More

    Castelul Karolyi a fost vizitat de peste 40.000 de persoane

    vedere

    Reabilitat prin intermediul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR), în valoare de peste cinci milioane euro, Castelul Karolyi din municipiul Carei tinde să devină o atracţie turistică cultural- istorică a judeţului Satu Mare. De la începutul anului până în prezent, Castelul Karolyi a avut peste 40.000 de vizitatori, din 25 de ţări, din Europa, Asia, America şi Australia. Aceştia au fost atraşi de cele două expoziţii cu caracter permanent, precum şi de numeroasele expoziţii tematice, respectiv de evenimentele speciale organizate în castelul reabilitat.

    Celebrităţi în vizită la Castelul Karolyi
    Castelul Karolyi a fost vizitat de către premierul Victor Ponta şi de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu. De asemenea, printre vizitatori se numără şi nume sonore ale sportului, campioni olimpici şi mondiali, miniştri, consuli şi ambasadori care au trecut prin judeţul Satu Mare, cum ar fi episcopul greco-catolic Kocsis Peter Fulop din Ungaria, sportivii Ştefan Birtalan, Cristian Gaţu şi Gabriela Szabo, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Adrian Luca, şi directorul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, Aurel Chiriac.
    Pe lângă numeroasele celebrităţi, pragul Castelului Karolyi a fost trecut de peste 40.000 de vizitatori în acest an. Potrivit evidenţelor, majoritatea turiştilor străini au fost din ţări ale Europei Centrale, însă au fost şi turişti din SUA, Mexic, China, Australia, Israel şi Jamaica.

    Zeci de expoziţii în castelul reabilitat
    Cele două expoziţii permanente, intitulate “Castelul de altădată” şi “Careiul de altădată”, constituie principalele atracţii ale castelului din Carei. Zece încăperi situate la etajul I al castelului au fost dotate cu mobilier de epocă, ce reproduc atmosfera încăperilor în care foştii grofi Karolyi îşi duceau existenţa. Biblioteca, care cuprinde peste 2.000 de volume vechi, este de-a dreptul impresionantă. De asemenea, în alte patru săli situate la parter, în cadrul expoziţiei “Careiul de altădată”, vizitatorii pot admira obiecte şi documente privitoare la istoria locului. Amenajarea celor două expoziţii permanente s-a realizat prin intermediul unui proiect transfrontalier în valoare de 500.000 de euro.
    Pentru a creşte atractivitatea turistică, pe lângă expoziţiile cu caracter permanent, în castel au fost organizate şi o serie de expoziţii tematice. Castelul a mai găzduit zeci de evenimente speciale, organizate de Muzeul Judeţean, Centrul de Promovare a Turismului Cultural, în colaborare cu Direcţia de Cultură şi Sport. Au fost organizate numeroase expoziţii de artă plastică, de pictură, de artă fotografică, simpozioane, seri de audiţii muzicale pentru tineri, seri de teatru, întâlniri literare, concerte simfonice, spectacole de muzică veche, de muzică barocă, recitaluri de jazz, flamenco, de lieduri şi muzică de cameră, reprezentaţii de pian şi vioară.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE