Legăturile dintre finanţatorul Cristea şi oportunistul Marian

Filed under: Anchete&Reportaje |

marian

Pe lângă faptul că e un adevărat maestru şantajist, senatorul Marian poate fi considerat un mare oportunist. După ce a încercat degeaba să ajungă deputat şi apoi ministru al Justiţiei în 1992, acesta s-a lipit de omul de afaceri Cristea Sorin, la vremea respectivă cel mai bogat sătmărean. În calitate de consilier juridic, l-a învăţat cum să fenteze legea în afacerile sale dubioase. Au şi ajuns complici într-un dosar privind obţinerea de credite cu garanţii false, soldat cu un prejudiciu de 5,14 milioane de dolari americani. A mai apelat la el în 1996, când Marian a visat să ajungă prefect al judeţului Satu Mare. Însă după ce Cristea a început să aibă probleme financiare şi de sănătate, Marian Valer l-a abandonat fără nicio remuşcare. Apoi, când a fost dat afară din PSD şi din fosta redacţie a GNV, actualul senator independent a apelat din nou la fostul său finanţator. Pentru intervenţiile sale în procesul de lichidare al uneia din fostele sale firme, Cristea i-a permis lui Marian să-şi mute biroul parlamentar în garajul său, iar apoi să-şi mute acolo şi redacţia fiţuicii sale clandestine.

Ambiţii politice ratate în 1992
Numitul Marian Valer a avut întotdeauna ambiţii politice mult prea mari faţă de posibilităţile sale. La alegerile parlamentare din septembrie 1992, acesta a candidat ca independent pentru Camera Deputaţilor. Dacă ar fi să-l credem, Marian Valer a obţinut circa 8.000 de voturi, după cum se laudă pe site-ul său personal. După eşecul lamentabil de la alegeri, a ajuns să se viseze ministrul al Justiţiei. Potrivit surselor, numitul Marian Valer a făcut presiuni în acest sens asupra senatorului FSN Văsălie Moiş, fost vicepreşedinte al Senatului României. Refuzul senatorului Moiş de a-l ajuta să obţină postul mult-visat n-a rămas nesancţionat. De-a lungul primilor ani de democraţie, fostul procuror comunist Marian Valer a derulat o amplă campanie de compromitere a fostului vicepreşedinte al Senatului, avocatul sătmărean Văsălie Moiş. Atacurile au continuat chiar şi după ce Văsălie Moiş a ieşit de pe scena politică, semn că Marian Valer n-a reuşit să treacă prea uşor peste refuzul fostului senator FSN.

Complici la fraude bancare
După eşecul suferit, numitul Marian Valer s-a retras în lumea afacerilor, devenind consilierul juridic al omului de afaceri Cristea Sorin, la vremea respectivă cel mai bogat sătmărean. L-a consiliat într-o serie de afaceri dubioase, cum ar fi afacerea dotării Armatei Române cu televizoare asamblate de firmele lui Cristea, respectiv alte afaceri cu alcool şi cu cartiere din case de lemn, soldate cu ţepe enorme. Marian Valer şi Cristea Sorin au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, cu ajutorul unor foşti colegi de-ai lui Marian Valer de pe vremea în care acesta a activat în Procuratura Locală Satu Mare. Tot Cristea Sorin a fost cel care l-a ajutat pe Marian Valer să intre în colectivul redacţional al cotidianului Gazeta de Nord-Vest.

Un alt vis spulberat
Fostul procuror comunist, vopsit în jurnalist, Marian Valer s-a visat nici mai mult nici mai puţin decât prefectul judeţului Satu Mare în anul 1996, după victoria din alegeri a Convenţiei Democratice din România (CDR). Susţinut şi promovat doar de liderul Partidului Democrat de la acea vreme, taman omul de afaceri Cristea Sorin, formaţiune politică ce făcea parte din CDR, Marian Valer s-a visat un vajnic ocupant al funcţiei de prefect. Cel mai probabil pentru a-şi continua activitatea infracţională şi pentru a elimina persoanele incomode, căci lucrătorii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, sub coordonarea inspectorului şef Vasile Fernea, întocmiseră deja un dosar penal privind fraudele bancare comise de Cristea şi Marian.
Spre ghinionul lui Marian Valer şi al protectorului său Cristea Sorin, membrii CDR au evitat să promoveze un şantajist într-o asemenea funcţie, preferând o soluţie de compromis, respectiv un lider al UDMR: Rudolf Riedl. În intervalul decembrie 1996 – ianuarie 1997, senatorul nimănui, Marian Valer, a pus tunurile pe toţi liderii Convenţiei Democratice din România, de la Anamaria Biriş, redenumită Anamaria Pauker de către calomniatorul de serviciu Marian Valer, fostul deputat Liviu Dragoş, fostul senator George Achim, până la liderii UDMR Satu Mare, Ştefan Szabo şi Rudolf Riedl.

Evacuat din apartament
Legătura dintre Cristea Sorin şi Marian Valer a fost atât de strânsă, încât omul de afaceri i-a rezolvat să locuiască într-un apartament al unui inginer angajat la una din firmele sale, situat la etajul 7 în blocul cu 10 etaje de pe strada Petru Bran. Cristea îl convinsese pe inginer să gireze cu apartamentul său un credit bancar în favoarea sa. În cele din urmă, inginerul a rămas şi fără bani şi fără apartament. Marian Valer a refuzat să părăsească apartamentul, banca fiind nevoită să apeleze la un executor pentru a-l evacua.
Întrucât lui Cristea afacerile îi intraseră în declin şi rămăsese fără bani, Marian Valer s-a reorientat rapid şi şi-a găsit un alt finanţator. Întrucât ajunsese în stradă, la fel ca un boschetar amărât, acesta a pus la dispoziţia lui Marian un alt apartament situat la etajul 4 al unui bloc de pe strada Mircea cel Bătrân. Ar fi interesant ca actualul senator independent să explice alegătorilor săi de unde a avut bani sa cumpere respectivul apartament. Bineînţeles, numai în cazul în care se poate decide în privinţa anului în care l-a cumpărat, căci într-o declaraţie de avere apare anul 2003, iar în alta anul 2008.

Prima dragoste nu se uită
Dovedindu-şi din plin caracterul, Marian Valer a rupt toate legăturile cu omul de afaceri Cristea Sorin, imediat ce acesta a început să aibă probleme cu banii şi cu sănătatea. Relaţiile au fost reînodate în urmă cu doi ani, la insistenţele lui Cristea, care spera ca fostul său jurist, ajuns mare senator, să-şi traficheze influenţa în procesul de lichidare a uneia din firmele sale. Cum prima dragoste nu se uită niciodată, omul de afaceri Cristea Sorin i-a oferit găzduire în garajul casei sale cabinetului parlamentar al senatorului Marian Valer şi firmei prin intermediul căreia îşi editează fiţuica clandestină, după ce acesta a fost dat afară cu şuturi în fund din PSD şi din spaţiul ocupat abuziv în fosta redacţie a Gazetei de Nord-Vest.

Alex Ohaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *