More

    Numărul solicitanţilor de ajutoare la încălzire, în scădere

    scade

    Numărul solicitanţilor ajutoarelor pentru încălzire în sezonul rece a scăzut semnificativ în ultimii ani, se arată în raportul prezentat ieri în cadrul şedinţei Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială de şeful Serviciului Prestaţii Sociale din cadrul SPAS Satu Mare, Adrian Bălaj. Acest lucru se datorează atât înăspririi condiţiilor de acordare a acestui ajutor cât şi faptului că beneficiarii sunt verificaţi la sânge. În urma anchetelor sociale efectuate, peste 300 de sătmăreni trebuie să dea banii înapoi.

    Sub o mie de cereri depuse în acest an
    Numărul solicitanţilor a scăzut semnificativ din 2006 şi până în prezent. Astfel, dacă în primul an când au fost acordate aceste ajutoare, la nivelul municipiului Satu Mare au fost înregistrate aproape 18.000 de cereri, în 2012 numărul acestora a scăzut la 2.444, iar în acest an, cel puţin până în prezent, au fost depuse doar 789 de cereri. Potrivit celor afirmate de Adrian Bălaj, acest lucru se datorează modificării listei de bunuri permisibile, reducerea nivelului de venituri de până la maxim 615 lei/persoană precum şi controalelor efectuate. Reprezentantul SPAS a mai precizat că doar pentru anul 2012 au fost emise 313 dispoziţii de recuperare a ajutoarelor pentru încălzire acolo unde a fost cazul. Mai mult decât atât, pentru acest an condiţiile de acordare s-au înăsprit şi mai mult şi poate fi verificat absolut orice solicitant. Spre deosebire de alţi ani, când plata ajutoarelor se făcea în tranşe lunare, în acest an ajutorul pentru încălzire va fi acordat o singură dată, cel mai probabil la jumătatea lunii decembrie.
    În ceea ce priveşte produsele alimentare comunitare, Bălaj a precizat că sunt înregistraţi 6.741 de posibili beneficiari. Aceştia vor primi 15 kg de făină albă, 8 kg de făină de mălai, 500 g paste făinoase, 5 litri de ulei, 800 g de pastă de roşii, 400 g de zacuscă, 900 g de conservă de porc (trei bucăţi) şi 2 kg de zahăr, în total 32,6 kg. Mai sunt prevăzute şi 250 de grame de miere de albine, dar acest produs încă nu a sosit şi nici nu sunt premise că va mai ajunge în Satu Mare. Acţiunea de distribuire a acestor alimente va începe săptămâna viitoare la depozitul de pe Aleea Jiului.

    Mai puţini bani de liceu
    În continuarea şedinţei, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, Gal Gyongy, a precizat că în acest an vor beneficia de bani de liceu, în cuantum lunar de 180 de lei, un număr de 1.693 de elevi sătmăreni, cu 454 mai puţini faţă de anul precedent când de acest ajutor au beneficiat 2.147 de elevi. Totodată, în judeţ au mai fost înregistraţi 513 beneficiari ai ajutorului pentru achiziţionarea de către elevi a unui calculator nou, în cuantum de 200 de euro precum şi 670 de beneficiari de bursă profesională de 200 de lei lunar.
    La final, asistentul social Adriana Sas a făcut o scurtă prezentare a planului de acţiune privind incluziunea socială în primul trimestru al acestui an, în cadrul căruia au fost organizate acţiuni privind inserţia socială a persoanelor vârstnice, a persoanelor cu risc social, a persoanelor şi familiilor aflate în dificultate precum şi a persoanelor cu dizabilităţi.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE