More

    Autospecială modernă şi bine dotată la ISU Satu Mare

    pompi

    În cadrul proiectului “Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord –Etapa a II-a” Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” al judeţului Satu Mare i-a fost repartizată o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă. De asemenea, autospeciala tractează o remorcă cu axă dublă în care se află un punct medical avansat folosit în cazul accidentelor grave cu victime multiple. Noile dotări, care aduc un plus de eficacitate intervenţiilor ISU, au fost prezentate azi la sediul instituţiei în prezenţa prefectului Eugeniu Avram, a preşedintelului Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a vicepreşedintelui Mircea Govor, a fostului şef al ISU Satu Mare, colonelul în rezervă Gheorghe Strâmb, a actualei conduceri şi a cadrelor militare ale instituţiei.

    Noile dotări vor spori eficacitatea intervenţiilor
    Valoarea totală a autospecialelor din acest lot care au fost repartizate judeţelor Satu Mare, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Sălaj, în cadrul proiectului “Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord –Etapa a II-a”, este de 4.5 milioane de lei + TVA. Potrivit prezentării făcute de managerul de proiect, colonelul în rezervă Gheorghe Strâmb, obiectivele specifice acestui proiect sunt reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat de către unităţile ISU în scopul ridicării capacităţii de acţiune şi reacţie adecvată a centrelor judeţene pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentelor de urgenţă, şi îmbunătăţirea nivelului tehnic şi de performanţă a serviciilor publice judeţene de urgenţe din Regiunea de Nord Vest, prin achiziţionarea de echipamente specifice moderne, eficiente şi performante. De asemenea, se mai urmăreşte consolidarea capacităţii de colaborare şi conlucrarea operaţională între Centrele judeţene de urgenţă din cadrul Regiunii Nord Vest precum şi a centrului regional sau a centrelor judeţene cu cele din judeţele limitrofe, în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei, salvgradării vieţii, proprietăţii şi bunurilor.
    Auto speciala intrată de curând în dotarea ISU Satu Mare, este construită pe şasiu MAN TGM 13.250 4×4 bl, tracţiunea 4×4, permiţându-i accesul pe orice fel de teren. Aceasta este dotată cu echipamente de stingere moderne, echipamente de descarcerare şi echipamente de acordare a primului ajutor. Ca o premieră pentru judeţul nostru, autospeciala tractează o remorcă cu axa dublă O2, care conţine un Punct Medical Avansat (PMA). Punctul medical avansat oferă punerea în aplicare a Planului Roşu de intervenţie, creând astfel posibilitatea executării unui triaj medical la locul intervenţiei atunci când sunt victime multiple. Atât Gheorghe Strâmb, cât şi şeful ISU Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, au afirmat că prin dotarea instituţiei cu o astfel de autospecială a fost mărită capacitatea de intervenţi contribuind astfel la protejarea şi salvarea locuitorilor judeţului Satu Mare.

    Urmează şi alte dotări
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a afirmat că fără implicarea colonelului Gheorghe Strâmb, proiectul s-ar fi derulat mult mai greu, şi a adăugat că pe viitor, tot prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene, ISU Satu Mare va primi şi alte dotări printre care pot fi amintite o scară pentru intervenţie la înălţime, care va ajunge la Satu Mare cel mai probabil în vara anului viitor, şi chiar un elicopter. “De la începutul programului, din iunie 2012, am fost alături de Inspectoratul Judeţean de Pompieri şi de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord şi ne-am străduit să trecem prin acest hăţiş birocratic. Noi, Consiliul Judeţean Satu Mare, am contribuit la dotarea cu tehnică modernă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, fiind parteneri în mai multe proiecte europene, colaborând pentru realizarea sistemului de alarmare la nivel judeţean în caz de dezastre şi nu în ultimul rând la dezvoltarea Serviciului SMURD în judeţul Satu Mare”, a mai afirmat Ştef.
    Afirmând că instituţia pe care o reprezintă face ceea ce trebuie pentru bunăstarea locuitorilor judeţului, dovadă fiind şi acest proiect, vicepreşedintele CJ Mircea Govor a asigurat ISU Satu Mare de buna colaborare interinstituţională. “Suntem un partener cât se poate de loial şi serios şi împreună vom face totul pentru bunăstrarea locuitorilor judeţului Satu Mare”, a mai spus Govor. Prefectul Eugeniu Avram a mulţumit tuturor celor implicaţi în acest proiect şi i-a asigurat de toată susţinerea sa.
    Apoi, în prezentarea şefului Serviciului Logistic, colonelul Marinel Mag, şi a locotenent-colonelului Constantin Ganea, autorităţile au vizitat autospeciala şi dotările sale precum şi Punctul Medical Avansat.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE