More

    Afaceri necurate cu medicamente compensate

    farmacie

    Ignorând prevederile privind asigurarea concurenţei loiale, o parte dinte farmaciştii şi medicii din judeţul Satu Mare au pus la cale un adevărat mecanism de îmbogăţire pe spinarea statului şi a bolnavilor. Întrucât şi-au dat seama că e prea riscant să întocmească reţete compensate pe numele unor persoane decedate, au dezvoltat alte mecanisme mult mai sofisticate. Deocamdată, autorităţile abilitate ale statului nu s-au arătat prea interesate de aceste aspecte, care păgubesc bugetul de asigurări sociale de sănătate şi buzunarele pacienţilor de sume enorme de bani.

    Reţete compensate neştampilate
    Potrivit surselor din sistemul de sănătate sătmărean, cea mai simplă metodă o constituie neştampilarea reţetelor compensate. Medicul, care este înţeles cu o farmacie sau cu un lanţ de farmacii, se face că uită să-şi pună parafa pe reţeta compensată. În mod teoretic, pacientul nu îşi poate scoate medicamentele prescrise compensat la nicio farmacie. Niciun farmacist nu riscă să elibereze medicamente pe o asemenea reţetă compensată, trimiţându-l pe pacient înapoi la medic pentru parafă. Însă în cazul în care farmacistul este înţeles cu medicul, îi eliberează bolnavului fără probleme medicamentele compensate. Odată la câteva zile, medicul se prezintă la farmacistul în cauză şi îşi pune parafa pe reţetele compensate care s-au strâns în perioada respectivă, asigurându-se astfel o aparenţă de legalitate la decontarea reţetelor de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Bucuros că nu a fost trimis înapoi la medic pentru parafă, bolnavul va reveni şi cu alte reţete compensate la acelaşi farmacist. Prin această metodă, farmacistul îşi creşte ilegal vânzările, iar medicul îşi primeşte comisionul de rigoare, la fel de ilegal. Bineînţeles că nu e chiar totuna ce fel de medicamente prescrie medicul, fiind preferate de obicei cele mai scumpe, fiind păgubit astfel şi statul, care decontează la final reţetele compensate.

    Medici distribuitori de leacuri
    O altă metodă, puţin mai complexă, este pusă în practică cu ajutorul unor medici care au acceptat să comercializeze în mod direct anumite medicamente, susţin sursele citate. Medicul în cauză, după ce-i prescrie pacientului o serie de medicamente, de obicei foarte scumpe şi greu de găsit, îl înştiinţează că-l poate scuti de drumurile inutile prin farmacii, întrucât le are pe stoc. Medicul vinde direct pacientului medicamentele, la preţ necompensat, încasându-şi comisionul. Diferenţa de bani ajunge la furnizorul de medicamente. Medicul întocmeşte reţete compensate pe numele pacientului căruia i-a vândut medicamentele în mod direct. Apoi, merge cu reţetele la un farmacist şi le introduce în sistem pentru a fi decontate. Prin această metodă, medicul îşi încasează comisionul ilegal, iar farmacistul câştigă şi el de pe urma reţetelor compensate în mod fals. Păgubiţi sunt bolnavii, care plătesc preţul întreg pe medicamente, respectiv statul român, care decontează reţetele compensate, deşi medicamentele au fost achitate deja o dată de pacienţi.

    Bonusuri în maşini şi apartamente luxoase
    Afacerile cu medicamente sunt atât de profitabile, încât unii medici, în special cei de familie, le recomandă pacienţilor absolut fără nicio jenă la ce farmacii să-şi scoată medicamentele prescrise pe reţete compensate. În cazurile în care medicul şi farmacistul sunt chiar rude de gradul I sau II, fenomenul este mai mult decât evident. În loc să fie lăsaţi să aleagă de unul singur farmacia în care vrea să-şi scoată medicamentele, pacienţii sunt direcţionaţi doar către farmaciile cu care medicii au astfel de înţelegeri ilegale. Astfel de practici sunt încurajate şi de către distribuitorii de produse farmaceutice, care sunt dispuşi să le dea farmaciştilor nu numai aparatură de laborator şi excursii în diverse destinaţii exotice, ci chiar maşini şi apartamente luxoase cu condiţia ca aceştia să comande cantităţi cât mai mari de medicamente. Atraşi de astfel de de câştiguri, farmaciştii îi corup pe medici pentru a-şi dirija pacienţii către ei. Bineînţeles că şi medicii obţin câştiguri de pe urma acestor practici neortodoxe, singurii păgubiţi fiind pacienţii şi statul, prin bugetul de asigurări sociale de sănătate.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE