Fiscul sătmărean, în top 10 naţional la încasări

Filed under: Locale,Top News |

ardelean

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare se menţine în topul naţional când vine vorba despre încasările la bugetul de stat. Mai exact, Fiscul sătmărean se menţine în top 10 naţional, cu o creştere a încasărilor de circa 14 milioane de euro în primele nouă luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. Potrivit celor declarate de directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, există date care susţin creşterea economică de 2%, crescând sumele declarate de către contribuabili ca şi venituri previzionate cu nu mai puţin de 37 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut.

Fiscul a pus aspiratorul pe contribuabili
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare a pus aspiratorul pe contribuabilii sătmăreni. Potrivit directorului general al DGFP, Mircea Ardelean, instituţia sătmăreană a reuşit să îşi depăşească în acest an nivelul încasărilor înregistrate în primele nouă luni ale anului trecut. Concret, dacă în primele nouă luni ale anului 2012 s-au încasat la bugetul de stat suma de 644 milioane de lei, în perioada similară a acestui an au fost încasaţi 709 miloane de lei. Ceea ce înseamnă o creştere de 65 milioane de lei, respectiv 14 milioane de euro. “Înseamnă că am reuşit să ne mobilizăm, să ne mişcăm. Sunt nişte indicatori foarte concreţi”, a declarat şeful Fiscului sătmărean.

Se resimte creşterea economică
Conform aceleeaşi surse, există indici clari care confirmă creşterea economică de 2%. Mai exact, a crescut nivelul sumelor declarate de către contribuabili. Astfel, dacă în primele nouă luni ale anului trecut s-au declarat 811 milioane de lei, în perioada similară din acest an s-a înregistrat un nivel de 849 milioane de lei, ceea ce înseamnă o creştere de 37 de milioane de lei. “Prin aceste date se explică creşterea economică de 2%. Sperăm să şi reuşim să încasăm aceste sume”, a precizat Mircea Ardelean.

Crucişorul are cele mai mari datorii
Conform evidenţelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, valoarea arieratelor este de 115 milioane lei, înregistrându-se o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când valoarea acestora era de 155 milioane lei. Directorul DGFP i-a atenţionat pe primarii unor comune să nu mai facă cheltuieli în afara bugetului aprobat. “Stăm la 9,3 milioane lei plăţi restante la unităţile administrativ teritoriale, din care 7,3 milioane lei sunt fără angajamente legale. Probleme mari sunt, de exemplu, la Certeze, Crucişor, Oraşu Nou şi Agriş. Nu mai angajaţi alte cheltuieli fără prevederi bugetare! Potrivit legii, ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale în limita prevederilor bugetare aprobate şi numai după stingerea plăţilor restante înregistrate de la finalul anului anterior (arieratele anului curent, n.red.)”, a spus directorul Mircea Ardelean. În top trei judeţean, cele mai mari arierate le are comuna Crucişor, cu o valoare de 1.015.000 lei din care 209.000 lei sunt fără angajamente legale, urmată de comuna Călineşti-Oaş cu 706.000 lei din care 550 fără angajamente legale şi comuna Oraşu Nou cu 519.000 lei din care 353 fără angajamente legale.

Judeţul mai are nevoie de bani pentru salariul dascălilor
Statul nu mai are bani pentru salariul dascălilor şi a însoţitorilor persoanelor cu handicap. Soluţia salvatoare este aşteptată de la Guvernul României printr-o rectificare bugetară. Concret, ar fi nevoie de o sumă de 31,4 milioane de lei, din care 21,6 milioane lei pentru asigurarea remuneraţiei dascălilor pentru ultimele trei luni ale acestui an, respectiv 9,8 milioane lei pentru indemnizaţia persoanelor cu handicap şi pentru remuneraţia însoţitorilor persoanelor cu handicap. “Noi am solicitat şi mărirea plafonului de cheltuieli pentru a putea asigura acest necesar”, a declarat directorul DGFP, Mircea Ardelean.

Taxa de poluare le încurcă calculele
În ceea ce priveşte eterna problemă a taxei de poluare, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a ajuns în situaţia în care să restituie sume mai mari decât încasează. Concret, din cele 2.393 de cereri înregistrate şi soluţionate în acest an a fost restituită suma de 9,4 milioane lei şi, atenţie!, încasată doar suma de 6,2 milioane de lei. Ceea ce înseamnă un minus de 3,2 milioane de lei, sumă care se subvenţionează de la Ministerul Mediului.

Regionalizarea nu îi va încurca pe contribuabili
Directorul DGFP Satu Mare a ţinut să sublinieze faptul că agenţii economici sătmăreni nu vor avea de suferit în urma regionalizării. “Mai mulţi parlamentari de Satu Mare m-au întrebat dacă contribuabilii au de suferit de pe urma acestei regionalizări. Nu vor avea de suferit în niciun fel, toate activităţile se desfăşoară la nivelul administraţiei financiare judeţene Satu Mare, mai puţin activitatea de contestaţii care a fost transferată la regiune, dar care nu influenţează contribuabilii, pentru că noi trimitem direct contestaţiile, întocmim referatul cu punctul nostru de vedere, la Cluj, le analizează şi le dau spre soluţionare tot colegilor care sunt angajaţi la Cluj, dar care practic lucrează la Satu Mare. Deci, nu este nicio problemă. De aceea, toate activităţile noi le facem aici, la Satu Mare. În schimb, nu mai facem state de salarii, nu mai ţinem evidenţa patrimoniului, care s-au predat la Cluj, dar subliniez că asta nu îi va deranja în niciun fel pe contribuabili. Chiar dimpotrivă!”, a precizat Mircea Ardelean.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *