21 June 2018

Dublu eveniment dedicat pasionaţilor de viticultură şi vinificaţie la Carei

Filed under: Locale |

carei2

Castelul careian a găzduit ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Carei pentru conf. dr. inginer Csavossy Gyorgy, timişoreanul care a iniţiat organizarea concursurilor de vin în urmă cu 16 ani şi care a contribuit la dezvoltarea acestui domeniu în zonă. În a doua parte a evenimentului a avut loc lansarea primului dicţionar enologic româno-maghiar şi maghiar-român, carte realizată de inginerul Komaromi Jozsef.

Al şaselea cetăţean de onoare al Careiului
Evenimentul care ridică la rang de cultură viticultura şi vinificaţia a avut loc sâmbătă după-masă, începând cu ora 14.00 în Sala Cavalerilor din Castelul Karolyi, în prezenţa a peste 100 de persoane, reprezentanţi ai administraţiei locale, producători de vinuri, oameni de afaceri dar şi alţi invitaţi. În sală s-au aflat parlamentarul UDMR de Satu Mare Erdei D. Istvan, consilierii judeţeni Gindele Imre şi Muzsnay Arpad, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor de Vin din România, dr. Dorin Popa. În prezidiu s-au aflat primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, conf. dr. inginer Csavossy Gyorgy şi ing. Komaromi Jozsef. Cei doi sunt consideraţi în comunitatea careiană personalităţile care au împământenit cultura vinului. „Ziua de astăzi (n.r.sâmbătă) este foarte serioasă, dar un eveniment plăcut. Pentru mine este o onoare ca în numele careienilor şi a Consiliului Local să înmânăm titlul de Cetăţean de Onoare domnului profesor Csavossy Gyorgy şi să fim prezenţi la lansarea cărţii scrise de prietenul meu Komaromi. Domnul profesor Csavossy este al şaselea cetăţean de onoare al oraşului şi nu ştiu de ce eu am fost singurul primar care a făcut cetăţeni de onoare. Cine a contribuit cu ceva concret în Carei este domnul profesor. Cultura vinului, care aparţine de cultura generală, a fost împământenită de aceşti doi oameni pe care îi avem astăzi (n.r.sâmbătă) alături”, a declarat primarul Careiului cu ocazia decernării titlului.

Un promotor al viticulturii şi vinificaţiei
Conform Laudatio, Dr. Csavossy Gyorgy (88 ani) s-a născut la Timişoara dintr-o familie de agricultori. După terminarea studiilor elementare şi liceale a absolvit în anul 1945 Şcoala Superioară de Politehnică din Timişoara şi facultatea de agronomie din Cluj în 1949, obţinând titlul de inginer agronom. În 1993 dobândeşte titlul de Doctor în Ştiinţele Agricole, ce i s-a acordat de către Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii Agricole din Iaşi. Rezultatele activităţii lui de cercetare sunt recunoscute şi apreciate în ţară şi în Europa. Între 1957-2000 a editat tratate de valoare ştiinţifică deosebită, din care cel puţin zece la număr au servit şi servesc şi în prezent la pregătirea şi perfecţionarea specialiştilor.
Vinurile realizare sub conducerea sa au fost premiate cu peste 30 de medalii la concursurile internaţionale. În decursul vieţii sale a ocupat şi ocupă funcţii de mare prestigiu, printre care preşedintele Uniunii Gospodarului Ardelean, membru pe viaţă al Academiei de Vin din Ungaria, membru al Oficiului Naţional Român al Viei şi Vinului, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Explicaţia pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare vine tot din Laudatio. “Este un om de ştiinţă de mare renume, cetăţean al patriei noastre, care a contribuit la îmbogăţirea culturii transilvănene şi universale, fiind ataşat şi cauzei de viticultură şi vinificaţie din Carei. Putem afirma cu convingere deplină, că fără el nu s-ar fi realizat nivelul vinicol careian, nici concursurile de vin care au devenit tradiţionale în oraşul nostru, el fiind iniţiatorul acestora, încă din anii 1990. A reuşit, ca în Carei, o bună parte dintre producători să înţeleagă că viticultura şi vinificaţia sunt îndeletniciri plăcute, creatoare, lăudabile. A reuşit prin muncă insistentă şi cu răbdare să „crească” o serie de oameni care s-au specializat în materie şi au devenit enologi de seamă. În urma activităţii lui, parcă „au răsărit” mulţi producători de vin, atât în Carei cât şi în împrejurimi, aceştia au devenit recunoscuţi pentru calitatea bună a vinurilor lor, ani la rând. A insistat şi insistă în continuare pentru exportul intern al vinului executat direct de producător prin organizarea turismului numit “Drumul Vinului”, se mai arată în textul care scoate în evidenţă legătura conf. dr. inginer Csavossy cu municipiul Carei.

Dicţionar pentru enologi şi nu numai
În a doua parte a evenimentului, cei prezenţi au avut ocazia să asiste la lansarea primului dicţionar enologic româno-maghiar şi maghiar- român din România, carte realizată de inginerul careian Komaromi Jozsef. Cartea este destinată în primul rând celor care produc, comercializează sau consumă vin dar şi somelierilor. „Mi s-a născut ideea de a face acest dicţionar atunci când am observat la diverse concursuri de vin sau alte întâlniri că majoritatea celor prezenţi doreau să discute despre acest domeniu dar în lipsa unor cunoştinţe tehnice s-a recurs la definiţii care te duc în altă parte. Spre exemplu, sticlă, butelie sau aromatizat.
Dicţionarul încearcă să redea expresiile corect, în peste 1.300 de cuvinte-titluri, expresii sau chiar regionalisme. Este un tezaur al expresiilor viticole şi cred că este prima carte de gen din ţară. A doua idee a fost să avem o precizare corectă a posibilităţilor însuşirii unor procedee vitivinicole, cititorii având date utile de practică, iar al treilea scop este crearea comunicării inter-etnice” a explicat auditoriului autorul cărţii, inginerul Komaromi Jozsef. Între discursuri, manifestarea a fost presărată cu momente cultural-artistice oferite de Ansamblurile Ceatăra şi Rekettye. În final, cele două personalităţi, conf. dr. inginer Csavossy Gyorgy şi ing. Komaromi Jozsef au primit din partea Primăriei şi Consiliului Local Carei câte un coş cu bunătăţi, iar cei din sală au fost invitaţi la o degustare de vinuri şi preparate culinare. Moderatorii evenimentului desfăşurat sâmbătă la Carei au fost Kiss Zita şi Dragoş Georgescu.

Lorena Georgi

One Response to Dublu eveniment dedicat pasionaţilor de viticultură şi vinificaţie la Carei

 1. Tot respectul față de domnul doctor Csávossy György a cărui activitate profesională, în domeniul viticulturii este bine cunoscută în toată țara dar și în afara granițelor. Domnul dr. Csávossy György este autor a numeroase cărți de specialitate și monografii în domeniul viticulturii si vinificației. Este de asemenea cunoscut ca poet, respectiv dramaturg. Poeziile sale au apărut în diverse reviste și ziare de literatură dar și în mai multe volume de poezii. De asemenea, piesele de teatru ale căror autor este au făcut parte din repertoriul teatrelor din România.

  O parte din bogata activitate profesională a domnului Csávossy György este asociată numelui localității Ciumbrud (alții îi zic Csombord), aparținătoare municipiului Aiud, unde a fost profesor de specialitate la Liceul Agroindustrial din Ciumbrud, între anii 1953 și 1987.

  Înțeleg foarte bine rațiunile pentru care a fost votat doctor Csávossy György, prin Hotarârea Consiliului Local al municipiului Aiud nr. 12/2007 cetățean de onoare al municipiului Aiud.

  Dar de aici și până la a i se acorda, titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei, este o cale foarte lungă.

  Până și “laudationem” din articolul de mai sus, cu care se încearcă justificarea titlului acordat ieri sâmbătă 16 noiembrie 2013, la Castelul Károlyi din Carei, conține accente ridicole, hilare și pe ansamblu nu sunt de luat în seamă, nu sunt convingătoare.

  Dacă îi citești prezentarea care îi este făcută în Wikipedia domnului doctor Csávossy György (Temesvár, 1925. június 20. – ) romániai magyar költő, színműíró, mezőgazdasági szakíró, distins, printre altele, în anul 2009, cu ocazia sărbătoririi zilei naționale de 15 martie, de ambasadorul Ungariei la București dl. Füzes Oszkár cu “A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje” sau dacă îi parcurgi CV-ul detaliat, postat pe portalul Primăriei Municipiului Aiud, nu vei găsi absolut NICI O CONEXIUNE între numele Csávossy György și municipiul Carei.

  Fără să minimalizăm în nici un fel activitatea profesională de o viață, pe cea de poet sau de dramaturg, absolut remarcabilă a domnului doctor Csávossy György, nu putem să nu ne gândim totuși la faptul că acordarea titlului de cetățean de onoare a municipiului Carei are un puternic iz de doagă, este o nouă parascovenie tendențioasă pusă la cale de primarul UDMR-ist al orașului, de către Kovacs Jeno, urmare probabil extrem de insistentului lobby făcut de distinșii Cavaleri ai Vinului, Sf. Orban, o asociație locală total nevinovată de beutori, dar al cărei membru de onoare, mare si devotat susținător, inclusiv prin sponsorizări anuale acordate din bugetul local, adică din banii contribuabililor – și asiduu participant la reuniunile ei, este și primarul Kovács Jenö.

  Mai sunt cred eu foarte multe alte nume de luat în seamă pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Carei, cum ar fi Karacsonyi Karoly, Pteancu Paul, Chindriș Ioan, Gheroghe Chiș, Ioan Condor, Silviu Lung, Cornel Toader, Bogdan Georgescu, Ioan Ciarnău și mulți alții, dar aceștia au mult mai puține șanse, fiindcă nu frecventează și nu încalecă butoaiele, ca alți cabaleros, la crama Nagykárolyi Szent Orbán Borlovagrend.

  În final, mă mai întreb doar dacă distinsul domn doctor Csávossy György a reușit cumva să-l facă și pe primarul Kovács Jenö să devină, peste noapte, așa cum se declară dânsul: “adeptul consumului moderat, al calităţii vinurilor, un promovator al filozofiei Bachusiene şi nu în ultimul rând un iubitor al tradiţiei vinurilor”.

  Horia Mărieș
  18 November 2013 at 15:49
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *