More

    Vin din belşug şi de calitate

    vin

    Anul 2013 a fost unul de bun augur pentru viticultura sătmăreană, fiind obţinute producţii bune de struguri şi de bună calitate. Potrivit estimărilor specialiştilor Direcţiei Agricole, în acest an va fi obţinută o producţie medie de circa 7 tone de struguri la hectar, cu circa două tone mai mare faţă de cea obţinută anul trecut. De asemenea, strugurii sunt de foarte bună calitate. În aceste condiţii, viticultorii sătmăreni vor produce aproape 4 milioane de litri de vin.
    Potrivit celor afirmate de horticultorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Pop, producţia de struguri din acest an este net superioară faţă de cea obţinută anul precedent. Astfel, dacă producţia medie la hectar obţinută în 2012 a fost de circa 5 tone la hectar, pentru acest an este prognozată o producţie medie de circa 7 tone la hectar. “În acest an producţia la struguri a fost foarte bună, cu excepţia Muscatului Ottonel, care nu a mai legat la timpul potrivit din cauza precipitaţiilor. În rest, la toate celelalte soiuri producţia este foarte bună”, a precizat specialistul Direcţiei Agricole.
    Nu numai cantitatea este foarte bună dar şi calitatea. În mod normal, cantitatea de zahăr din struguri este de circa 180 de grame/litru. În acest an, datorită perioadei de secetă din cursul lunii iulie şi prima jumătate a lunii august, cantitatea de zahăr este de 220 de grame/litru, în unele locuri chiar mai mare. “Şi din punct de vedere calitativ judeţul nostru stă foarte bine la producţia de struguri. În acest an sătmărenii vor avea vin mult şi de bună calitate”, a mai precizat Ioan Pop.
    La nivelul judeţului Satu Mare sunt prognozate producţii record de vinuri, asta şi datorită faptului că au intrat pe rod o mare parte din culturile de viţă-de-vie care până acum erau în proces de reconversie. În total, în judeţul Satu Mare sunt cultivate peste o mie de hectare de viţă-de-vie, din care circa 200 de hectare sunt în curs de reconversie sau sunt cultivate cu soiuri hibride. Însă sunt 800 de hectare cultivate cu viţă-de-vie din soiuri nobile pe rod. Dacă se face un calcul, la cele 800 de hectare, cu o producţie medie de 7 tone la hectar, se ajunge la un total de 5.600 de tone producţie totală la nivelul judeţului. Specialiştii horticoli spun că dintr-o tonă de struguri se obţin, în medie, circa 700 de litri de vin. Astfel, la nivelul judeţului sunt prognozate peste 3,9 milioane de litri de vin doar de viţă nobilă, producţie care nu a mai fost atinsă niciodată în judeţul nostru.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE