More

    Bebeluș de doar 10 luni, vândut cu 5.000 lei, la Zalău

    În loc să fie arestați, inculpații au fost eliberați

     

    1prqi62r

    În data de 25 octombrie 2013, în jurul orelor 6.00 dimineaţa, Poliţia Municipiului Zalău a fost sesizată de către partea vătămată, C.O., că concubinul său a vândut copilul minor, în vârstă de 10 luni, pentru suma de 50 milioane lei vechi, din care s-a plătit suma de 10 milioane lei vechi, minorul aflându-se la Pensiunea ”La Vasile” din Zalău, împreună cu familia cumpărătorului.

    Organele de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, împreună cu ofiţeri din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, s-au deplasat la această pensiune, unde i-au găsit pe mai mulţi membrii ai familiei S.M.N., precum şi pe minorul C.M.M., care ulterior a fost predat mamei sale. Din cercetările efectuate s-a stabilit că în luna iulie 2013 inculpatul Ş.Z.Z. s-a eliberat din penitenciar din executarea unei pedepse privative de libertate, după care a racolat-o pe C.O., pentru ca aceasta să practice cerşetoria în diferite intersecţii de pe raza municipiului Zalău împreună cu minorul acesteia în vârstă de 10 luni.

    Sumele de bani obţinute din practicarea cerşetoriei erau cheltuite de către inculpatul Ş.Z.Z. pentru practicarea jocurilor de noroc şi consumul de băuturi alcoolice. În luna septembrie 2013, fără să se cunoască cu exactitate data, inculpatul Ş.Z.Z. aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice a agresat-o pe partea vătămată, provocându-i mai multe leziuni în zona feţei şi a membrelor inferioare, ocazie cu care l-a agresat şi pe minorul C.M.M., provocându-i leziuni în zona feţei.

    La începutul lunii octombrie 2013, fără să se cunoască cu exactitate data, partea vătămată practicând cerşetoria în zona Astralis, împreună cu minorul C.M.M., a fost contactată de către învinuita S.R., care i-a propus să-i vândă copilul pentru suma de 100 milioane lei vechi, aceasta fiind însoţită de către soţul ei. Astfel, învinuita S.R., i-a spus părţii vătămate că locuieşte împreună cu soţul ei, inculpatul S.M.N., în zona municipiului Iaşi, că sunt proprietarii unor imobile de pe raza acestui oraş, având o stare materială foarte bună, având afaceri şi pe raza municipiului Zalau. Totodată, învinuita i-a comunicat părţii vătămate că este mama a două fete majore, ce provin dintr-o altă căsătorie, dar că a încercat să mai rămână gravidă, suferind un număr de trei operaţii în acest sens, care nu au avut însă rezultat şi prin urmare, îşi manifestă intenţia de a-i cumpăra copilul. Aceleaşi aspecte le-au fost comunicate părţii vătămate şi de către inculpatul S.M.N., care i-a propus din nou să-i plătească suma de 100 milioane lei vechi pentru acesta. Întrucât inculpatul Ş.Z.Z. se afla în apropiere pentru a o supraveghea pe partea vătămată, i-a contactat pe cei doi soţi şi le-a comunicat că este de acord cu propunerea acestora, urmând ca în zilele următoare să o convingă pe partea vătămată. După câteva zile inculpatul S.M.N. s-a deplasat împreună cu soţia acestuia la locuinţa inculpatului Ş.Z.Z. din Zalău, unde văzând condiţiile precare în care locuia partea vătămată i-a propus din nou acesteia să îi vândă copilul, partea vătămată refuzând din nou.

    Cu toate acestea, în data de 23.10.2013 inculpatul S.M.N. l-a contactat din nou pe inculpatul Ş.Z.Z., acesta aflându-se împreună cu partea vătămată şi minorul C.M.M. în centrul oraşului pentru practicarea cerşetoriei. Cu această ocazie, inculpatul S.M.N., i-a propus inculpatului Ş.Z.Z., să se deplaseze împreună cu partea vătămată şi minorul acesteia la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Sălaj, pentru ca aceştia să declare în fals că inculpatul este tatăl minorului C.M.M., ocazie cu care va fi eliberat un nou certificat de naştere, în care la rubrica ”Tatăl” să fie menţionat inculpatul S.M.N. Cu toate că, partea vătămată nu a fost de acord cu propunerea inculpaţilor, inculpatul Ş.Z.Z. a obligat-o pe aceasta prin exercitarea de acte de violenţă să se deplaseze la Serviciul de Stare Civilă pentru declararea în fals a celor menţionate anterior. De asemenea, înainte de a se deplasa la această instituţie învinuita S.M., în prezenţa tatălui acesteia, inculpatul S.M.N. i-a predat inculpatului Ş.Z.Z. suma de 500 lei, urmând ca ulterior diferenţa sumei să fie predată după eliberarea noului certificat de naştere. Ajungând la Serviciul de Stare Civilă ofiţerii de stare civilă le-au atras atenţia inculpatului S.M.N. şi părţii vătămate C.O. că declararea în fals a părinţilor minorului constituie infracţiune. În această situaţie partea vătămată aflându-se în curtea Primăriei Municipiului Zalău a refuzat din nou să declare că inculpatul S.M.N. este tatăl minorului, ocazie cu care inculpatul Ş.Z.Z. a exercitat din nou acte de violenţă şi ameninţare asupra părţii vătămate C.O.. Aceasta la solicitarea inculpatului Ş.Z.Z., s-a deplasat din nou la cei doi funcţionari menţionaţi anterior şi împreună cu inculpatul S.M.N., au declarat în fals că acesta din urmă este tatăl minorului C.M.M.. După câteva ore inculpatul S.M.N. s-a deplasat la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Sălaj, de unde a ridicat un nou certificat de naştere pentru minorul C.M.M., la rubrica „Tatăl” fiind trecut inculpatul S.M.N..

    În data de 25 octombrie 2013, inculpatul S.M.N., împreună cu fiica acestuia, S.M., au achiziţionat mai multe bunuri pentru minorul C.M.M., după care i-au predat inculpatului Ş.Z.Z. suma de 500 lei, urmând ca diferenţa să fie predată în zilele următoare. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Ş.Z.Z., a obligat-o pe partea vătămată să-i predea inculpatului S.M.N. şi învinuitei S.M. minorul în vârstă de zece luni, acesta fiind transportat cu autoturismul la Pensiunea ”La Vasile”, din Zalău. În aceeaşi zi, inculpatul Ş.Z.Z., a cheltuit suma de 500 lei, în diferite localuri, iar în jurul orelor 23.00 s-a deplasat în zona Staţiunii Pomicole Meseş, unde a consumat băuturi alcoolice cu un verişor al acestuia. În jurul orelor trei dimineaţa, profitând de faptul că inculpatul Ş.Z.Z. a adormit, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, partea vătămată C.O. a fugit din zona menţionată anterior şi s-a deplasat la ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, unde a arătat că concubinul acesteia i-a vândut copilul inculpatului S.M.M. Ulterior organele de poliţie s-au deplasat la Pensiunea ”La Vasile”, unde a fost găsit minorul C.M.M., acesta fiind predat mamei sale.

    În cursul cercetărilor inculpatul S.M.N. a arătat că este tatăl minorului C.M.M., fiind de acord cu prelevarea de probe biologice pentru stabilirea paternităţii.

    Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică, al Serviciului de Biocriminalistică din cadrul Institutului Național de Criminalistică, rezultă faptul că în urma analizelor genetice privind probele biologice de referinţă recoltate de la inculpatul S.M.N., şi de la minorul C.M.M. s-a stabilit faptul că inculpatul S.M.N., nu este tatăl biologic al minorului. De asemenea, în cursul cercetărilor penale, respectiv în data de 22 noiembrie 2013, inculpatul Ş.Z.Z. a agresat-o cu acte de violenţă pe partea vătămată C.O., cauzându-i vătămări ce necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale, aplicându-i lovituri în zona feţei, atât acesteia cât şi minorului C.M.M. În data de 25 noiembrie 2013 în baza mandatului de aducere emise pe numele suspectului Ş.Z.Z. lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi ”Menumorut Voievod” Sălaj, l-au prezentat pe acesta la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, fiind citat şi inculpatul S.M.N.. Procurorul de caz a procedat la audierea învinuiţilor privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, fapte prev. de art. 13 al. 1, 2 şi 3, raportat la art. 12 alin. 2 lit. a din Legea 678/2001 Rep., şi art. 292 din Cod penal. În urma acestor activităţi de urmărire penală procurorul a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 ore pe numele inculpaţilor S.M.N. şi Ş.Z.Z., fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 29 zile, respectiv Tribunalului Sălaj.

    În loc să fie arestați, inculpații au fost eliberați

    În 26 noiembrie 2013 Tribunalul Sălaj a dispus respingerea propunerii, formulate de DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj de arestare preventivă a inculpaţilor S.M.N. şi Ş.Z.Z., pe o durată de 29 zile, pentru săvârşirea infracţiunilor prezentate anterior, pedeapsa prevăzută de lege fiind de la 10 la 20 ani închisoare, dispunând faţă de aceştia măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile. Împotriva acestei hotărâri DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj a declarat recurs, acesta urmând a fi soluţionat de către Curtea de Apel Cluj. În conformitate cu dispoziţiile art. 2 , pct. 2, lit. e din Legea 678/2001, prin exploatarea unei persoane se înţelege ”efectuarea unor altfel asemenea activităţi prin care se încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”. Prin urmare, considerăm că au fost încălcate următoarele drepturi şi libertăţi fundamentale ale minorului, cum sunt:

    – dreptul copilului de a-şi păstra identitatea, cetăţenia şi relaţiile de familie

    – dreptul copilului de a-i cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit de aceştia (art. 8 alin. 1,2 din Legea 18/1990 privind ratificarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului şi art. 8 alin. 1 din Legea 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului). În aliniatul 2 al art. 8 din primul act normativ se arată că „În cazul unui copil este lipsit în mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identităţii sale, statele părţi vor asigura asistenţa şi protecţia corespunzătoare pentru ca identitatea acestuia să fie restabilită cât mai repede posibil”;(art. 7 alin. 1 din Legea 18/1990 privind ratificarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului). În art. 35 din acelaşi act normativ se arată „Statele părţi vor lua toate măsurile necesare, pe plan naţional, bilateral, multilateral, pentru a preveni răpirea, vânzarea şi traficul de copii în orice scop şi sub ori ce formă.”Inculpatul Ş.Z.Z. a comis faptele menţionate anterior în stare de recidivă postcondamnatorie, având cinci condamnări anterioare la diferite pedepse cu închisoare, începând cu anul 2002, ultima pedeapsă fiind de trei ani şi trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, prin Sentinţa penală nr. 234 din data de 29.05.2012 a Judecătoriei Zalău, fiind arestat la data de 02.09.2011 şi liberat la data de 10.06.2013. Inculpatul S.M.N. a fost condamnat de către Tribunalul Vaslui, prin Sentinţa penală nr. 145 din data de 25.06.2013, la pedeapsa rezultantă de cinci ani închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, evaziune fiscală, spălare de bani, hotărârea nefiind definitivă.

    De asemenea, inculpatul este cercetat în dosarul nr. 117/D/P/2009 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală, în care a fost arestat preventiv. Astfel, prin încheierea penală din data de 27.02.2009 a Tribunalului Iaşi s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului S.M.N., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală, acesta fiind arestat preventiv pe o durată de şase luni de zile.

    În continuare, se desfăşoară activităţi de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale desfăşurate de către aceştia sau alte persoane implicate, pentru probarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate. Cu această ocazie adresăm mulţumiri instituţiilor care şi-au adus aportul pentru probarea activităţii infracţionale, respectiv ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Criminalistic – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, ofiţerilor de poliţie din cadrul Institutului de Criminalistică – Inspectoratul General al Poliţiei Române, lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi ”Menumorut Voievod” Sălaj, precum şi Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială – Centrul Social Multifuncţional Zalău, care a asigurat consilierea şi cazarea părţii vătămate C.O. şi a minorului C.M.M., precum şi Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Sălaj.

    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE