More

    Poliţiştii sătmăreni au confiscat aproape 25.000 de petarde

    petarde

    Poliţia Română a declanşat ieri acţiunea naţională “Foc de Artificii” pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014. Asemenea acţiuni se vor desfăşura şi la Satu Mare, fiind angrenaţi atât poliţişti specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, cât şi poliţişti de ordine publică. În cursul anului trecut, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, în colaborare cu cei de ordine publică din cadrul IPJ Satu Mare au fost întocmite peste 30 de dosare penale la regimul articolelor pirotehnice şi aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.000 lei. De asemenea, au fost confiscate 24.941 petarde şi 31 de kg articole pirotehnice, din clasele/categoriile de pericol II-IV.

    Mii de materiale pirotehnice confiscate în 2012
    În cursul anului trecut, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, în colaborare cu cei de ordine publică din cadrul IPJ Satu Mare au fost întocmite peste 30 de dosare penale la regimul articolelor pirotehnice şi aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.000 lei. De asemenea, au fost confiscate 24.941 petarde şi 31 de kg articole pirotehnice, din clasele/categoriile de pericol II-IV. Prin aceste acţiuni, poliţiştii urmăresc prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014.Cu această ocazie, poliţiştii sătmăreni vor controla societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice şi vor desfăşura activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

    Un mort şi 350 de răniţi în 2005
    Conform datelor statistice deţinute de Poliţia Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II – a se comercializau „la liber” către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice. După apariţia, în anul 2006, a restricţionării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară, au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese.
    În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii: categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse; categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni. Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

    Închisoare de la 3 luni la un an
    Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliţia Română atrage atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor, precum steluţe, lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţi etc. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Poliţiştii mai menţionează faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE