More

    Fitilele lui Băsescu

    Declaraţiile de luni ale lui Traian Băsescu legate de alegerile prezidenţiale de la anul, de candidaţi şi de candidaturi au avut – ca multe alte spuse politice ale şefului statului – darul de a stârni o sumedenie de replici, de a-i inflama pe unii şi de a-i nedumeri pe alţii. Părerea aşternută pe masă de Traian Băsescu a fost aceea că, dacă s-ar rupe USL, candidatul PSD n-ar putea câştiga preşedinţia, întrucât, în turul doi, susţinerea celorlalte formaţiuni de dreapta, pe lângă PNL, s-ar îndrepta spre Crin Antonescu. De unde până mai ieri îl contrazicea pe preşedinte şi dacă spunea cât e ceasul, Antonescu a apreciat acum că analiza şefului statului e corectă. Previzibil, desigur, doar nu era să spună omul că i s-ar strepezi şansele dacă n-ar mai avea susţinerea social-democraţilor, în cazul în care aceştia ar avea un candidat al lor. Declaraţiile lui Băsescu i-au făcut însă să strâmbe din nas pe prietenii lui din PDL. Senatorul Monica Macovei, bunăoară, a scris pe blog că Antonescu nu mai reprezintă doctrina de dreapta, iar cariera lui politică ar trebui să se încheie. Cu alte cuvinte, în termeni populari, asta s-ar traduce în ceva de genul: „Dom’ preşedinte, pe Crin n-ai decât să-l votezi matale, că noi, ăştia din PDL, pas, chiar dacă suntem de dreapta”.

    La rândul său, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a strâns în braţe aceeaşi idee, spunând: „Noi, dreapta, o să avem grijă să nu intre domnul Antonescu în turul doi. Este responsabilitatea noastră ca un astfel de personaj politic să nu-şi facă loc spre preşedinţia ţării”.
    Mai plastică în exprimare, Raluca Turcan, vicepreşedinte al PDL, a afirmat că mai bine şi-ar tăia o mână decât să-l voteze pe Antonescu la prezidenţiale, fiindcă e „retrograd şi antieuropean”. În cazul în care USL va fi o construcţie politică atât de trainică încât să dureze până la alegerile de anul viitor, toate discuţiile şi speculaţiile de-acum sunt doar nişte exerciţii politice făcute să mai treacă vremea. Pe de altă parte, dacă PSD va propune un candidat propriu, în speţă Victor Ponta, iar PNL va merge în cursa pentru Cotroceni pe mâna liderului său, s-ar putea să se lase cu deranj mare în curtea lui Crin Antonescu.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE