More

    Nunta oşenească, apreciată de oaspeţii Liceului Ortodox

    oas

    Elevii Liceului Ortodox “Nicolae Steinhardt” au prezentat ieri, în cadrul celei de a treia zi a Proiectului Comenius la Satu Mare, o nuntă tradiţională din Ţara Oaşului, spre încântarea oaspeţilor din cadrul proiectului. Tot cu această ocazie, au mai fost prezentate şi tradiţiile şi obiceiurile folclorice din România.
    La început, oaspeţii au fost informaţi, cu ajutorul imaginilor şi pe fond cu muzică oşenească, despre tradiţiile din Oaş, în special „danţul la ciupercă“, acolo unde tinerii aveau posibilitatea să se cunoască şi să facă legături. Au urmat apoi pregătirile de nuntă, podoabele mireselor şi munca propriu-zisă. Spre deliciul oaspeţilor din cele şase ţări pezenţi la Satu Mare în cadrul Proiectului Comenius, o parte din aceste podoabe au fost arătate şi pe viu, nu doar în imagini, una dintre elevele Liceului Ortodox fiind îmbrăcată şi împodobită ca o adevărată mireasă. De asemenea, a mai fost arătat şi un “steag de nuntă” şi a fost descrisă desfăşurarea unei nunţi adevărate din Oaş.
    Directorul liceului gazdă, preotul Gabriel Groza, a declarat că prezentarea unei nunţi a fost tema programului de ieri. “Am dorit să le arăt[m oaspeţilor noştri tradiţiile şi obiceiurile din Oaş. De asemenea, am mai dorit să scoatem în evidenţă şi faptul că am reuşit să adaptăm nunta tradiţională cu cea modernă, dar ne-am păstrat tradiţia şi portul”, a mai afirmat Gabriel Groza. Oaspeţii, care au urmărit acest adevărat spectacol pentru ei, au fost foarte încântaţi de cele văzute apreciind faptul că oşenii au reuşit să-şi păstreze datinile şi portul străvechi până în ziua de azi.
    În continuare, elevii Liceului Ortodox au prezentat şi obiceiurile, tradiţiile şi mâncărurile tradiţionale din principalele zone ale României. La final, membrii Ansamblului „Codrişorul” au susţinut un moment folcloric apreciat şi răsplătit cu aplauze de oaspeţi.
    Desfăşurat pe durata a patru zile la Satu Mare, Proiectul Comenius “Lasă-mă să te cunosc: unitate prin diversitate” va lua sfârşit mâine, când atât gazdele cât şi oaspeţii vor participa la o Liturghie oficiată la Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”. De la ora 11.00, vor putea vizita Primăria Satu Mare, unde vor fi primiţi de primarul Dorel Coica. În cadrul acestei întâlniri, va avea loc şi festivitatea de decernare a Certificatelor Comenius.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE