More

    Haina militară, manta pentru criză

    manta

    Pe timp de criză, tot mai mulţi tineri îşi găsesc un refugiu în cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Astfel, tinerii care şi-au dorit să urmeze o carieră militară au acum posibilitatea să intre în rândul militarilor profesionişti. De altfel, numărul celor care doresc să îmbrace haina militară s-a dublat în ultimii ani . În contextul trecerii la serviciul militar pentru soldaţi şi gradaţi voluntari, Centrul Militar Judeţean Satu Mare selecţionează în continuare tineri pentru încadrarea unor funcţii de militar angajat pe bază de contract la una din unităţile Ministerului Apărării Naţionale.

    Milităria salvează România
    Tot mai mulţi tineri aleg să devină ofiţeri ai Armatei Române. Dacă unii aleg această profesie pentru haina militară şi pentru valorile Armatei Române, alţii văd în statutul de ofiţer un loc de muncă sigur în aceste vremuri de criză. Conform evidenţelor Centrului Militar Judeţean Satu Mare, în acest an au reuşit să acceadă în diferite instituţii de învăţământ militar liceal şi superior un număr de patru tineri sătmăreni. Concret, trei băieţi au reuşit să acceadă la Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul Alba Iulia, în timp ce o fată urmează cursurile Institutului Medical Militar Târgu Mureş. De asemenea, în cursul anului trecut un număr de cinci tineri au reuşit să treacă cu brio de testele tot mai dificile de accedere în cadrul instituţiilor militare de învăţământ. Mai exact, un băiat a intrat la Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul, unul la Colegiul Militar Liceal Ştefan cel Mare, un tânăr sătmărean urmează cursurile Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu, un alt tânăr este student în cadrul Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă Braşov, respectiv un al tânăr urmează cursurile Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I din Piteşti.

    Cum poţi să devii ofiţer al Armatei Române
    Pentru a putea urma cursurile unei instituţii militare de învăţământ trebuie parcurse următoarele etape: contactarea biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Satu Mare, situat în localitatea Satu Mare, strada Petöfi Sándor, nr. 47, zilnic în zilele lucrătoare între orele 08.00-16.00; întocmirea dosarului de candidat care presupune efectuarea unui control medical, prezentarea unor documente personale în copie sau legalizate şi susţinerea unei probe de interviu în vederea întocmirii fişei de cunoaştere şi a cererii de înscriere; susţinerea probelor de selecţie la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Alba Iulia, respectiv a evaluării psihologice, a testului de aptitudini fizice şi a unui interviu; susţinerea examenului de admitere la instituţiile militare de învăţământ, respectiv a unei probe eliminatorii de verificare a cunoştinţelor pentru candidaţii la colegiile militare liceale. “Ne bucurăm să putem aduce la cunoştinţa opiniei publice sătmărene faptul că în fiecare an tineri absovenţi ai instituţiilor de învăţământ din judeţ sunt declaraţi ,,ADMIS” în urma susţinerii probelor de selecţie şi a examenelor de admitere la instituţiile militare de învăţământ din ţară. Relaţii suplimentare referitoare la condiţiile de recrutare, întocmirea dosarului de candidat, probele de selecţie şi de admitere se pot obţine zilnic la Centrul Militar Judeţean Satu Mare, str. Petöfi Sándor, nr. 47, sau telefonic la numerele 0261/717123 sau 0261/716513, interior 129”, a precizat ofiţerul de informare şi relaţiile publice din cadrul Centrului Militar Judeţean Satu Mare, maiorul Marin Croitoru.

    Condiţii minime la angajare pentru soldaţi
    Cei interesaţi să urmeze o carieră militară, la categoria soldaţi angajaţi pe bază de contract, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie absolvent cel puţin al ciclului inferior liceal (10 clase) sau al unei şcoli de arte şi meserii, să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 26 ani împliniţi în anul în care îşi depune dosarul, să nu aibă antecedente penale sau în curs de urmărire penală, să fie declaraţi “apt” şi să obţină avize în urma efectuării examinării medicale şi psihologice speciale efectuată după ce au fost declaraţi “admis” la selecţia din centrele zonale de selecţie şi orientare. Candidaţii trebuie să posede permis de conducere categoriile ‘’B’’ şi ‘’C’’ şi să fie declaraţi ‘’admis’’ conform criteriilor de recrutare specifice – la laboratoarele psihotehnice ale Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea mai trebuie să nu facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, iar dacă face parte să declare că, la dobândirea calităţii de soldat sau gradat voluntar, va renunţa la această calitate. După înscriere, candidaţii sunt testaţi din punct de vedere aptitudinal (psihologic şi privind potenţialul fizic) în unul din centrele zonale de selecţie şi orientare ale Ministerului Apărării, din localităţile Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc şi Breaza. Aprecierea candidaţilor în urma testării se face cu ‘’admis’’ pentru cei care îndeplinesc baremurile minime specifice şi “respins” pentru ceilalţi candidaţi.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE