More

    Medici şi educatori, informaţi în privinţa deficienţele timpurii ale copiilor

    simpozion

    La Centrul Fericitul Scheffler János a început ieri un simpozion care ţine două zile, având ca parteneri Primăria Municipiului Satu Mare, Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare şi colaboratori Asociaţia Medicilor de Familie Satu Mare, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, scopul fiind identificarea timpurie a deficienţelor în dezvoltare a copiilor. La simpozionul care s-a defăşurat în sala mare a centrului de pe strada G. Coşbuc nr. 2, au participat medici şi educatoare, care au ascultat prelegerile directorului fundaţiei BHRG din Budapesta, Lakatos Katalin Ph.D, despre simptomele specifice unei dezvoltări atipice la copiii cu vârsta 0-3 şi 3-6 ani, demonstraţii practice şi studii de caz, modalităţi de prevenţie şi intervenţie terapeutică.
    În perioada de peste un an a existenţei Centrului Fericitul Scheffler János, s-a reuşit sprjinirea unui număr mare de copii în reabilitarea şi dezvoltarea lor. Din experienţa terapeuţilor – justificată şi prin datele colectate – reiese că doar 40 % dintre copiii care au luat contactul cu centrul au fost în posesia unui certificat de handicap, deşi starea lor necesita o astfel de încadrare. Aceste date atrag atenţia asupra faptului că o bună parte din copiii cu tulburări de dezvoltare nu sunt depistaţi suficient de timpuriu pentru ca terapiile de recuperare să poată fi aplicate cu maximă eficacitate.
    Din acest considerent s-a născut ideea necesităţii unui screening la nivelul municipiului Satu Mare, în urma căreia, la un număr considerabil mai mare de copii să fie identificată din timp insuficienţa dezvoltării, şi pregătită terapia de care au nevoie. După terminarea simpozionului se va demara screening-ul amintit al cărui rezultat va oferi o imagine mai clară despre numărul şi procentul copiilor cu deficienţe de dezvoltare. Aceştia pot beneficia de recuperare timpurie având şansa unei integrări ulterioare mult mai bune în colectivitate.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE