25 June 2018

Diabetul face ravagii în Sătmar

Filed under: Locale,Top News |

diabet

Incidenţa diabetului în judeţul Satu Mare urmează trendul ascendent al acestei boli la nivel mondial. Potrivit specialiştilor sătmăreni, din 1999 şi până în prezent, numărul cazurilor de diabet a crescut în judeţ de aproape 8 ori. Regretabil este faptul că creşte incidenţa bolii şi la copii. De asemenea, în ultima perioadă, au fost depistate şi două cazuri de diabet de tip 2 la copii, lucru care nu s-a mai întâmplat în judeţ. Pentru a ţine sub control fenomenul şi depistarea unor posibile noi cazuri de diabet, Lions Club şi Centrul Diabetic Judeţean Satu Mare au organizat ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, o nouă acţiune de măsurare gratuită a glicemiei.

Incidenţa diabetului, la cote îngrijorătoare
Acţiunea de ieri a fost organizată de Ziua Mondială a Diabetului şi, potrivit celor afirmate de reprezentantul Lions Club, Claudiu Figula, din 1999 şi până în prezent acţiunea a fost organizată anual. Spre deosebire de alte ediţii, acţiunea din acest an se adresează şi celor deja bolnavi de diabet cărora li s-au făcut analize speciale.

Şeful Centrului Diabetic Judeţean Satu Mare, dr. Iosif Silagyi, a declarat că la nivel mondial există o adevărată endemie de diabet, iar în judeţ incidenţa acestei boli a crescut la cote îngrijorătoare. Potrivit acestuia, dacă în anul 1999 erau în evidenţă circa 2.300 de bolnavi de diabet în judeţul Satu Mare, în prezent, numărul acestora a ajuns la peste 17.000. Incidenţa bolii a crescut în cei 14 ani de aproape opt ori. “Mai mult decât atât, şi în acest moment mai sunt persoane care nu ştiu că suferă de diabet. Tocmai de aceea organizăm astfel de acţiuni de depistare în masă a diabetului zaharat. De asemenea, mai trebuie luată în considerare şi patologia conexă a diabetului zaharat, cum ar fi hipertensiunea sau obezitatea”, a mai spus dr. Silagyi.

Medicul diabetolog dr. Marta Bzduch a precizat că incidenţa bolii este în creştere şi la persoanele sub vârsta de 18 ani. Spre exemplu, în prezent sunt înregistrate 56 de cazuri de diabet la copii. Îngrijorător este faptul că în ultimul an au apărut şi două cazuri de diabet zaharat de tip 2 la copii, lucru care nu a mai fost înregistrat până acum în judeţ. “Părinţii trebuie să fie atenţi la câtă apă consumă copilul şi de câte ori se duce la toaletă. Trebuie să avem mare grijă la acest aspect”, a mai precizat dr. Bzduch.

Consultaţii oftalmologice şi neurologice în plus
La acţiunea de depistare în masă a diabetului de ieri s-au prezentat aproape o mie de persoane. Ca o noutate, la acţiunea din acest an, pe lângă măsurarea glicemiei, tensiunii arteriale, înălţimii şi greutăţii, au fost efectuate şi determinări oftalmologice, respectiv neurologice. Sătmărenii s-au declarat mulţumiţi de organizarea acţiunii, afirmând că este o modalitate de a fi depistat mai devreme diabetul. “Poate mulţi dintre noi nici măcar nu ştim că suferim de diabet. După părerea mea, cu cât este descoperită mai devreme, cu atât boala este mai uşor de controlat”, ne-a declarat una dintre sătmărencele prezente ieri la acţiunea organizată de Lions Club şi Centrul Diabetic Judeţean.

Organizatorii au mulţumit conducerilor Consiliului Judeţean şi a Primăriei Satu Mare pentru ajutorul acordat acestei acţiuni.

Florin Dura

One Response to Diabetul face ravagii în Sătmar

  1. UN TITLU INCURAJATOR! PARCA NU AJUNGE CA AVEM STIRI LA TV DE TIPUL: SECETA CEA MAI MARE DIN ULTIMII 2000 DE ANI, IARNA CEA MAI ASPRA DIN ULTIMII 1000 (O MIE) DE ANI! FITI SI VOI, CEI DE LA ZIARE, ALARMISTII LUMII. SI SA NU IMI SPUNETI CA REDATI REALITATEA. DACA INTR-O ZI UN MEDIC VĂ VA SPUNE: MAI AI DE TRAIT DOAR DOUA ZILE, VA VETI SIMTI MAI BINE? ORICAT DE NEAGRA ESTE VIATA, DACA VREM SA O TRAIM, TREBUIE SA II MAI SCHIMBAM DIN CULOARE. SI NU CU AMENINTARI CA ACEST ARTICOL. LUMEA INTELEGE SI DIN MAI PUTIN.

    televizor
    15 November 2013 at 18:49
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *