25 June 2018

Cartianu şi Gabrea prezintă: „Moartea Ceauşeştilor” în 89 de minute

Filed under: Locale |

moartea-ceausestilor

Joi, 28 noiembrie, împreună cu ziarul „Adevărul” va fi distribuit un film crucial despre evenimentele din decembrie 1989: „Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun”, în regia lui Radu Gabrea. Filmul, pe suport DVD, este ecranizarea volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor”, bestsellerul lui Grigore Cartianu, publicat în anul 2010 şi vândut în peste 110.000 de exemplare. De altfel, autorul volumului semnează şi scenariul filmului ce a înregistrat un mare succes de public la Târgul de carte Gaudeamus, săptămâna trecută, la Bucureşti.

De-a lungul prodigioasei sale cariere, Radu Gabrea a realizat multe filme memorabile, inspirate de istoria tragică a României secolului XX. Trei dintre acestea – „Cocoşul decapitat”, “Călătoria lui Gruber”, “Mănuşi roşii” – descriu secvenţe dureroase desprinse din anii ’40 -’50. Prin “Moartea Ceauşeştilor”, regizorul atacă subiectul cel mai fierbinte din istoria recentă a României: Revoluţia din 1989. Radu Gabrea porneşte de la reconstituirea meticuloasă făcută de ziaristul Grigore Cartianu şi ne oferă o perspectivă inedită a evenimentelor, văzute prin ochii soţilor Ceauşescu. Filmul este concentrat pe cele trei zile care încep odată cu fuga cuplului dictatorial cu elicopterul, de pe acoperişul Comitetului Central, până la execuţia din ziua de Crăciun. Parte documentar, parte reconstituire, filmul lui Gabrea ni-i arată pe Ceauşeşti comentând faptele întâmplate în acele zile. În bâlbâiala replicilor rostite de aceştia găseşti multe momente de adevăr, dar şi o infinită confuzie.

Rolurile principale, în filmul lui Radu Gabrea, sunt interpretate de actorii Constantin Cojocaru (Nicolae Ceauşescu) şi Victoria Cociaş (Elena Ceauşescu).
DVD-ul conţine filmul în limba română, dar şi variantele sale în patru limbi de mare circulaţie: engleză, franceză, germană şi spaniolă. Durata filmului: 89 de minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *