More

    Cum s-a născut filmul despre Ceauşescu

    Îmi face plăcere să vă anunţ că astăzi – joi, 28 noiembrie 2013 – vin în întâmpinarea dumneavoastră cu un film a cărui multiplicare în tiraj de masă o pregătesc de mai multă vreme: „Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun”. Filmul este distribuit astăzi, pe suport DVD, împreună cu ziarul „Adevărul”.

    În decembrie 1989, când domnia eternă a lui Nicolae Ceauşescu se prăbuşea sub o rafală de gloanţe la zidul unei cazărmi din Târgovişte, tehnologia celor mai descurcăreţi români se reducea la o recuzită care azi pare ridicolă. Un magnetofon Mayak sau Kashtan, un pick-up cu plăci de vinilin, un aparat de fotografiat Zenit sau Smena, un video cumpărat de la bişniţari şi câteva casete cu filme traduse prin garaje clandestine. Plus, eventual, un televizor parţial color.

    Acum suntem în era telefoanelor inteligente, a internetului şi a DVD-ului. De aceea, cartea care a înregistrat cel mai mare succes pe piaţa românească a secolului XXI, „Sfârşitul Ceauşeştilor” (peste 110.000 de exemplare vândute în trei ani), avea nevoie să fie convertită în film, iar filmul să fie transpus pe DVD, pentru a ajunge mai uşor în casele oamenilor, ca o captură preţioasă.Filmul se numeşte „Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun” şi îl are ca regizor pe maestrul Radu Gabrea. Până în decembrie 2010 nu-l cunoşteam personal pe reputatul cineast. Dar într-o dimineaţă, citindu-mi mesajele de pe adresa de e-mail de la ziarul „Adevărul”, care era şi este publică (grigore.cartianu@adevarul.ro), am găsit şi unul semnat de Radu Gabrea. Marele regizor îşi exprima admiraţia faţă de serialul despre Revoluţia română pe care-l derulam în „Adevărul” şi pe B1 TV, îmi lăuda volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor” şi îmi propunea să scriu scenariul unui film pe aceeaşi temă. Ne-am întâlnit, am discutat, iar câteva luni mai târziu i-am pus scenariul în braţe. Din acel moment, ştafeta era preluată de regizor şi de echipa sa de actori. Eu, ca scenarist, aşteptam cu nerăbdare sfârşitul filmărilor. Lansarea în cinematografe a avut loc în decembrie 2012, iar acum a venit vremea ca filmul să fie multiplicat în masă şi distribuit pe suport DVD. Prima ieşire în public a fost consemnată săptămâna trecută, la Târgul de carte Gaudeamus de la Bucureşti, unde, conform aşteptărilor, a stârnit interesul unui public numeros.De-a lungul prodigioasei sale cariere, Radu Gabrea a realizat multe filme memorabile, inspirate de istoria tragică a României secolului XX. Trei dintre acestea – „Cocoşul decapitat”, “Călătoria lui Gruber”, “Mănuşi roşii” – descriu secvenţe dureroase desprinse din anii ’40 -’50. Prin “Moartea Ceauşeştilor”, regizorul atacă subiectul cel mai fierbinte din istoria recentă a României: Revoluţia din 1989. Radu Gabrea ne oferă o perspectivă inedită a evenimentelor, văzute prin ochii soţilor Ceauşescu. Filmul este concentrat pe cele trei zile care încep odată cu fuga cuplului dictatorial cu elicopterul, de pe acoperişul Comitetului Central, până la execuţia din ziua de Crăciun. În bâlbâiala replicilor rostite de Ceauşeşti găseşti multe momente de adevăr, dar şi o infinită confuzie.Rolurile principale, în filmul lui Radu Gabrea, sunt interpretate de actorii Constantin Cojocaru (Nicolae Ceauşescu) şi Victoria Cociaş (Elena Ceauşescu).DVD-ul conţine filmul în limba română, dar şi variantele sale în patru limbi de mare circulaţie: engleză, franceză, germană şi spaniolă. Durata filmului: 89 de minute, adică o oră şi jumătate. E o pură coincidenţă: despre decembrie ’89, în 89 de minute… Aşa a ieşit la montaj. Eu, acum, mă retrag şi vă spun: vizionare plăcută!

    Grigore Cartianu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE