More

    Consiliul Judeţean preia şapte instituţii publice

    Conducerea Consiliului Judeţean a susţinut ieri o conferinţă de presă în cadrul căreia s-au prezentat ultimele detalii vizavi de efectele produse de Legea descentralizării asumată de Guvernul României. Concret, un număr de şapte instituţii vor intra în subordinea Consiliului Judeţean, printre care Direcţia Agricolă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia de Sănătate Publică, Palatul Copiilor din Satu Mare şi cluburile elevilor din Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad, respectiv Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport. “Guvernul Ponta, Guvernul USL, şi-a asumat această descentralizare, dovedind că se doreşte cu adevărat ca decizia să fie adusă mai aproape de cetăţean”, a precizat Adrian Ştef, în timp ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a declarat că: “De abia acum înainte Consiliul Judeţean îşi va întări rolul pe care ar trebui să-l aibă.” În ce priveşte sursele de finanţare, acestea vor fi asigurate tot prin bugetul de stat, în timp ce pentru anumite posturi de conducere se vor susţine examene.
    Direcţia Agricolă vine în subordinea Consiliului Judeţean cu toată platforma de pe strada Lăcrimioarei. Pentru clădirea aflată în administrarea Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Satu Mare, situată pe strada 1 Decembrie 1918, fostul sediu al Direcţiei Agricole, Consiliul Judeţean a depus un amendament pentru intrarea în subordinea instituţiei, în condiţiile în care clădirea nu este folosită de către APIA, iar Camera Agricolă – instituţie aflată tot în subordinea Consiliului Judeţean – îşi desfăşoară activitatea în clădirea respectivă. Demersul s-a lăsat cu un prim succes, Consiliul Judeţean primind o suprafaţă de 109 metri pătraţi din imobil, forul judeţean urmând să depună şi alte amendamente până când clădirea va intra în administrarea Consiliului Judeţean, în condiţiile în care o parte însemnată din imobil va rămâne nefolosită.
    Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, care are 779 de hectare de amenajări piscicole, va intra în subordinea Consiliului Judeţean, iar terenurile vor intra în proprietatea judeţului Satu Mare. O altă instituţie care va intra în subordinea Consiliului Judeţean este Direcţia Judeţeană pentru Cultură, la fel şi Palatul Copiilor din Satu Mare şi cluburile elevilor din Carei, Tăşnad şi Negreşti-Oaş.
    Al doilea amendament depus de Consiliul Judeţean a fost depus pentru clarificarea terenului de sub sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, o altă instituţie care va intra în subordinea Consiliului Judeţean. Demersul s-a soldat cu succes, situaţia terenului fiind clarificată în final. Conducerea Consiliului Judeţean a ţinut să precizeze că vor să preia şi ariile protejate din judeţul Satu Mare, în condiţiile în care specialiştii APM se vor ocupa pe viitor de administrarea lor. “Suntem pentru protejarea faunei, a naturii, dar nu putem condamna anumite zone la subdezvoltare. Adică, trebuie să coexiste omul cu broasca”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a fost mult mai tranşant: “Nu vom cere taxă pentru ca oamenii să-şi poată înmormânta aparţinătorii în cimitire, cum fac ăştia (Societatea Carpatina Ardeleana, n.red.). Vă vom informa despre ce abuzuri s-au făcut acolo.”
    Direcţia de Sănătate Publică este o altă instituţie care va intra în subordinea Consiliului Judeţean, în timp ce sediul din Satu Mare şi spaţiile din Carei vor intra în patrimoniul judeţului. Al treilea amendament a fost depus pentru Hotelul Sport, în condiţiile în care Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport va intra şi ea în subordinea Consiliului Judeţean. Demersul s-a soldat tot cu succes, Hotelul Sport intrând în proprietatea Consiliului Judeţean, la fel şi taberele de la Livada, Tarna Mare, Vrăticel.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE