More

    Suplimentare de 4,4 milioane lei pentru judeţul Satu Mare

    semnat

    În Sala Mică de şedinţe a Consiliului Judeţean Satu Mare a avut loc ieri semnarea Contractelor de finanţare suplimentare aferente Listei obiectivelor de investiţii aprobată pentru finanţare pe anul 2013 prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Contractele de finanţare vor fi încheiate între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Consiliul Judeţean Satu Mare şi Unităţile Administrativ Teritoriale. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Mircea Govor şi Riedl Rudolf precum şi primarul comunei Bixad, Ioan Tătar, primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, primarul comunei Călineşti Oaş, Gheorghe Copil, Primarul comunei Supur, Vasile Şteţ, primarul comunei Gherţa Mică, Ioan Ciuta, primarul comunei Turulung, Gheorghe Nicolae Gyakon, şi primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balog.

    Vicepremierul Dragnea, atent la problemele judeţului
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că este un moment important pentru judeţul Satu Mare deoarece sunt semnate contracte pentru fonduri destinate finalizării unor investiţii aflate în curs de execuţie a primăriilor Supur, Beltiug, Bixad, Călineşti Oaş, Turulung, Gherţa Mică şi Craidorolţ precum şi a două investiţii ale Consiliului Judeţean şi anume podul de la Domăneşti peste râul Crasna şi podul de pe DJ 109K peste Valea Ciora de la Târşolţ. “Prin grija Guvernului Ponta şi prin implicarea noastră, a Consiliului Judeţean, am reuşit să atragem în judeţ aceşti bani. Vicepremierul Liviu Dragnea, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe care-l conduce, este foarte atent la problemele judeţului nostru, acesta fiind meritul vicepreşedintelui Mircea Govor. Astfel, numai în acest an judeţul Satu Mare a primit 14,65 milioane de lei pentru investiţii şi avem promisiuni de susţinere a proiectelor viitoare”, a mai precizat Ştef.
    Vicepreşedintele Mircea Govor a declarat că deşi Consiliul Judeţean are o activitate foarte intensă, în momentul de faţă este puţin vizibilă. “Dar până anul viitor se vor vedea investiţiile făcute în infrastructura judeţului. Aceste fonduri pe care le primim azi reprezintă un ajutor din partea Guvernului Ponta prin vicepremierul Dragnea. Investiţiile în infrastructura judeţului vor creşte de trei-patru ori în perioada următoare ceea ce va determina ca Satu Mare să arate ca un judeţ european”, a mai spus Govor, felicitându-i totodată pe primarii care au în această perioadă lucrări în derulare. De asemenea, şi vicepreşedintele Rudolf Riedl a salutat intervenţia Guvernului Ponta, adăugând că de acum înainte este treaba primarilor cum îşi derulează investiţiile.

    Suplimentare de peste 4,4 milioane de lei
    Iniţial, judeţului Satu Mare i-a fost alocată faţă de suma de 10,2 milioane lei, iar ieri au fost semnate contractele pentru suma suplimentară de 4,45 milioane lei. Astfel, cumulat, pe anul 2013 alocaţia fiind de 14,65 milioane lei.
    Din cele 4,45 de milioane de lei suplimentare, 1,65 milioane de lei sunt destinaţi Consiliului judeţean pentru realizarea podului peste râul Crasna pe drumul judeţean DJ 195C la intrarea în satul Domăneşti dinspre comuna Moftin, în timp ce 326.470 de lei au fost destinaţi pentru podeţul dalat peste Valea Ciora în comuna Târşolţ, pe DJ 109K.
    De asemenea, comuna Bixad a primit 100.000 de lei pentru proiectul de alimentare cu apă potabilă a satelor Boineşti, Trip şi Bixad, comunei Beltiug suma de 778.900 de lei pentru alimentarea cu apă a comunei, în timp ce comuna Călineşti Oaş a primit suma de 300.470 de lei pentru realizarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare. Totodată, suma de 452.000 de lei a fost repartizată comunei Supur pentru realizarea reţelei de canalizare menajeră şi staţiei de epurare pentru localităţile Supuru de Jos, Dobra şi Hurezu Mare, pentru acelaşi obiectiv comunei Gherţa Mică i-a fost repartizată suma de 300.000 de lei, în timp ce comuna Turulung a primit suma de 194.630 de lei pentru modernizarea DC 7 Turulung-Gherţa Mare, iar pentru asflatarea DC 141 Eriu Sâncrai-Satu Mic-Mihăieni, comunei Craidorolţ i-a fost repartizată suma de 348.000 de lei.

    Primari mulţumiţi
    După semnarea contractelor, edilii beneficiari au mulţumit atât din partea lor cât şi din partea locuitorilor pe care-i reprezintă, pentru aceste sume considerate binevenite pentru derularea şi finalizarea proiectelor, pentru implicarea Consiliului Judeţean, care reprezintă liantul dintre primării şi Guvern, adăugând că prin aceşti bani sunt rezolvate o parte dintre problemele comunităţilor lor.
    Programul Naţional de Dezvoltare Locală este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi este aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/2013. Programul are următoarele subprograme şi anume subprogramul “Modernizarea satului românesc”, subprogramul “Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor” şi subprogramul “Infrastructură la nivel judeţean”.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE