More

    Mai bună decât cafeaua: cercetătorii au descoperit o metodă uşoară de a-ţi „înviora” creierul

    2

    Lumina albastră are, în general, o reputaţie proastă, fiind cunoscut faptul că ea tulbură somnul normal. Dar aceeaşi lumină poate avea şi efecte pozitive. Folosită la momentul potriviot, lumina albastră stimulează atenţia şi „vioiciunea” creierului, mai bine chiar decât cofeina.

    Înainte de culcare, lumina albastră – emisă de smartphone-uri şi alte dispozitive electronice cu ecran – poate altera somnul, din cauza reducerii secreţiei de melatonină, o substanţă care reglează ceasul intern al organimsului.

    Dar, utilizată la timpul potrivit, lumina albastră poate avea şi efecte pozitive, sporind starea de alertă a creierului. După numai 50 de secunde de expunere la lumina albastră, în creier pot fi deja observate modificări specifice, a arătat un studiu.

    Mai recent, cercetătorii de la Mid Sweden University au comparat efectele cafeinei şi ale luminii albastre asupra creierului, dând participanţilor teste care să evalueze funcţionarea creierului, teste în cursul cărora survenea, la un moment dat, ceva care distrăgea atenţia participanţilor, afectându-le concentrarea.

    Subiecţii care fuseseră expuşi anterior la o luminoă albastră au obţinut rezultate mai bune la aceste teste, comparativ cu cei care consumaseră cafeină. Lumina albastră, s-a constatat, îmbunătăţeşte aspecte ale funţiei cogntive precum memoria, ca şi starea de alertă a  creierului şi timpul de reacţie.

    „Lumina albastră şi cafeina prezintă efecte distincte asupra unor aspecte ale funcţiei psihomotorii”, au afirmat cercetptorii. Lumina albastră are potenţialul de a influenţa pozitiv o serie de activităţi în care funcţia cognitivă şi starea de atenţie sunt importante.”

    Deoarece lumina albastră declanşează reacţii semnificative la nivelul organimsului uman, ea este tot mai mult investigată în vederea utlilizării ei într-o serie de tratamente medicale.

    De exemplu, medicii de la Spitalul Universitar din  Heidelberg au inventat un plasture care emite lumină albastră, utilizat pentru a atenua durerea.

    Lumina albastră ar putea, de asemenea, combate mirosul neplăcut al respiraţiei: au fost suficiente 2 minute  de expunere la lumina albastră a lămpilor utilizate pentru albirea dinţilor, ca să distrugă bacteriile din salivă asociate cu mirosul neplăcut, arată un studiu.

    În viitor, lumina ar putea fi utilizată pentru tratarea unor probleme ca pierderea vederii ori deficienţe cognitive, deoarece medicii pot folosi lumina pentru a activa în mod foarte specific anumite arii ale creierului.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE