Centrul Careiului, în reabilitare totală

Filed under: Locale |

carei01

Lucrările de modernizare a centrului municipiului Carei sunt în plină desfăşurare. Centrul oraşului îşi va schimba în întregime înfăţişarea după finalizarea lucrărilor, având trotuare pavate, spaţii verzi reamenajate şi fântâni arteziene moderne. Modernizarea bulevardul 1 Decembrie 1918 este realizată prin intermediul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional. Termenul de implementare a proiectului a fost fixat pentru data de 31 decembrie 2013. Lucrările prevăzute în proiect au fost adjudecate pentru suma de aproximativ 5 milioane lei plus TVA. Stadiul lucrărilor a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de reprezentanţii Primăriei Carei, în frunte cu directorul Direcţiei Tehnice şi manager al proiectului, Dorel Oprea, şi şeful Serviciului proiecte europene, Carmen Egli.

Un centru modern şi verde
Centrul oraşului îşi va schimba în întregime înfăţişarea după finalizarea lucrărilor. Trotuarele din zonă au fost pavate, spaţiile verzi vor fi reamenajate şi replantate cu arbori şi arbuşti ornamentali, iar noile fântâni arteziene vor schimba peisajul. Primăria Carei îşi propune să planteze pe principala arteră a municipiului, respectiv pe bulevardul 1 Decembrie 1918, un număr de 9.437 de arbori şi de arbuşti, valoarea totală fiind de 167.588 lei. Concret, se vor planta 50 de bucăţi de arţar, 65 de brazi argintii, 12 fagi roşii, 22 de platani, 20 de corni,  360 de ienuperi, 4.500 de lalele, 3.200 de plante perene şi opt nuferi.    Refuncţionalizarea propusă prin proiect încearcă să medieze diversele moduri de folosire optimă a spaţiului. S-au creat de fapt două poluri importante: zona verde scuar din sudul amplasamentului şi piaţa viitoarei primării şi a parcului Kolcsey din nordul amplasamentului. Noua amenajare a spaţiului urban, atât prin dispunere cât şi prin materialele puse în operă, vor da naştere unui confort sporit celor ce folosesc aceste spaţii precum şi o durabilitate sporită în timp, recreând atmosfera secolului XIX.

Obiectivul: creşterea calităţii vieţii
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea calităţii vieţii şi crearea de noi locuri de muncă prin modernizarea spatiilor publice urbane, aferente principalei axe de dezvoltare a zonei de acţiune, inclusiv transportul urban. Axa principală este reprezentată de bulevardul 1 Decembrie 1918. Intervenţiile preconizate constau în crearea şi amenajarea unui traseu pietonal pe partea stângă a străzii în paralel cu o pistă pentru biciclişti, reamenajarea parcărilor în corpul drumului şi realizarea unor parcări ecologice, din care 10 pentru persoane cu handicap locomotor, reabilitarea în totalitate a scuarurilor existente pe partea dreaptă a traseului şi a unora existente pe partea stângă, respectiv modernizarea trotuarelor. În acest sens se prevede construirea şi amplasarea  unui nou mobilier urban în toate zonele şi scuarurile propuse, parte din acesta fiind legat la sol prin lucrări de construcţii, iar o parte mobil, precum şi plantări . Mobilierul propus va satisface necesităţile diverselor categorii de cetăţeni, subgrupurilor culturale ce frecventează astfel de spaţii, subgrupuri cu particularităţi generate de nivel cultural, vârstă, obişnuinţe, priorităţi, etc. “Mobilarea a fost gândită în felul următor: trecători, turişti – zone de odihnă reapaos pe marginea aleilor cu băncuţe perimetrale; penionari – zone umbrite de vegetaţie; adolescenti – diferite facilităţi pentru roleri, skateri, bikeri, etc.”, a se arată în proiectul Primăriei Carei.

Insule de vegetaţie la tot pasul
Aleile pietonale vor fi dotate cu “insule” de vegetaţie dispuse alternativ suprateran, umbrite sau însorite pentru a mulţumi o cât mai mare parte din publicul trecător. Iluminatul este dispus pentru a eclera unitar întregul ansamblu. Punctele de interes vor fi marcate cu sculpturi ambientale, lucrări de artă care vor fi iluminate corespunzător, pentru a da naştere unor locuri reper pentru zona centrală a oraşului. Atât mobilierul cât şi plantările ce se propun trebuie să aibă în vedere realizarea unui ambient plăcut şi a unor dotări corespunzătoare nivelului de civilizaţie şi civism la care aspiră locuitorii municipiului Carei. În acest sens suma de configuraţii dispusă pe întregul ansamblu pietonal vizează o mobilare adecvată şi eficientă, personalizată în funcţie de fiecare spaţiu în parte subordonată în ansamblu atmosferei secolului XIX. Plantaţiile cu rol de completare vor participa la realizarea unui microclimat pietonalului prin reglarea luminii, a umezelii şi a mirosului. E important de menţionat şi faptul că pardoselile alese au un rol în plus pe lângă cel funcţional antiderapant, igienic şi anume de a personaliza diferite spaţii prin material, textură şi finisaj.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *