More

    Peste 30 de tineri au murit în accidente rutiere

    politie

    În ultimii 10 ani, în judeţul Satu Mare 34 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, din care 30 de bărbaţi şi 4 femei. Majoritatea acestora au fost implicaţi în accidente mortale în calitate de conducători auto vinovaţi de producerea evenimentelor. În acest sens, proiectul „Tineri la volan”, iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare în parteneriat cu Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog şi Crucea Roşie, se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 ani, şoferi sau viitori conducători auto, o categorie cu risc crescut de implicare în accidente rutiere grave.

    Prevenţie în rândul viitorilor şoferi
    Proiectul „Tineri la volan” are ca scop diminuarea numărului de tineri care produc accidente rutiere grave şi, implicit, a numărului de victime. Prin activităţile preventive organizate de poliţişti şi partenerii din proiect, elevii şcolilor de şoferi şi ai liceelor sătmărene vor avea posibilitatea de a afla o serie de informaţii utile menite să conducă la adoptarea unui comportament mai responsabil în trafic, bazat pe precauţie şi respectarea celorlalţi participanţi la traficul rutier. Primele activităţi preventive au fost organizate de poliţişti joi, 7 noiembrie, în şcolile de şoferi din municipiul Satu Mare.
    Astfel, la Şcoala de Şoferi Mond Auto poliţiştii şi-au dat întâlnire cu elevii acestei şcoli, care au avut posibilitatea de a afla o serie de informaţii legate de accidentele rutiere, dinamica acestora, cauzele şi responsabilitatea evenimentelor rutiere mortale, categoriile cele mai victimizate. Activitatea susţinută de inspector de poliţie Hrihorişan Felicia din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, inspector de poliţie Cosma Camelia şi agentul şef adjunct Paşcalău Iva Bogdan, ambii din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere al Poliţiei Municipiului Satu Mare, s-a bucurat de interes din partea celor prezenţi, cu atât mai mult cu cât informaţiile teoretice au fost dublate de exemple practice din activitatea poliţiştilor prezenţi, respectiv cazuri concrete de accidente rutiere provocate de tineri şoferi neexperimentaţi. Poliţiştii au insistat asupra factorilor de risc şi a comportamentelor care sunt incompatibile cu conducerea maşinii de către cei aflaţi la început de drum, respectiv viteza, conducerea sub influenţa unei stări de oboseală, vorbitul la telefonul mobil sau scrierea de mesaje în timpul şofatului.

    Fără alcool şi droguri la volan
    O altă întâlnire a fost organizată de poliţişti în aceeaşi zi şi la Şcoala de Şoferi Nord Star SRL din Satu Mare. În cadrul întâlnirii cu elevii acestei şcoli, alături de poliţişti a fost prezentă şi inspectorul Beatrix Puşa Câmpan, din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog, care a susţinut o temă legată de consumul de alcool, droguri, medicamente, tutun şi cafea şi implicaţiile acestor substanţe asupra capacităţii de a conduce autovehicule.
    Reprezentantul Biroului Poliţiei Rutiere, agent şef principal Radu Iluţ, i-a îndemnat pe cei prezenţi la întâlnire să studieze prevederile legale, întrucât necunoaşterea legii nu îi poate absolvi de vină în cazul încălcării regulilor de circulaţie şi să conducă responsabil, cu conştiinţă, respectându-şi propria persoană, pasagerii pe care îi transportă, dar şi pe ceilalţi participanţi la traficul rutier, adaptându-şi mereu comportamentul în trafic astfel încât să evite implicarea în orice fel de evenimente rutiere.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE