22 July 2018

Medicii ameninţă cu grevă pe termen nelimitat

Filed under: Locale,Top News |

nelimitat

Un număr de 1.500 de angajaţi ai sistemului medical sătmărean, printre care medici şi asistente, reprezentând majoritatea covârşitoare, ameninţă cu o grevă de avertisment, urmată de o grevă generală pe termen nelimitat, luând în calcul chiar şi demisia în bloc. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ, şi preşedintele Uniunii Judeţene Sanitas Satu Mare, Aurelia Pop, care au precizat concret că dacă nu li se vor respecta doleanţele medicii din judeţ vor intra în grevă de avertisment pe 25 noiembrie, între orele 8:00 – 10:00, iar din 28 noiembrie intră în grevă generală. Şi ca un ultim pas de forţă majoră, cadrele medicale ameninţă cu denunţarea unilaterală a contractului de muncă.

Solidaritate medicală
După şedinţa de ieri a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate- filiala Satu Mare – s-a hotărât respectarea programului de acţiuni şi revendicări adoptat la nivel naţional. Concret, grevă de avertisment de două ore în data de 25 noiembrie, grevă generală pe termen nelimitat în data de 28 noiembrie, respectiv, ca ultimă soluţie, demisia în bloc. “Concluzia întâlnirii de astăzi (ieri, n.red.) este că vom respecta pas cu pas ceea ce este prevăzut în programul de acţiuni şi de revendicări. În data de 25 noiembrie va avea loc o grevă de avertisment de două ore, respectând toate procedurile legale. Iar în data de 28 noiembrie grevă pe termen nelimitat în sectorul sanitar. Vă atrag atenţia că ultima etapă pe lista de acţiuni este demisia în bloc. Sperăm să nu se ajungă nici măcar la greva de avertisment sau la greva generală. Totul este acum în mâna, pixul sau în capul celor care conduc sistemul sanitar să facă şi ce vor şi ce pot”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ.

Urgenţele vor fi asigurate în totalitate
Liderul Uniunii Judeţene Sanitas Satu Mare, Aurelia Pop, a declarat că în timpul grevei de avertisment, care va avea loc în data de 25 noiembrie între orele 08.00 şi 10.00, se va asigura o treime din activitatea normală, conform legii, în timp ce urgenţele se vor acoperi în proporţie de 100%. Uniunea Județeană Sanitas Satu Mare însumează un număr de 1.100 de membri, din care 964 de persoane au semnat deja lista de acţiuni şi de revendicări. La acest total se mai adaugă un număr de 500 de medici activi, respectiv 100 de medici pensionari, membri ai Colegiului Medicilor Satu Mare.

Totul sau nimic
Întrebat dacă consideră că se va ajunge la greva generală, Călin Bumbuluţ a precizat că: “Dacă nu vor încheia într-un protocol, care să aibă clar delimitate perioadele, aplicarea, termenele, legislaţie, cu soluţii, atunci nu se va putea evita această măsură, nici chiar ultima măsură, demisia în bloc.” Totuşi, Călin Bumbuluţ a salutat decizia Guvernului României de a acorda medicilor rezidenţi o bursă de studiu, fiind, de altfel, singura revendicare onorată în mod real până în prezent de Executivul de la Bucureşti.
Reamintim că medicii vor mărirea salariilor pentru toţi cei care lucrează în sistemul sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014 şi alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru Sănătate. Sindicaliştii mai vor o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public, pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, respectiv consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Ciprian Bâtea

One Response to Medicii ameninţă cu grevă pe termen nelimitat

  1. Daca se maresc salariile renuntati la spaga?

    vasi
    25 November 2013 at 09:46
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *