l finanţa în continuare, omul de afaceri Mihai Crişan a fost atacat în mod ordinar în fiţuica clandestină coordonată de numitul Marian Valer. Patronul de la Mujdeni, Gheorghe Dorle, se plânge şi el tot mai des că senatorul Marian Valer vine cu diverse persoane la restaurantul său, unde mănâncă, beau şi nu plătesc. Pe deasupra, Dorle a trebuit să-i dea şi 40.000 de lei bani de buzunar senatorului justiţiar.

Un şantajist de profesie
Pe lângă atacurile realizate în paginile Gazetei de Nord-Vest, senatorul Marian a stat şi în spatele unor şantaje şi atacuri la adresa adversarilor săi, apărute în paginile săptămânalului Jurnalul de vineri, editat la Baia Mare şi distribuit în judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Deputatul Ovidiu Silaghi, fostul deputat Gheorghe Ciocan şi ginerele său, omul de afaceri Ioan Ciocan, au fost terfeliţi în paginile săptămânalului la comanda numitului Marian Valer, care îi trimitea diverse sume de bani drept mită directorului Jurnalului de vineri. Culmea e că senatorul Marian nici măcar nu achita şpaga din buzunarul său, ci din banii storşi de la colonelul (r) Ioan Timiş, administratorul firmei Media Total SRL, care a editat cotidianul Gazeta de Nord-Vest. Ziarul nostru a publicat un mandat poştal care atesta virarea sumei de 4.000 lei directorului Jurnalului de Vineri, reprezentând şpaga pentru apariţia unor articole defăimătoare la adresa fostului deputat Gheorghe Ciocan şi a ginerelui său, în paginile săptămânalului editat la Baia Mare. De asemenea, senatorul independent Marian Valer l-a trimis pe administratorul Ioan Timiş să-l şantajeze pe patronul firmei Florisal, Vasile Puşcaş, pentru a-l determina să încheie un contract de publicitate.

Trafic de influenţă senatorială
Fără să-i pese că este senator al României, numitul Marian Valer continuă să facă pe juristul societăţii Leda SA, deţinută de omul de afaceri Cristea Sorin, la fel cum a făcut în anii 1993-1994, când l-a ajutat, din aceeaşi postură de jurist al societăţii, să obţină credite bancare cu acte false, dând împreună un tun de 5,14 milioane de dolari. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. Cei doi au reuşit, cu ajutorul unor foşti prieteni din Procuratură, să scape de rigorile legii.
În ultimii doi ani, senatorul independent Marian Valer s-a implicat personal în acţiunile lichidatorului desemnat de instanţă, folosindu-şi influenţa de senator pentru a-l avantaja pe fostul său şef şi asociat Cristea Sorin. Pe baza informaţiilor cuprinse într-un articol comandat de senatorul Marian acum doi ani în paginile Gazetei de Nord-Vest, pe numele lichidatorului Ioan Ghere a fost întocmit un dosar penal pentru modul în care a gestionat o parte din bunurile societăţii falimentate. Instrumentarea dosarului a fost urmărită îndeaproape de senatorul Marian Valer, însă degeaba. Practicianul în insolvenţă Ioan Ghere a primit Neînceperea Urmăririi Penale (NUP) în respectiva cauză. Acelaşi senator independent a pus presiune asupra judecătorului care superviza lichidarea societăţii Leda SA, obţinând astfel repartizarea dosarului de lichidare unui alt practician în insolvenţă. Acum, senatorul Marian Valer încearcă să-l scoată basma curată pe fostul său şef şi asociat, care are un dosar penal pentru evaziune fiscală, respectiv pe soţia acestuia, cercetată într-un alt dosar pentru fals şi uz de fals legat de lichidarea aceleiaşi societăţi Leda. De altfel, sunt de notorietate atacurile repetate ale lui Marian Valer îndreptate împotriva şefului IJP Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, şi a prim-adjunctului său, comisarul şef Liviu Tăut.

Alex Ohaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *