More

    Obsedat să ajungă şef la stat

    valerok

    După ce la alegerile parlamentare din septembrie 1992, a candidat degeaba ca independent pentru Camera Deputaţilor, senatorul FSN Văsălie Moiş, fost vicepreşedinte al Senatului României, nu l-a propulsat în funcţia de ministru al Justiţiei, iar în 1996 liderii CDR Satu Mare au refuzat să-l promoveze prefect al judeţului nostru, numitul Marian Valer a întrezărit în 2004 o nouă şansă de a ajunge într-o funcţie publică. S-a milogit, a insistat şi s-a linguşit pe lângă fostul prefect Gheorghe Ciocan şi pe lângă ministrul Apărării Naţionale, deputatul Ioan Mircea Paşcu, care l-au propulsat în funcţia de prefect. Alianţa DA i-a dat un ruşinos şut în fund în ianuarie 2005. Apelând din nou la milogiri, linguşiri şi insistenţe, Marian Valer a revenit în 2008 în funcţia de director de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, ocupată la vremea respectivă de Gheorghe Ciocan. În iunie 2008 a ţintit chiar mai sus, candidând la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, însă a fost bătut în mod ruşinos de candidatul UDMR Csehi Arpad.

    În sfârşit a ajuns prefect în 2004
    După demisia lui Gheorghe Ciocan din funcţia de prefect, pentru a candida la Consiliul Judeţean Satu Mare, Marian Valer a avut ambiţia să ocupe funcţia rămasă vacantă. Profitând de faptul că acum devenise simpatizant al PSD deşi în urmă cu opt ani făcuse jocurile Partidului Democrat, actualul senator independent a insistat şi s-a linguşit pe lângă Gheorghe Ciocan, preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, precum şi pe lângă deputatul PSD de Satu Mare, Ioan Mircea Paşcu, care în perioada 200-2004 a fost ministru al Apărării Naţionale. Linguşelile şi pupatul în dos au fost cu folos, în perioada iulie 2004 – ianuarie 2005 Marian Valer exercitând funcţia de prefect al judeţului Satu Mare, deşi nici măcar nu era membru al PSD.

    Cultul personalităţii, întreţinut cu ardoare
    Ca prefect al judeţului nu s-a remarcat prin nimic deosebit, cu excepţia cultului personalităţii, pe care l-a întreţinut cu ardoare. Poza prefectului Marian Valer apărea aproape în fiecare pagină a ziarelor locale. Nu exista manifestare economică, socială sau culturală la care numitul Marian Valer să nu-şi facă apariţia de parcă ar fi fost baronul judeţului Satu Mare. Dacă organizatorii vreunei manifestări aveau proasta inspiraţie să nu-l invite undeva pe prefectul Marian, era interzis ca în paginile Gazetei de Nord-Vest să apară vreo relatare despre respectivul eveniment. Până şi apropiaţii lui Marian Valer se arătau iritaţi de schimbarea sa bruscă de comportament după ce a devenit prefect al judeţului Satu Mare.
    Bineînţeles că, deşi ocupa funcţia de prefect, Marian Valer a dictat în continuare politica editorială a Gazetei de Nord-Vest. Acesta obişnuia să vină seara târziu în redacţie pentru a superviza personal conţinutul ziarului. În nopţile în care participa la diverse paranghelii şi era prea aburit să vină în redacţie, Marian Valer avea pretenţia ca responsabilul de număr să-l sune şi să-i comunice conţinutul ziarului. Când era băut, se dădea în spectacol în faţa celorlaţi participanţi la chef. Îl jignea pe redactorul care îl suna şi demonstrativ dădea ziarul peste cap, crezând că astfel îşi demonstra influenţa şi importanţa. De fapt, îşi demonstra în faţa tuturor prostia şi bădărănia. De asemenea, Marian Valer făcea scandal pentru că nu apărea bine în poze, de parcă fotografii ziarului avau vreo vină pentru că natura l-a făcut nefotogenic, ca să nu spunem altfel.

    A sperat în zadar să fie menţinut prefect
    Dovedind parcă faptul că trăia într-o realitate paralelă, în ianuarie 2005, Marian Valer se aştepta să fie menţinut în funcţia de prefect de Alianţa DA. Mai era puţin şi se baricada în biroul prefectului pentru a nu putea fi schimbat. Când la Prefectura Satu Mare a sosit ordinul de numireîn funcţia de prefect a lui Radu Bud, Marian Valer a avut un şoc. A fost în stare să-i acuze de infidelitate pe angajaţii Instituţiei Prefectului care pregăteau învestirea noului prefect, ameninţându-i că îi va concedia în ultima sa zi de lucru ca prefect al judeţului Satu Mare.
    Revenit cu coada între picioare în funcţia de director al Gazetei de Nord-Vest, una dintre primele sale griji a fost să îşi repună numele şi funcţia pe frontispiciul ziarului. Deşi susţinea că nu este supărat pe Radu Bud pentru că i-a succedat ca prefect, Marian Valer l-a atacat de mai multe ori în paginile Gazetei de Nord-Vest, în special prin intermediul unor materiale apărute la Gura Târgului. Probabil că fostul prefect Radu Bud îşi aduce aminte despre aceste articole.

    Un birou prea mic pentru un director atât de mare
    După ce a fost prefect, Marian Valer a considerat că funcţia de director al Gazetei de Nord-Vest este deja prea neînsemnată pentru el. În 2008, acesta a ochit rapid o nouă funcţie, cea de director de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean. La vremea respectivă, preşedinte al Consiliului Judeţean era Gheorghe Ciocan, cel care îl propulsase şi în funcţia de prefect. Prin şantaje, insistenţe şi linguşiri a obţinut funcţia de director de cabinet în februarie 2008, pe care a deţinut-o până în iunie 2008. Nici în această funcţie nu a făcut prea mulţi purici. I-a tratat cu superioritate pe angajaţii Consiliului Judeţean Satu Mare, care oricum îl detestau după ce fuseseră atacaţi anterior de acesta în paginile Gazetei de Nord-Vest.
    În schimb, directorul de cabinet Marian Valer a rămas în amintirea angajaţilor Consiliului Judeţean prin faptul că era veşnic nemulţumit de biroul său, pe care îl considera mult prea mic pentru un om de talia sa. Cel puţin în biroul său, de mărimea unei debarale, avea la îndemână aparatul de făcut cafea şi frigiderul în care se ţineau apa minerală şi sucurile.

    A vrut zadarnic să ajungă în biroul cel mai mare
    După cum era de aşteptat, Marian Valer a ţintit către biroul cel mai mare, adică cel al preşedintelui Consiliului Judeţean. Prin diverse manevre, la începutul anului 2008 a reuşit să amăgească conducerile judeţene ale PSD, PDL, PC, PRM, PNŢCD, PNG-CD, PER, PNDC, UPSC, care l-au susţinut ca şi candidat independent la preşedinţia Consiliului Judeţean. Marian Valer n-a mai insistat să obţină şi sprijinul PNL Satu Mare, care l-a desemnat candidat pe ex-ministrul Ovidiu Silaghi. Campania bazată pe idei naţionaliste, menite să bage vrajba între români şi maghiari, s-a dovedit un fiasco. Valer Marian a fost bătut în mod ruşinos de candidatul UDMR Csehi Arpad.
    Campania independentului Marian Valer a costat o mulţime de bani, care s-au dus pur şi simplu pe apa sâmbetei. Ar fi interesant de aflat cum a putut Valer Marian să susţină o astfel de campanie electorală luând în considerare veniturile lui mult prea mici pe anul 2008.

    Alex Ohaha

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE