Drumul dintre Bercu şi Garbolc, reabilitat

Filed under: Locale |

bercu

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a participat vineri, 11 august, în localitatea Garbolc la finalizarea proiectului „Poarta de est – Dezvoltarea infrastructurii de transport rutier între localităţile Garbolc şi Bercu”. În cadrul unui proiect transfrontalier, au fost asfaltaţi 2,3 km de drum între cele două localităţi.
Alături de slujba religioasă au avut loc discursurile oficialităţilor şi invitaţilor. În discursul său Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a declarat că proiectul transfrontalier de realizare a unui drum între satele Bercu şi Garbolc face pare dintr-o strategie mai mare, cea de refacere a legăturilor dintre satele noastre pe care le-a despărţit atâta vreme, frontiera. “De fapt, toate aceste investiţii vizează scoaterea din izolare a unor aşezări aflate pe linia de frontieră şi care astfel vor intra din nou într-un circuit menit să le sporească deschiderea şi dezvoltarea. Intrarea României în spaţiul Schengen va avea efectele cele mai vizibile chiar în această zonă, a vecinătăţilor imediate. România mai are de făcut acest ultim pas care va desăvârşi integrarea noastră în structurile euro-atlantice. Guvernul României a făcut eforturi remarcabile pentru împlinirea acestui deziderat, iar Ungaria a sprijinit în mod activ accederea ţării noastre în spaţiul Schengen. Îmi doresc ca acest drum să fie folositor cât mai repede, iar ceasul intrării noastre în spaţiul Schengen, va fi sărbătorit cu siguranţă şi de cei din Bercu şi Garbolc, care vor şti că facem parte cu toţii, dintr-o mare familie, cea europeană, fără niciun fel de oprelişti”, a mai spus preşedintele Ştef. Evenimentul a continuat cu o festivitate dedicată sătenilor şi oaspeţilor.
Proiectul a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, Ungaria şi România. Obiectivul general al Programului este de a apropia actorii economici, persoanele şi comunităţile, cu scopul de a exploata mai eficient oportunităţile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră. Scopul principal al proiectului este reabilitarea legăturii rutiere transfrontaliere dintre localitatea Bercu şi localitatea Garbolc din Ungaria, un drum existent până în urmă cu câteva decenii, care a fost asfaltat pe distanţa de 2,3 km. Bugetul total al proiectului este de 1.269.285 euro, din care 1.078.892,25 euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 36.219,95 euro cofinanţarea naţională din partea Guvernului României, 140.677 euro cofinanţare naţională din partea Guvernului Ungariei, 7.923 euro contribuţia proprie din partea Autoguvernării Comunei Garbolc şi 5.572 euro contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Satu Mare.
Florin Dura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *