More

    Şovinism pentru notorietate

    che02

    Timp de peste 20 de ani, gazetarul, prefectul şi în cele din urmă senatorul Marian Valer a adoptat un discurs şovin, marcat de atacuri grosolane la adresa comunităţii maghiare şi a reprezentanţilor UDMR din judeţul nostru. Lista liderilor UDMR atacaţi de Marian Valer este de-a dreptul interminabilă. Ca urmare a excluderii sale din viaţa politică judeţeană şi naţională, atacurile sale şovine aproape că nu mai au niciun efect. Potrivit liderilor UDMR Satu Mare, actualul senator independent Marian Valer a încercat să câştige notorietate abordând acest discurs şovin. Însă timpul a demonstrat că abordarea a fost total greşită, în ultima perioadă reprezentanţii majorităţii româneşti delimitându-se foarte clar de răbufnirile naţionaliste ale numitului Marian Valer.

    Abordare greşită pe termen lung
    Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, este de părere că senatorul independent Marian Valer a urmărit să câştige notorietate prin atacurile sale şovine îndreptate împotriva reprezentanţilor UDMR şi a comunităţii maghiare. “Atacurile şovine ale senatorului Valer Marian erau deja un lucru la ordinea zilei pentru noi, cei din UDMR. Acesta a reuşit să câştige o oarecare notorietate prin intermediul acestor atacuri îndreptate împotriva minorităţii maghiare şi a reprezentanţilor UDMR. În loc să se orienteze spre treburi constructive, Valer Marian o tot dădea pe latura naţionalistă. Pe termen lung s-a dovedit a fi o abordare greşită”, ne-a declarat senatorul Pataki Csaba. “Timp de 20 de ani, senatorul a avut o problemă cu UDMR şi cu maghiarii, atacându-ne constant. Din cauza fricii faţă de el, comunitatea majoritară nu a avut curajul să ne dea dreptate în diverse probleme, chiar dacă adevărul era de partea noastră. Acum, toată lumea se delimitează de acţiunile sale şovine şi ne dă dreptate nouă”, a adăugat senatorul Pataki.
    Potrivit liderului judeţean al UDMR Satu Mare, ieşirile şovine ale senatorului Marian au un impact tot mai scăzut. “Valer Marian îmi este coleg în Senatul României. Acesta continuă să iasă la rampă cu câte o declaraţie şovină îndreptată împotriva UDMR sau a maghiarilor. Însă am remarcat că declaraţiile sale nu mai au acelaşi impact ca şi în anii precedenţi. Prin atitudinea sa, s-a exclus de unul singur atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional”, ne-a declarat senatorul Pataki Csaba.

    Discursurile şovine nu mai au priză
    Preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor, susţine că vremea discursurilor naţionaliste a trecut şi că, din fericire, astfel de declaraţii nu mai au priză în Transilvania, făcând trimitere la rezultatele foarte slabe obţinute de Partidul Popular Maghiar din Transilvania la ultimele alegeri. În ceea ce-l priveşte pe senatorul Marian Valer, Kereskenyi Gabor susţine că acesta s-ar ascunde în spatele imunităţii conferite de funcţia pe care o deţine, dar a subliniat că nu este de acord cu astfel de discursuri naţionaliste de nicio parte a baricadei. “El (Marian Valer, n.red.) poate să spună ce vrea, căci atâta timp cât e parlamentar nu poate fi tras la răspundere. Eu niciodată nu am înţeles cum pe meleagurile noastre sătmărene ţine un astfel de discurs, bun numai pentru notorietate. S-a văzut când PPMT a pornit aici separat la alegerile europarlamentare în 2007 nu a avut priză la oameni. Şi nici pe partea cealaltă. Aici oamenii au aceeaşi problemă: lipsa banilor. Viitorul nu este al acestor discursuri naţionaliste şi şovine. Sunt şi printre ai noştri probleme. La nivelul Transilvaniei noi, UDMR, am obţinut 85% din voturile maghiarilor, iar PPMT 15%. Dar şi acest procent de 15% n-ar vota cu PPMT dacă nu ar veni cu acest discurs şovin. Din păcate, unii cred şi consideră că doar aşa pot să plutească pentru a nu se scufunda, dacă aruncă nişte petarde. Chestiile acestea nu ţin, pentru că noi avem atâtea probleme, mai ales economice. Asta contează în definitiv: câţi bani are în buzunar ca să îşi poată plăti facturile şi creditele”, este de părere deputatul Kereskenyi Gabor.

    Udemeriştii, ţintele de serviciu
    Actualul senator Marian Valer n-a ratat absolut nici o ocazie de a-i ataca pe liderii UDMR Satu Mare. Campaniile lui de presă îndreptate împotriva fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Ştefan Szabo, împotriva actualului vicepreşedinte Rudolf Riedl, pe vremea când a fost prefect şi subprefect, sunt de notorietate publică. Nu au scăpat de atacurile lui Marian Valer nici fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, dar nici fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Csehi Arpad. Actualul senator Pataki Csaba, respectiv deputaţii Kereskenyi Gabor şi Erdei D. Istvan au avut parte şi ei de atacuri din partea lui Marian Valer. Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, a fost acuzat de Marian Valer că ar fi şovin chiar în plenul Senatului României. Iar lista udemeriştilor atacaţi aiurea de senatorul independent Marian Valer poate continua mult şi bine. În cadrul ieşirilor sale naţionaliste, Marian Valer i-a atacat inclusiv pe preoţii maghiari, europarlamentarul Tokes Laszlo, fost episcop reformat de Piatra Craiului, fiind una dintre ţintele sale preferate. Să nici nu mai pomenim de modul în care încerca să exploateze discursurile şi intonarea imnului Ungariei la manifestările organizate de 15 Martie la Satu Mare. Spre norocul tuturor, excluderea senatorului Marian Valer din viaţa publică sătmăreană a pus capăt atacurilor şovine, menite să învrăjbească românii şi maghiarii din judeţul nostru.

    Alex Ohaha

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE