More

    UDMR forţează Partium printr-un referendum

    partium

    UDMR Satu Mare doreşte organizarea, la nivel judeţean, a unui referendum în vederea includerii judeţului Satu Mare într-o regiune de dezvoltare alături de Bihor şi Sălaj cu capitala la Oradea. În acest sens, începând de azi a fost declanşată o campanie de strângere de semnături . Detalii despre procesul organizării referendumului precum şi argumentele lor au fost date ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, şi preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor.

    Liderii locali ai UDMR sunt de părere că actualele regiuni de dezvoltare, opt la număr, vehiculate în această perioadă, nu sunt fiabile şi nu asigură o dezvoltare egală a tuturor judeţelor componente. De aceea, UDMR propune înfiinţarea a 16 regiuni, care să aibă în componenţă între două şi patru judeţe şi care ar asigura o dezvoltare armonioasă a tuturor. După părerea liderilor UDMR, judeţul Satu Mare ar avea mai mari şanse de dezvoltare într-o regiune alături de Bihor şi Sălaj, cu capitala la Oradea, decât într-o regiune formată din şase judeţe cu capitala la Cluj Napoca. “Colegii noştri din Bihor au purtat mai multe discuţii informative cu alte organizaţii politice, chiar şi cu cele din USL, şi au primit răspuns favorabil. Şi noi vom face acelaşi lucru şi sperăm că vom primi sprijin în demersul nostru”, a afirmat Pataki. “Considerăm că soarta judeţului nostru trebuie să fie decisă de locuitorii săi şi nu de la centru. Dacă Satu Mare rămâne în regiunea Clujului, atunci noi vom fi pierdanţii”, a afirmat şi Kereskenyi.
    În acest scop, se doreşte organizarea unui referendum la nivel judeţean. Pentru a determina organizarea referendumului, pentru care este nevoie de o hotărâre a Consiliului Judeţean şi un ordin al Prefectului, UDMR Satu Mare a demarat o campanie de semnături la nivel judeţean. Potrivit calculelor lor, ar avea nevoie de circa 17.000 de semnături, însă liderii UDMR au un target de 20.000 de semnături din care jumătate să fie strânse din municipiul Satu Mare iar restul din judeţ.
    Dacă se va reuşi strângerea semnăturilor necesare şi nu vor exista alte piedici, liderii UDMR au precizat că referendumul este preconizat pentru data de 8 decembrie. Vor fi un set de trei întrebări în care populaţia este întrebată dacă este de acord ca atribuţiunile de la nivel local să fie transferate, centralizat, la nivel regional, dacă este de acord ca cele opt regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 judeţe şi dacă este de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică. Liderii UDMR spun că nu s-au gândit încă la o denumire a acestei regiuni şi că odată cu formarea ei nu se doreşte desfiinţarea judeţelor actuale.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE