Ce alimente poţi să consumi după data de expirare?

Filed under: Sanatate |

jen1pajm

Menţiunile „A se consuma înainte de…“ sau „Expiră la…“ indică, în mod evident, data limită până la care alimentele pot fi consumate fără riscuri pentru sănătate. Toate produsele alimentare proaspete trebuie să aibă înscrise aceste precizări, cu data clară, pe ambalaj şi nu mai pot fi vândute dacă termenul a fost depăşit.

Totuşi, în cazul unor alimente există o oarecare flexibilitate în acest sens. Iaurtul, de exemplu, poate fi consumat chiar şi la o săptămână după ce a trecut data de expirare, cu condiţia ca ambalajul să fie bine închis şi să fi fost păstrat la rece tot timpul. Mai mult, mierea nu expiră niciodată, iar ouăle pot fi consumate încă o lună după data expirării, dacă sunt ţinute în frigider.

Rezultatele unui studiu condus de specialiştii de la EatByDate.com au dezvăluit ce alimente îşi păstrează savoarea şi, deci, pot fi consumate după data de expirare:

  • Somon: 1-2 zile
  • Pizza: 3-5 zile
  • Lapte: 5-7 zile
  • Smântână: 7-10 zile
  • Sosul pentru spaghete: 5-10 zile
  • Ciuperci: 7-10 zile
  • Humus: 4-6 zile
  • Carne proaspătă: 5-6 zile
  • Şuncă: 1 săptămână
  • Brânză topită, cremă de brânză: 1-2 săptămâni
  • Unt: 2-3 săptămâni
  • Ouă: 3-4 săptămâni
  • Maioneză: 1 lună
  • Margarină: 1-2 luni
  • Nutella: 1-2 luni
  • Măsline: 2-4 luni
  • Marmeladă: 6 luni – 1 an
  • Bere: 6 luni – 2 ani
  • Muştar: 1-2 ani
  • Ketchup: 1 an
  • Mierea: nu expiră niciodată
  • Sirop de arţar: nu expiră niciodată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *