Fiscul ameninţă mii de sătmăreni cu executarea silită

Filed under: Locale |

taxe

Un sătmărean din cinci este dator la bugetul local al municipiului Satu Mare. Conform evidenţelor Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, odată cu depăşirea termenului limită al plăților către bugetul local, respectiv 30 septembrie, mii de sătmăreni vor avea de plătit penalități de întârziere, care înseamnă majorări de 2% în fiecare lună. Cu alte cuvinte, mii de sătmăreni îşi majorează singuri impozitele. Concret, din totalul de 6.659 de persoane juridice care figurează în evidențele fiscale, sunt somate să-şi plătească impozitele un număr de 2.000 de firme, iar din totalul de 69.000 de persoane fizice, vor fi somaţi un număr de 10.000 de sătmăreni care nu și-au achitat impozitele. Dacă nu îşi vor achita impozitele în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei, aceştia riscă să fie executaţi silit.

Somaţie, apoi executare silită
Un număr de 22.000 de persoane fizice din municipiul Satu Mare şi alte 2.000 de persoane juridice se află în evidenţele Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare la capitolul rău-platnici. În aproape 5.000 de cazuri a fost necesară executarea silită pentru a se încasa impozitele pe clădiri, terenuri sau autoturisme datorate de rău-platnici de-a lungul ultimilor ani. Din cele peste 22.000 persoane fizice care se află pe lista neagră întocmită de către Direcţia de Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei municipiului Satu Mare, aproximativ 10.000 şi-au primit deja somaţiile de plată. Cei care nu-şi clarifică situaţia fiscală riscă să se trezească cu popriri pe conturi sau reţinerea salariului, respectiv a pensiei, susţine şeful Serviciului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare, Dan Mirel.

Mai mulţi bani la buget
Chiar şi în aceste condiţii, faţă de anul trecut la bugetul local s-au încasat cu 10 milioane de lei mai mult, înregistrându-se astfel o creştere de aproximativ 7% a gradului de colectare, până în acest moment fiind realizat un procent de 82% a gradului de colectare propus la începutul anului. Ar mai fi nevoie de încasarea a încă 36 de milioane de lei pentru ca planul de încasări să fie realizat în procent de sută la sută. În acest an s-a încasat în primele zece luni suma de 163 de milioane de lei, faţă de cei 153 de milioane de lei încasaţi anul trecut. Defalcat, asta înseamnă că s-au încasat 19 milioane de lei la capitolul impozite pe clădiri în acest an faţă de 17 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 1,5 milioane lei în acest an la capitolul impozite pe terenuri faţă de cei 1,2 milioane lei încasaţi anul trecut în primele zece luni.

Ciprian Bâtea

2 Responses to Fiscul ameninţă mii de sătmăreni cu executarea silită

 1. bravo romania bravo romani tara noastra bun si draga.dragi mei imi spuneti si mie din ce sa platim impoziturile daca nu avem din ce ca trebuie sa platim darile la stat dar de cate ori ne fura statul asta futul in gura si apoi imi spuneti si mie cine e statul si d ce platesc eu la stat oridecate ori dau bani pe ceva ce face totusi statul acesta frumos pt mine daca platesc impozitul imi vine si vopseste casa sau ma ajuta sa cumpar masina sau mil intretine sau imi cauta loc de munca platit bine sa imi ajunga bani decent de trait si sa imi ramana pt impozit sau imi da locuinta cumva pt care platesc impozit………..dar cine puiu mami e statul acesta cine e corpul de la finante care obliga sa platesti si daca nu ai din ce e e dragi politicieni si voi de la finante voi o duceti bine dar sarmanul de om traieste viata cu ckipe pt ca voi ati ajuns nu inseamna ca toata lumea o duce bine in tara asta si de ce e platit ala de la impozit saa nu iti trimita instintare ca pe anu cutare nai platit impozitul de ce se asteapta pt ce sunt platiti tot din bani nostri bravo romania frumos plina de hoti jefuitori care o duc bine si restul care nu nu o intereseaza numai cand is alegeri RUSINE ROMANIA RUSINE HTUL DE STAT DAR DE VINA E OMUL CA SE LASA JEFUIT SI FURAT

  ALEX
  16/11/2013 at 09:56
  Reply

  • subscriu 70% !???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

   sile
   16/11/2013 at 11:55
   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *