25 June 2018

Sătmărenii nu mai vor al cincilea pod

Filed under: Locale |

dezbatere

Sute de sătmăreni, supăraţi nevoie mare, au atacat ieri intenţia administraţiei locale de a menţine în Planul Urbanistic General (PUG) varianta celui de-al cincilea pod peste Someş, care să lege Cartierul funcţionarilor de Cartierul Micro 16, respectiv menţinerea variantei unui “inel interior”, cu alte cuvinte un drum care ar urma să treacă prin mijlocul Cartierului funcţionarilor. Pentru că s-au prezentat în număr foarte mare la dezbaterea ce a avut loc ieri la sediul Primăriei Satu Mare, şedinţa a fost mutată în Sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean. Tot în cursul dimineţii de ieri, locatarii din zonă au depus un memoriu semnat de 700 de persoane. Concluzia dezbaterii a fost simplă: scoaterea variantei celui de-al cincilea pod şi a inelului interior, respectiv organizarea unei noi dezbateri la care să participe şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

Cu tema de casă foarte bine făcută şi cu o mobilizare exemplară, sute de sătmăreni din Cartierul funcţionarilor au luat cu asalt dezbaterea organizată de Primăria municipiului Satu Mare pe tema Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al Cartierului funcţionarilor. Printre liderii nemulţumiţilor s-au numărat nume grele ale comunităţii sătmărene, în frunte cu procurorul şef al DIICOT Satu Mare, Viorica Şuta, avocatul Dan Şuta sau directorul ACR Satu Mare, David Seletye. “Această dezbatere ar trebui amânată pentru că cei care sunt în măsură să ia decizii sunt plecaţi. Nu suntem aici ca nişte simplii figuranţi. Ar fi bine să nu mai repetăm greşelile trecutului”, a declarat, din capul locului, avocatul Dan Şuta, taxând astfel fostul PUZ din 1975 care prevedea construirea celui de-al cincilea pod şi a unei centuri interioare. Din mulţime s-au desprins mai apoi şi alte voci, numitorul comun fiind acelaşi: “Nu vrem ca cel de-al cincilea pod să treacă prin Cartierul funcţionarilor şi nu vrem niciun drum să treacă prin inima cartierului!”
Prezentă la eveniment, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a vorbit din două ipostaze, reuşind astfel o dedublare de mare efect în planul imaginii: de edil şi de persoană privată. Din perspectiva de viceprimar a declarat că nu este pregătită pe acest subiect, invocând că i-a fost acordată permisiunea să reprezinte administraţia locală la dezbatere “cu doar cinci minute înainte de şedinţă”. Din perspectiva cetăţeanului simplu, sătmăreanca Marcela Papici s-a declarat împotriva Planului Urbanistic Zonal în această formă, subliniind că “forma aceasta a PUZ-ului a fost stabilită în aprilie 2012”, indicând posibilii “vinovaţi” în fosta conducere UDMR a Primăriei Satu Mare.
Prezent la dezbatere, deputatul UDMR Kereskenyi Gabor a precizat că s-a pornit din start greşit prin formularea “arteră majoră de circulaţie” din convocator. “Avem senzația că aceste dezbateri nu oferă nicio soluție la problemă dacă această parte relevantă a municipiului își poate păstra aspectul original în viitor sau nu. Pentru că nici conducerea municipală, nici experții de urbanism nu au făcut declarații clare în acest sens. Or, ideea construirii unei centuri prin Cartierul Funcționarilor, propunere existentă încă din 1975, nu mai poate fi oportună. Considerăm că, în anul 2013, este deja o idee forțată și nu se mai justifică realizarea ei. În opinia noastră este inacceptabil ca vreo decizie să fie luată fără clarificarea detaliilor și respectarea părerii localnicilor, în această materie atât de importantă. În consecință, organizația UDMR din municipiul Satu Mare nu va sprijini nici în cadrul Consiliului Local, nici în cadrul vreunui alt for ca un drum principal să treacă prin Cartierul funcționarilor, cel mai vechi cartier existent al municipiului. De asemenea, nu vom sprijini nici direcționarea traficului greu prin această zonă”, a declarat deputatul Kereskenyi Gabor.

Ciprian Bâtea

4 Responses to Sătmărenii nu mai vor al cincilea pod

 1. Nu stiu cum, dar de o centura si un pod orasul are nevoie, pentru ca peste un an sau chiar doi traficul va deveni sufocant; vom pierde ore in sir mergand la bara in orice moment al zilei…

  ciprian
  19 October 2013 at 10:52
  Reply

 2. Inca din anii 1937 era prevazuta asa zisa axa nord-sud ,rtespectiv o strapungere intre str Iuliu Maniu si Unirii ,in prelungirea strazii Martirilor Deportati ,care sa asigure fluienta traficuluio intre nordul orasului si partea stanga a Somesului ,evitandu-se actualele böocaje care fac aproape imposibila trecerea dinspre Piata mare spre Bdul Lalelei dupa orele 15 .Insa cel mai necesar lucru este o sosea de cantura si un pod in amonte de Satu Mare.care sa scoata traficul greu de pe pod Decebal si Lucian Blaga ,respectiv Closca.In anii 1993 s-a facut un studiu de circulatie din care reesea necesitatea acelui pod

  Jan
  20 October 2013 at 18:18
  Reply

 3. Numai cu studii vom ramane ,deja multi ocolesc orasul Satu Mare.Bineinteles, nimeni nu e vinovat.Investitorii n-au decat sa-si faca drumuri ,sosele de centura,poduri ,parcuri industriale,sa-si platesca taxe de drum ,combustibil la pretu impus de POLITIC etc etc etc .

  silvia
  20 October 2013 at 21:20
  Reply

 4. Mai tineti minte promisiunile de la alegerii, vom face, vom drege, Satu Mare oras european…astazi si Zalaul ne-a luat fata, suntem un ORAS MORT

  ciprian
  21 October 2013 at 11:47
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *