25 April 2018

Cvorumul la referendum va fi de 30%

Filed under: Politic |

Curtea Constituţională a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an. “Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea preşedintelui”, a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. El a precizat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an. Preşedintele Traian Băsescu are termen 10 zile pentru a promulga noua lege a referendumului, de la momentul comunicării către şeful statului a deciziei Curţii Constituţionale. “Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”, prevede Constituţia, la alineatul 3 al articolului 77.

Astfel, conform calendarului, preşedintele ar trebui să promulge modificările aduse legii referendumului până în data de 24 noiembrie. În această situaţie, organizarea unui referendum de revizuire a Constituţiei concomitent cu un prim tur al alegerilor prezidenţiale, intenţie anunţată de liderii USL, ar mai fi posibilă doar în duminica de 30 noiembrie 2014.
Sesizarea preşedintelui privind legea referendumului s-a aflat pe ordinea de zi a CC şi în 23 octombrie, dar atunci Curtea a amânat dezbaterile pentru data de 14 noiembrie. Motivul amânării a fost atunci, potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, imposibilitatea constituirii completului de şedinţă, întrucât de la reuniune au lipsit trei membri ai CC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *