More

    O victimă colaterală

    Radu Gheţea, care conduce CEC Bank din 2007, ar putea părăsi banca înainte de finalizarea mandatului încredinţat. Guvernul are în vedere acest demers după ce banca i-a dat un credit fiicei preşedintelui Băsescu, Ioana, pentru cumpărarea unui teren şi după ce şeful statului i-a cerut ministrului Finanţelor să-l păstreze pe Gheţea în funcţie.
    Preşedinţia a reacţionat rapid, confirmând că Traian Băsescu l-a sunat pe ministrul Chiţoiu, la 17 octombrie, avertizându-l să nu îl schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, înainte de terminarea mandatului acestuia, în 2014, întrucât înlocuirea sa pe criterii politice, fără motivaţie temeinică, este de natură să creeze neîncredere în instituţia bancară.

    Se impune precizarea că Radu Gheţea a intrat în sistemul bancar în 1977 şi a ocupat de-a lungul timpului funcţii de conducere în Bancorex şi Alpha Bank. El a preluat şefia CEC Bank în 2007, fiind numit de liberali. Între timp, Gheţea a devenit un apropiat al PDL.

    Coincidenţă sau nu, la începutul lunii septembrie, Ioana Băsescu, fiica preşedintelui ilegitim, a contractat de la CEC Bank un credit de 1,028 milioane de euro pentru achiziţionarea unui teren agricol în judeţul Călăraşi. Numai că în oferta băncii, valoarea maximă a unui credit ipotecar pentru achiziţionarea unui teren agricol este de 700.000 de euro. Investiţia familiei Băsescu a stârnit un firesc scandal mediatic, iar premierul a trimis Corpul de control pentru a investiga cum a cumpărat fiica preşedintelui terenul din comuna călărăşeană Nana.
    Ministerul Finanţelor discută în această perioadă schimbarea statutului CEC Bank, pe care o controlează ca acţionar unic. Aceasta ar presupune introducerea sistemului dualist – managementul executiv separat de Consiliul de Administraţie. În prezent, Radu Gheţea deţine ambele funcţii. Pe de altă parte, surse de pe piaţa bancară afirmă că Gheţea are un salariu de peste 20.000 de euro pe lună. Dacă ar părăsi conducerea băncii înainte de finalizarea mandatului, el ar primi plăţi compensatorii de câteva sute de mii de euro. Aceleaşi surse susţin totodată că şeful CEC Bank este victimă colaterală în conflictul Băsescu-Ponta.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE