Şi-a muşcat de mână toţi binefăcătorii

Filed under: Anchete&Reportaje |

valer-bolundCaracterul de oportunist al senatorului independent Marian Valer este de notorietate. Şi l-a dovedit din plin de-a lungul timpului. Incapabil să existe pe propriile sale picioare, numitul Marian Valer a avut nevoie tot timpul de un om cu bani şi cu influenţă în jurul său. După ce s-a folosit de ei, sugându-i de bani, i-a abandonat fără nicio jenă. Ba chiar mai mult, a muşcat mâinile tututor celor care l-au hrănit şi i-au finanţat acţiunile delirante de-a lungul anilor. Primul a cărui mână a muşcat-o a fost omul de afaceri Cristea Sorin. A urmat apoi actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care l-a făcut director al Gazetei de Nord-Vest şi l-a propulsat în politică. La fel a păţit-o şi fostul deputat Gheorghe Ciocan, care l-a propulsat pe Marian Valer prefect şi director de cabinet pe vremea când a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Drept răsplată, senatorul Marian i-a luat locul de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD şi l-a atacat, publicând contra cost în diverse ziare articole calomnioase la adresa sa şi a ginerelui său. Lista este lunga si vom continua cu toti oamenii de afaceri si politicieni care au fost santajati si terorizati de Valer Marian.

Din finanţator a devenit un escroc
După ce şi-a dat demisia din Procuratură în 1990, numitul Marian Valer şi-a căutat rapid un sponsor, devenind consilierul juridic al omului de afaceri Cristea Sorin, la vremea respectivă cel mai bogat sătmărean. L-a consiliat într-o serie de afaceri dubioase, cum ar fi afacerea dotării Armatei Române cu televizoare asamblate de firmele lui Cristea, respectiv alte afaceri cu alcool şi cu cartiere din case de lemn, soldate cu ţepe enorme. Marian Valer şi Cristea Sorin au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, cu ajutorul unor foşti colegi de-ai lui Marian Valer de pe vremea în care acesta a activat în Procuratura Locală Satu Mare. Tot Cristea Sorin a fost cel care l-a ajutat pe Marian Valer să intre în colectivul redacţional al cotidianului Gazeta de Nord-Vest.
Însă în momentul în care lui Cristea Sorin a început să-i meargă rău cu afacerile, Marian Valer l-a părăsit fără nicio mustrare. Înainte de despărţire, Marian a sărit să-l bată pe Cristea în localul aflat sub fosta redacţie a Gazetei de Nord-Vest de pe strada Mihai Viteazul. Apoi, ani la rândul, actualul senator independent le-a spus tuturor că Cristea este un escroc ordinar şi că l-a tolerat atâta timp cât a ţepuit statul şi băncile, însă nu a putut continua alături de el după ce a început să ţepuiască diverse persoane fizice.
Relaţiile au fost reînnodate în urmă cu doi ani, la insistenţele lui Cristea, care spera ca fostul său jurist, ajuns mare senator, să-şi traficheze influenţa în procesul de lichidare a uneia din firmele sale. Cum prima dragoste nu se uită niciodată, omul de afaceri Cristea Sorin i-a oferit găzduire în garajul casei sale cabinetului parlamentar al senatorului Marian Valer şi firmei prin intermediul căreia îşi editează fiţuica clandestină, după ce acesta a fost dat afară cu şuturi în fund din PSD şi din spaţiul ocupat abuziv în fosta redacţie a Gazetei de Nord-Vest.

Şi-a atacat foştii colaboratori
La fel a procedat Marian Valer şi cu fostul patronat al Gazetei de Nord-Vest. Decesul tragic al directorului Ion Bledea, înregistrat în 1998, a stârnit ambiţiile lui Marian Valer de a urca pe scara ierarhică. A ajuns din păcate director al ziarului şi administrator al societăţii editoare.
În scurt timp, a ajuns să-i confunde pe angajaţii redacţiei cu propriii săi sclavi. A început cu şoferii, care trebuiau să-i facă cumpărăturile, să-i facă curăţenie acasă, să-i ducă maşina concubinei la reparat şi la spălat, să-i ducă costumele la spălat şi alte asemenea treburi care nu figurau în fişa postului. Apoi a procedat în acelaşi fel şi cu ceilalţi membri ai redacţiei.
Numitul Marian Valer şi-a acordat salarii de zeci de milioane de lei vechi, în timp ce redactorilor le scotea ochii cu salariul minim pe economie, s-a făcut stăpân pe maşina şi pe şoferul redacţiei, şi-a decontat majoritatea cheltuielilor personale pe banii redacţiei, inclusiv alcooalele şi potoalele interminabile. Tot pe banii ziarului îşi cumpăra laptopuri şi telefoane de ultimă generaţie, deşi nu ştia nici măcar să trimită un email sau un SMS căci vorba românului: “prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul!”.
După cum era de aşteptat, Marian Valer s-a răzbunat în primul rând asupra celui care l-a numit în funcţia de director al Gazetei de Nord-Vest. Pe lângă faptul că l-a denunţat şi l-a atacat în cel mai ordinar mod, i-a atacat şi membrii familiei. De asemenea, actualul senator independent i-a denunţat şi i-a atacat şi pe foştii săi colaboratori de la Gazeta de Nord-Vest, după ce au refuzat să-i mai asculte dispoziţiile tot mai aberante.

Ciocan, făcut pe faţă de Marian
Un alt binefăcător căruia apoi senatorul Marian Valer i-a muşcat mâna este fostul prefect, preşedinte de Consiliu Judeţean şi deputat Gheorghe Ciocan. După demisia lui Gheorghe Ciocan din funcţia de prefect în 2004, pentru a candida la Consiliul Judeţean Satu Mare, Marian Valer a avut ambiţia să ocupe funcţia rămasă vacantă. Profitând de faptul că acum devenise simpatizant al PSD deşi în urmă cu opt ani făcuse jocurile Partidului Democrat, actualul senator independent a insistat şi s-a linguşit pe lângă Gheorghe Ciocan, preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, precum şi pe lângă deputatul PSD de Satu Mare, Ioan Mircea Paşcu, care în perioada 2000-2004 a fost ministru al Apărării Naţionale. Linguşelile şi pupatul în dos au fost cu folos, în perioada iulie 2004 – ianuarie 2005 Marian Valer exercitând funcţia de prefect al judeţului Satu Mare, deşi nici măcar nu era membru al PSD.
Imediat ce a ajuns senator, Marian Valer a început să-l marginalizeze pe preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, deputatul Gheorghe Ciocan. Acelaşi Gheorghe Ciocan care l-a propulsat prefect şi care apoi l-a făcut directorul său de cabinet pe vremea când ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Deşi pe faţă afişa o prietenie strânsă, Marian Valer nu rata niciun prilej de a-l discredita pe şeful său de partid în faţa tuturor, în special în faţa liderilor centrali ai PSD. A fost în stare inclusiv să-i dea bani directorului săptămânalului regional “Jurnalul de Vineri”, editat la Baia Mare, pentru a publica mai multe articole defăimătoare la adresa deputatului Gheorghe Ciocan şi a ginerelui său.
Lovitura de graţie i-a dat-o la finalul anului 2010, când Marian Valer şi-a văzut împlinit un alt vis. Manevrele sale au dat rezultat, reuşind să ajungă preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare în noiembrie 2010. Pentru a păstra aparenţele, deputatului Gheroghe Ciocan i s-a dat funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei.

Atacaţi pentru că l-au înţărcat
În mod similar, senatorul Marian Valer s-a răzbunat inclusiv pe primarii PSD şi oamenii de afaceri din Ţara Oaşului care l-au ajutat cu bani şi produse atât în campaniile electorale cât şi înafara acestora. Cât timp a condus Organizaţia Judeţeană Satu Mare a PSD, primarii şi preşedinţii de organizaţii locale trebuiau să-l cinstească pe numitul Marian Valer cu pălincă, vin şi alte produse. Primarul comunei Racşa a dezvăluit în vară faptul că a fost obligat să-i dea senatorului Marian sute de litri de ţuică, de diverse sortimente, de la cireşe până la caise şi prune, fără ca măcar marele demnitar să-i mulţumească. După ce a fost dat afară din PSD, senatorul Marian i-a atacat, încercând să-i şantajeze, pe primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pe primarul comunei Racşa, Toma Betea, pe primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaş, pe primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, şi pe primarul comunei Călineşti Oaş, Gheorghe Copil.
Câţiva oameni de afaceri importanţi din Ţara Oaşului au denunţat în mod public presiunile la care au fost supuşi de numitul Marian Valer pentru a-l finanţa în continuare. Cel mai cunoscut caz este cel al patronului Complexului turistic Valea Măriei, omul de afaceri Mihai Crişan. Acesta i-a refuzat pe emisarii trimişi de Marian Valer pentru a solicita diverse sume de bani, după ce i-a dat 50.000 lei în campania electorală, i-a cazat gratuit staff-ul de campanie şi numeroşii săi invitaţi şi i-a organizat cheful victoriei la realegerea ca senator, servicii pentru care Valer Marian nici măcar nu i-a mulţumit frumos, darămite să achite costul lor. În urma refuzului hotărât de a-l finanţa în continuare, omul de afaceri Mihai Crişan a fost atacat în mod ordinar în fiţuica clandestină coordonată de numitul Marian Valer. Patronul de la Mujdeni, Gheorghe Dorle, se plânge şi el tot mai des că senatorul Marian Valer vine cu diverse persoane la restaurantul său, unde mănâncă, beau şi nu plătesc. Pe deasupra, Dorle a trebuit să-i dea şi 40.000 de lei bani de buzunar senatorului justiţiar.

Alex Ohaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *