26 April 2018

Moartea şefului, bucuria nebunului

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer-bolund

Dacă directorul fondator al Gazetei de Nord-Vest, Ion Bledea, n-ar fi decedat într-un accident tragic în 1998, numitul Marian Valer ar fi rămas mult şi bine un umil redactor-şef adjunct. Însă a întrezărit în decesul şefului său o oportunitate pentru a urca pe scara ierarhică. Marian Valer s-a milogit de noul patron al ziarului, l-a pupat şi în dos, numai să-l pună pe el director. În cele din urmă, visul i s-a împlinit, ajungând director al Gazetei de Nord-Vest şi administrator al firmei editoare. A fost o decizie prost inspirată, Marian Valer distrugând pur şi simplu ziarul prin modul în care a dictat politica editorială şi managementul său performant. Tirajul a scăzut enorm, iar firma editoare a intrat în faliment cu aproape 100.000 de euro datorii la bugetul de stat. În tot acest timp, Marian Valer a încasat salarii fabuloase, completându-şi veniturile cu banii obţinuţi din şantajele sale. Actualul senator independent pur şi simplu a parazitat Gazeta de Nord-Vest, comportându-se ca un dictator complexat.

Un redactor-şef adjunct flituit des
În perioada în care Ion Bledea a fost directorul Gazetei de Nord-Vest, numitul Marian Valer ocupa funcţia de redactor şef adjunct, postură din care nu avea niciun cuvânt de spus în privinţa politicii editoriale a ziarului. Directorul Ion Bledea l-a tolerat pe Marian Valer, permiţându-i să-şi atace cu mânie proletară o serie de inamici, din cauza relaţiei de prietenie pe care o avea cu omul de afaceri Cristea Sorin. După cum am mai arătat anterior, Marian i-a fost asociat şi consilier juridic lui Cristea, la vremea respectivă unul dintre cei mai bogaţi sătmăreni.
Însă existau momente în care Bledea era sătul de atacurile şi ideile lui Marian Valer. De multe ori îl irita până şi simpla prezenţă a redactorului şef adjunct Marian Valer, pe care îl trimitea fără nicio jenă la plimbare. “Marş de aici, că nu eşti şef”, erau cuvintele pe care i le arunca Bledea lui Valer în astfel de situaţii, fără să-i pese dacă erau şi alţii de faţă. Nervos şi umilit, actualul senator independent nu prea avea de ales şi se retrăgea cu coada între picioare.

Megalomanul şi-a pus numele pe prima pagină
Decesul tragic al directorului Ion Bledea, înregistrat în 1998, a stârnit ambiţiile lui Marian Valer de a urca pe scara ierarhică. S-a gudurat pe lângă actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care devenise acţionar majoritar al societăţii care edita cotidianul Gazeta de Nord-Vest. Mircea Govor l-a numit director al ziarului şi administrator al societăţii editoare, lucru pe care îl va regreta cu vârf şi îndesat cât timp va trăi. Pentru fostul procuror comunist, la vremea respectivă consilier juridic cercetat penal împreună cu şeful şi asociatul său Cristea pentru o fraudă bancară de peste 5,14 milioane de dolari americani, noua funcţie a venit exact la fix, ajutându-l să scape de rigorile legii.
Pentru copilul unor ţărani săraci, funcţia de director al unui cotidian judeţean a însemnat o mare realizare. Mândru nevoie mare, Marian Valer a simţit nevoia ca toată lumea să fie la curent cu noua sa funcţie. Astfel, într-un acces de megalomanie, şi-a postat numele şi funcţia pe prima pagină a ziarului. Şi-a schimbat brusc şi atitudinea faţă de noii lui subordonaţi, devenind un adevărat dictator în faţa căruia nimeni nu putea avea dreptate niciodată.

Dictator complexat şi nemilos
În scurt timp, a ajuns să-i confunde pe angajaţii redacţiei cu propriii săi sclavi. A început cu şoferii, care trebuiau să-i facă cumpărăturile, să-i facă curăţenie acasă, să-i ducă maşina concubinei la reparat şi la spălat, să-i ducă costumele la spălat şi alte asemenea treburi care nu figurau în fişa postului. Apoi a procedat în acelaşi fel şi cu ceilalţi membri ai redacţiei. De asemenea, a instalat o atmosferă de teroare în rândul angajaţilor ziarului. Pe fondul numeroaselor sale complexe, se temea tot timpul că este luat la mişto de subordonaţi, lucru care s-a şi întâmplat. În plus, şi-a recrutat informatori în cadrul redacţiei pentru a afla cine şi ce vorbeşte despre el sau despre acţiunile sale.
Pe fondul acestei atmosfere de teroare, a angrenat redactorii Gazetei de Nord-Vest în toate campaniile sale murdare. Căci Marian Valer i-a şantajat, i-a atacat şi i-a murdărit pe numeroşi lideri din administraţia judeţeană şi locală, directori de instituţii publice, oameni politici, oameni de afaceri şi chiar simpli cetăţeni care nu i-au dat bani sau alte bunuri, nu i-au furnizat informaţii sau nu i-au făcut jocurile murdare. Constrânşi de directorul Marian Valer, redactorii GNV au devenit părtaşi la toate aceste mizerii.

O catastrofă de administrator
În funcţia de director de ziar, Marian Valer nu s-a remarcat prin nimic deosebit, cu excepţia campaniilor sale murdare. Însă în calitate de administrator al firmei care a editat Gazeta de Nord-Vest s-a remarcat prin faptul că a produs o gaură de circa 100.000 de euro bugetului de stat. Pe lângă faptul că a fost un manager execrabil, care nu a reuşit să atragă niciun leu pentru ziar, numitul Marian Valer şi-a acordat salarii de zeci de milioane de lei vechi, în timp ce redactorilor le scotea ochii cu salariul minim pe economie, s-a făcut stăpân pe maşina şi pe şoferul redacţiei, şi-a decontat majoritatea cheltuielilor personale pe banii redacţiei, inclusiv alcooalele şi potoalele interminabile. De asemenea, a primit moca mai multe maşini din partea patronatului ziarului. Tot pe banii ziarului îşi cumpăra laptopuri şi telefoane de ultimă generaţie, deşi nu ştia nici măcar să trimită un email sau un SMS caci vorba romanului: “prostul nu e prost destul deca nu e si fudul”!

Gaură de 100.000 euro la bugetul statului
În mod ciudat, administratorul Marian Valer n-a răspuns în faţa legii pentru datoriile de peste 100.000 de euro către bugetul statului, deşi alţii sunt consideraţi evazionişti fiscali pentru sume mult mai mici. Cei 100.000 de euro au fost pasaţi la datoria publică, fiind achitaţi de contribuabilii sătmăreni. Sub managementul lui Marian Valer, ziarul Gazetei de Nord-Vest a scăzut dramatic, mai ales în ultimii ani. Nici dracul nu mai citea interpelările şi declaraţiile sale politice sforăitoare şi interminabile, care ocupau pagini întregi din ziar.
Realitatea a demonstrat că sătmărenii nu sunt curioşi de scriiturile senatorului independent Marian Valer nici măcar în mod gratuit. Fiţuica sa clandestină, pe care o editează ilegal începând din luna mai a acestui an, nu se bucură de absolut nicio trecere în rândul sătmărenilor, deşi este distribuită gratuit. Câţiva oameni o iau totuşi pentru a împacheta slănina, pentru a aprinde focul, pentru a şterge geamurile sau pur şi simplu pentru a se şterge cu ea la fund. Mai nou, acelaşi senator Marian, a reuşit să găsească o tipografie disperată, care i-a scos o carte de peste 300 de pagini, pe care visează să o vândă cu 29 de lei, 8 euro sau 11 dolari. Mare păcat de maculatura irosită degeaba pentru cartea lui Marian Valer, pe care n-o va cumpăra şi n-o va citi nimeni, nici măcar dacă ar primi-o pe gratis.

Alex Ohaha

One Response to Moartea şefului, bucuria nebunului

  1. Pingback: Moartea sefului, bucuria nebunului | Piata bursiera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *