More

    Sălăjenii mor pe capete

    Potrivit Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, în primele nouă luni ale acestui au fost acordate ajutoare de înmormântare pentru aproximativ 2.000 de persoane.

    Astfel,  în perioada ianuarie – septembrie 2013, CJP Sălaj a plătit un număr de 1.936 de ajutoare de înmormântare în valoare totală de 4.215. 043 de lei. Raportând numărul de ajutoare de deces la zilele calendaristice trecute din acest an, reiese faptul că, în judeţul Sălaj, mor zilnic, în medie, şapte persoane.

    Ajutorul de deces se acordă la cerere, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu la asigurări sociale şi se află în întreţinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Această persoană, care poate primi ajutorul de deces, poate fi după caz: soţul supravieţuitor, copilul, tutorele, părintele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun, sau în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovadă cu acte că a suportat cheltuielile de înmormântare.

    Valoarea ajutorului de deces, se acordă doar la cerere şi este în valoare de 2.223 de lei în cazul decesului unui asigurat sau pensionar, respectiv de 1.112 de lei în cazul unui membru de familiei al asiguratului sau pensionarului.

    Cererea, însoţită de actele doveditoare, se depune la sediul CJP Zalău, iar plata către solicitant se face în maxim trei zile de la data înregistrării.

    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE