More

    Cea mai mare şpagă dată vreodată în ROMÂNIA!

    spa

    Dosarul DNA privind şpaga de 1,4 milioane euro denunţată de Remus Vulpescu, consilierul ministrului Daniel Chiţoiu(PNL), are pe termen lung o miză de cel puţin 400 milioane euro. Un consilier al ministrului Constantin Niţă (PSD) şi un fost director al Hidroelectrica sunt acuzaţi că au vrut să-l mituiască pe Vulpescu pentru ca Hidroelectrica să aprobe un contract de 260 milioane euro, despre care DNA spune că ar fi fost păgubos pentru statul român. Dacă acest contract era aprobat, Energy Holding, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries puteau să câştige procesele cu statul român căruia îi cer daune de 400 milioane euro pentru că au fost debranşate de la conducta de curent ieftin.

    ”Acest contract reabilita, legitima contractele băieţilor deştepţi. Şi acum suntem în litigii cu ei. Acest contract le venea ca o mănuşă. Puteau spune: <<Uite contracte identice cu ale noastre au fost încheiate de Hidroelectrica. Onorată instanţă reactivează-ne contractele>>”, a explicat pentru gândul Remus Borza, fost administrator special al Hidroelectrica.

    Schema băieţilor deştepţi

    Ioan Mihăilă, consilier al ministrului Energiei, Constantin Niţă şi Eugen Brădean director în cadrul Hidroelectrica au fost arestaţi preventiv după ce DNA i-a acuzat de corupţie. Cei doi doreau ca Hidroelectrica să încheie un constract de 260 milioane euro cu un intermediar de energie electrică din Cluj.

    Traderul, un băiat deştept din energie, urma să cumpere 7 milioane de megawatti la un preţ preferenţial de 165 de lei/MWh faţă de 175 de lei/MWh, cât este preţul mediu al pieţei. Procurorii spun că paguba minimă ar fi fost de 125 milioane lei. DNA susţine că pericolul cel mai mare era ca Hidroelectrica să intre din nou în insolvenţă.

    Pentru această afacere, Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Constantin Niţă, s-a angajat să obţină toate aprobările. DNA spune că vânzarea de energie ieftină trebuia aprobată de Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Mihăilă, membru în acest consiliu format din şapte persoane, avea deja asigurate patru voturi, inclusiv al lui. A vrut însă o majoritate mai mare. L-a contactat pe Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu (PNL), membru, de asemenea, în acest consiliu. Acesta nu a luat şpaga, ci l-a denunţat la DNA, care l-a reţinut pe Mihăilă şi pe Eugen Brădean , implicat şi el în această “afacere”.

    Din acestă afacere păguboasă statul pierdea după estimările lui Remus Borza, fost administrator special al Hidroelectrica, nu mai puţin 290 milioane lei.

    La rândul său, Remus Vulpescu a declarat la DNA că pierderea putea ajunge chiar şi la 400 milioane euro. Trei intemediari de energie, debranşaţi anul trecut de la conducta de curent ieftin, puteau să câştige de la stat despăgubiri de 400 milioane euro.

    În 2012, după ce Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, administratorul special al companiei a decis să denunţe contractele cu companiile Energy Holding, Euro-P.E.C., EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie. Cele patru companii fac parte din categoria băieţilor deştepţi din energie. În esenţă aceste companii cumpărau curent electric foarte ieftin de la Hidroelectrica şi apoi îl revindeau cosumatorilor din România la un preţ mare. Practic, curentul era achiziţionat mult sub preţul pieţei ,astfel producând prejudicii de sute de milioane de euro statului.

    Cine sunt băieţii deştepţi din energie şi cum acţionau ei

    Între 2001 şi 2004 Hidroelectrica a încheiat contracte cu 10 companii: Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C. Aceştia sunt cei 10 băieţi deştepţi despre care vorbeşte administratorul special al Hidroelectrica. În esenţă aceste contracte prevăd că Hidrolectrica vinde energie ieftină, sub preţul pieţei, către cele 10 societăţi. Aceşti 10 băieţi deştepţi revindeau energia de la Hidroelectrica altor consumatori la un preţ mult mai mare, astfel realizând profituri substanţiale. Presa a arătat că acest tip de afacere care este în mod clar păguboasă pentru stat are un caracter transpartinic. Contractele păguboase fiind semnate ori prelungite de reprezentanţi atât ai PSD, PDL sau PNL.

    După ce statul a denunţat anul trecut contractele cu Energy Holding, Euro-P.E.C., EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie au urmat două tipuri de litigii în instanţă. Unele procese erau cele în care statul solicita despăgubiri de la băieţii deştepţi şi altele în care băieţii deştepţi solicitau despăgibiri de la stat considerând că întreruprerea contractelor este nelegală.

    Astfel că trei dintre companiile afectate de deconectarea de la curentul ieftin, Energy Holding, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries au dat în judecată Hidroelectrica. În cadrul proceselor deschise în intanţă aceste companii au solicitat daune de 400 milioane euro.

    Aici intervine contractul pentru care consilierul ministrului Constantin Niţă a vrut să-l mituiască pe Remus Vulpescu cu 1,4 milioane euro.

    Un trader de energie din Cluj, ENERGON POWER&GAS S.R.L,  al cărui reprezentant este omul de afaceri Rareş Criste, a apelat la un consilierul ministerial Mihăilă ca să-i faciliteze semnarea unui contract de 260 de milioane de euro. Traderul, un băiat deştept din energie, urma să cumpere 7 milioane de megawatti la un preţ preferenţial de 165 de lei/MWh faţă de 175 de lei/MWh, cât este preţul mediu al pieţei. Procurorii spun că paguba minimă ar fi fost de 125 milioane lei.

    Pentru această afacere, Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Constantin Niţă, s-a angajat să obţină toate aprobările. DNA spune că vânzarea de energie ieftină trebuia aprobată de Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Mihăilă, membru în acest consiliu format din şapte persoane, avea deja asigurate patru voturi, inclusiv al lui. A vrut însă o majoritate mai mare. L-a contactat pe Remus Vulpescu, director de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu (PNL), membru, de asemenea, în acest consiliu. Acesta nu a luat şpaga, ci l-a denunţat la DNA, care l-a reţinut pe Mihăilă şi pe Eugen Brădean , implicat şi el în această “afacere”.

    Contractul de care urma să beneficieze ENERGON POWER&GAS S.R.L  era în valoare totală de 260 milioane euro. Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica şi membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, a declarat că, dacă acest contract era încheiat, băieţii deştepţi puteau să folosească acest document drept probă în dosarele lor în care cer despăgubiri de 400 milioane euro. ”Acest contract reabilita, legitima contractele băieţilor deştepţi. Şi acum suntem în litigii cu ei. Acest contract le venea ca o mănuşă. Puteau spune: <<Uite contracte identice cu ale noastre au fost încheiate de Hidroelectrica. Onorată instanţă reactivează-ne contractele>>”, a explicat Borza pentru gândul

    Potrivit acestuia, băieţii deştepţi solicită despăgubiri de 1,9 miliarde lei, adică peste 400 milioane euro. Această concluzie a fost reţinută şi de către DNA în referatul în care au solicitat arestarea lui Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean. ”Impactul generat de încheierea unui astfel de contract asupra dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată în litigiile pe care Hidroelectrica S.A le are cu traderii de energie electrică pentru contractele denunţate de către administratorul judiciar în cadrul procedurii poate determina respingerea acţiunilor formulate, în condiţiile în care Hidroelectrica susţine că încheierea unor astfel de contracte este profund păguboasă pentru viitorul companiei”, se arată în documentul DNA

    Cine apără interesele Hidroelectrica

    Unul dintre litigiile dintre Hidroelectrica şi SC ALPIQ ROMENERGIE SRL, unul dintre băieţii deştepţi din energie al cărui contract a fost denunţat, se află cum pe rolul Tribunalului Bucureşti. În acest dosar statul cere daune companiei. În cauză, Hidroelectrica a decis să o angajeze pentru a-i reprezenta interesele pe avocata Paula Mihăescu.

    Pe 23 septembrie Directoratul Hidroelectrica din care făcea parte şi Eugen Brădean a decis angajarea a trei case de avocatură pentru a reprezenta Hidro Electrica în procesele din instanţe. Cele trei case de avocatură sunt: Denton, Dragnea şi Asociaţii, Paula Mihăescu, Vilău şi Mitel.

    Acum, Paula Mihăescu este avocata care îl apără în intanţă pe Ioan Mihăilă, cel care împreună Eugen Brădean a propus Hidroelectrica încheierea contractului cu ENERGON POWER&GAS S.R.L şi cel care în prima fază a negociat cu Remus Vulpescu o posibilă şpagă pentru aprobarea contractului.

    Contactată de gândul, avocata Paula Mihăescu a declarat că se gândeşte să renunţe la contractul de asistenţă judiciară cu Hidroelectrica. ”Nu pentru că ar fi vorba de un conflict de interese, ci pentru că acel contract de reprezentare cu Hidroelectrica nu a fost aprobat de Consiliul de Supreveghere. Din acel consiliul face parte domnul Vuplescu care este denunţător în dosarul în care eu îl apăr pe Ioan Mihăilă. Eu nu am curajul să mai reprezint o companie care este condusă în acest mod”, a precizat Paula Mihăescu pentru gândul.

    Avocata a precizat că nu poate aprecia efectul pe care l-ar fi avut aprobarea contractului cu ENERGON POWER&GAS S.R.L  asupra litigiului dintre Hidroelectrica şi  SC ALPIQ ROMENERGIE SRL

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE