More

    Directorul Pintea mai avea trei plicuri cu şpăgi

    pintea2

    Directorul Viorel Pintea este acuzat de procurorii DNA că, deşi deţine o avere impresionantă, de peste un milion de euro, acesta s-a folosit de funcţia sa de conducere din cadrul APIA Satu Mare pentru a pretinde sume de bani de la diferiţi fermieri care desfăşurau activităţi agricole supuse monitorizării agenţiei. Potrivit încheierii 62 din 25 noiembrie a Tribunalului Satu Mare, prin care s-a aprobat propunerea DNA privind emiterea unui mandat de arestare pe 29 de zile pe numele directorului Viorel Pintea, cu ocazia percheziţiilor, în geanta şi în sacoul cu care fusese vineri la serviciu au mai fost găsite încă trei plicuri cu sume de bani, totalizând 5.000 de euro, despre provenienţa cărora nu a putut oferi explicaţii rezonabile. Potrivit aceluiaşi act, Pintea a încercat să scape în timpul flagrantului realizat duminică, aruncând pe podeaua maşinii plicul în care se găsea mita de 3.000 de euro înmânată de denunţător.

    Pintea a aruncat plicul cu şpagă
    Potrivit încheierii Tribunalului, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante şi a percheziţiilor efectuate la domiciliul directorului Viorel Pintea şi biroul acestuia de la APIA Satu Mare au fost găsite şi alte sume de bani (aproximativ 5.000 euro) în trei plicuri diferite aflate în geanta de serviciu şi în buzunarul interior al sacoului cu care acesta a fost vineri la serviciu. Prin urmare se poate vorbi despre infracţiuni săvârşite cu repetiţie de o persoană fără scrupule care a profitat de funcţia publică pentru a obţine diverse foloase patrimoniale necuvenite, apreciază procurorii DNA. “Nu în ultimul rând se remarcă modalitatea ocultă de care s-a folosit inculpatul Viorel Pintea pentru a pretinde şi obţine aceste sume de bani (discuţii în şoaptă şi prin folosirea limbajului trupului în afara biroului, întâlnirea cu denunţătorul în afara orelor de program şi într-o zi nelucrătoare). Trebuie remarcat faptul că la momentul prinderii în flagrant inculpatul Viorel Pintea a aruncat plicul conţinând suma de 3.000 euro pe podeaua maşinii, declarând că nu cunoaşte ce provenienţă are acel plic. Acest lucru denotă intenţia clară şi premeditată a inculpatului de a încerca să zădărnicească aflarea adevărului”, se mai arată în motivare.

    Banii în plicuri, plăcere personală
    În apărarea sa, directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, a invocat faptul că în declaraţia sa de avere apare fiecare leu şi fiecare metru pătrat, iar acum este târât în spectacol. Faptul că îşi ţine banii în plic şi în geanta personală este stilul său şi plăcerea sa, iar acest aspect îl cunoaşte toată lumea, a susţinut Pintea. În privinţa faptelor reţinute, Pintea a arătat că trebuia să fie mai atent, să verifice, şi că nu se simte vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. “Nimic nu se leagă, totul este artificial”, a declarat Viorel Pintea.

    Însă instanţa a apreciat că cercetarea în stare de libertate a directorului Viorel Pintea prezintă pericol concret pentru ordinea publică. “Pericolul concret pentru ordinea publică este reprezentat de împrejurarea că activitatea infracţională reţinută în sarcina inculpatului este de gravitate ridicată, prin modul şi mijloacele concrete de realizare, precum şi folosirea calităţii speciale pe care inculpatul o deţine, împrejurarea ca activităţile infracţionale de natura celor în discuţie constituie un fenomen infracţional în extindere, condiţii care determină o reacţionare energică din partea statului pentru a stopa extinderea fenomenului infracţional, precum şi pentru a înlătura sentimentul de insecuritate şi de lipsă a disciplinei de drept care ar putea fi creat în rândul comunităţii, care în lipsa unei sancţionări prompte din partea autorităţilor ar avea reprezentarea că împotriva unor inculpaţi suspectaţi de săvârşirea unor fapte grave nu se întreprind acte de coerciţie”, se mai arată în încheierea Tribunalului..

    Prins în flagrant în Viile Satu Mare
    Reamintim cititorilor noştri că directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea, a fost arestat luni seară, după ce cu o zi înainte a fost prins în flagrant primind o mită de 3.000 de euro. Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA, în cursul lunilor martie şi mai 2012, inculpatul Viorel Pintea, în calitate de director la APIA Satu Mare, a pretins fermierului Cornel Cherecheş suma de 2.500 euro, respectiv 5.000 euro, pentru a nu dispune controale în legătură cu activităţile agricole desfăşurate de acesta, respectiv la culturile de viţă de vie pe care denunţătorul le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substanţiale. Din totalul sumelor pretinse, în perioada anterior menţionată, inculpatul Viorel Pintea a primit de la denunţător 2.500 euro şi 3.000 lei. Separat de sumele deja menţionate, în dimineaţa zilei de 22 noiembrie 2013, inculpatul Viorel Pintea a pretins de la denunţător suma de 3.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă. În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 2013, inculpatul Viorel Pintea l-a chemat pe denunţător în Viile Satu Mare, care i-a înmânat suma de 3.000 euro pe care o pretinsese, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE