More

    Poliţistul, îmbrăţişat cu contrabandistul

    aron-simon

    Şeful Postului de poliţie Porumbeşti, agentul principal Gabriel Aron, pare să fi uitat de care parte a baricadei trebuie să se situeze în lupta împotriva infractorilor. Omul legii apare zâmbitor în compania unui cunoscut contrabandist din Porumbeşti, Robert Simon, şi a unui alt individ pe nume Sebastian Pop. Se pare că poza a fost făcută anul trecut, într-o staţiune turistică din Germania, unde cei trei şi-au petrecut împreună concediul şi a fost postată pe Facebook de Sebastian Pop. Robert Simon a intrat de câţiva ani în vizorul autorităţilor pentru implicarea sa în contrabanda cu ţigări ucrainene, însă a reuşit până acum să scape ca prin urechile acului. În schimb, n-a scăpat din dosarul reglării mafiote de conturi care a avut loc în iunie 2008 în Carei, fiind trimis în judecată pentru tâlhărie, alături de alţi contrabandişti notorii din zona Halmeu- Porumbeşti.

    Când legea îmbrăţişează contrabanda
    În mod normal, un poliţist, cum este cazul şefului de post din comuna Porumbeşti, agentul principal Gabriel Aron, ar trebui să fie tot cu ochiul pe cei care încalcă legea, în special pe contrabandişti, dată fiind poziţionarea geografică a localităţii. Probabil taman din acest motiv poliţistul Gabriel Aron a decis să stea cu ochii pe contrabandistul Robert Simon din Porumbeşti. Şi nici nu oricum, ci îmbrăţişându-l prieteneşte pe o terasă. Potrivit unor surse din Porumbeşti, poliţistul şi contrabandistul, alături de o a treia persoană pe numele său Sebastian Pop, nu se îmbrăţişează prieteneşte oriunde, ci taman într-o staţiune situată pe malul unui lac din Germania. Aici şi-ar fi petrecut în vara anului trecut concediul poliţistul Gabriel Aron, contrabandistul Robert Simon şi numitul Sebastian Pop, afirmă aceleaşi surse. O a patra persoană i-a imortalizat pe cei trei în timp ce se îmbrăţişează prieteneşte, iar Sebastian Pop a postat drăgălaşa fotografie pe contul său de Facebook.

    Un contrabandist cunoscut
    Robert Simon, omul pe care îl îmbrăţişează atât de tandru poliţistul Gabriel Aron, nu poate fi descris ca un cetăţean model. Toată suflarea din zona Halmeu- Porumbeşti ştie că este implicat în contrabanda cu ţigări ucrainene. De-a lungul ultimilor ani, a intrat de mai multe ori în vizorul oamenilor legii, dar a reuşit întotdeauna să scape ca prin urechile acului. De altfel, la domiciliul său au fost efectuate mai multe percheziţii, e drept, fără rezultate notabile. Sursele din Porumbeşti ne-au declarat că Robert Simon este apropiat de contrabandistul Vasile Moldovan, a cărui grupare a fost anihilată de DNA la începutul anului 2009. Din gruparea condusă de Moldovan făceau parte cumnatul său, ofiţerul Sebastian Morar, lucrător al Serviciului Investigaţii Criminale – Compartimentul Urmăriţi General din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, trei poliţişti de frontieră din cadrul SPF Halmeu şi mai mulţi localnici. Potrivit DNA, gruparea a introdus în România ţigări de contrabandă în valoare de aproape 2 milioane de euro.

    Implicat în reglarea de conturi din Carei
    Legăturile lui Robert Simon cu contrabanda de ţigări sunt demonstrate de implicarea sa în reglarea mafiotă de conturi din Carei, alături de alţi contrabandişti de ţigări ucrainene din Halmeu şi din Porumbeşti. Vasile Moldovan, împreună cu liderul unei alte reţele importante de traficanţi din zonă, Viorel Mariţa, au organizat în iunie 2008 o acţiune de pedepsire a unui grup de careieni, pe care îi suspectau că le-au furat ţigările ascunse într-un depozit clandestin. La acţiune au participat peste 30 de persoane, inclusiv mai mulţi cetăţeni ucraineni. După ce anchetatorii au început să-i identifice şi să-i aresteze pe participanţii la reglarea de conturi, printre care se afla şi Viorel Mariţa, Vasile Moldovan, împreună cu Simon Robert, au plecat din ţară, unul în Germania, iar celălalt în Olanda. Autorităţile judiciare au reuşit să identifice 20 de persoane care au participat la reglarea mafiotă de conturi, printre acestea aflându-se şi Robert Simon. În cadrul acţiunii, contrabandiştii au agresat doi careieni, pe care i-au şi tâlhărit, iar pe unul au încercat să-l sechestreze şi să-l transporte cu o maşină probabil până în Ucraina. Procesul în care Robert Simon, respectiv alţi lideri contrabandişti din zona Halmeu-Porumbeşti, precum Viorel Mariţa, Lorand Szollosi, sunt judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie s-a aflat până în data de 26 iunie 2013 pe rolul Judecătoriei Carei, care a dispus înaintarea acestuia Tribunalului Satu Mare.

    Poliţist foarte apropiat de contrabandişti
    În linii mari, cam acesta ar fi contrabandistul cu care şeful de post din Porumbeşti a ales să-şi petreacă concediul vara trecută. De altfel, la nivelul comunei Porumbeşti, este de notorietate relaţia de prietenie dintre agentul principal Gabriel Aron, plătit de stat să lupte împotriva contrabandei cu ţigări ucrainene, şi contrabandistul Robert Simon. Localnicii afirmă că cei doi pot fi văzuţi adesea împreună, inclusiv în barurile din comună. De multe ori, li se alătură contrabandiştii Vasile Moldovan, Lorand Szollosi şi uneori chiar Viorel Mariţa. Ce poate discuta poliţistul cu aceşti contrabandişti numai el ştie. Cert este faptul că acţiunile şi capturile poliţistului Aron pe linia contrabandei cu ţigări sunt neglijabile. Acest lucru nu ar trebui să mire pe nimeni, mai ales dacă ar fi să dăm crezare informaţiilor că agentul principal Gabriel Aron, domiciliat în Medieşu Aurit, chiar a locuit o vreme în casa lui Simon. De altfel, localnicii vorbesc că inclusiv motocicleta de care poliţistul este foarte mândru ar proveni de la prietenii săi contrabandişti. Există voci care susţin inclusiv că poliţistul Aron i-ar fi ajutat pe amicii săi contrabandişti să-şi scoată ţigările ucrainene din zona de frontieră. N-ar fi de mirare, întrucât DGA a mai prins în urmă cu câţiva ani un poliţist din Turulung care făcea pe antemergătorul unor contrabandişti pentru ţigări, bani şi chiar câteva scutece.

    Agentul admite întâlnirea în Germania
    Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, şeful de post Gabriel Aron ne-a confirmat că poza a fost făcută în Germania. Poliţistul spune că anul trecut , în vară, a fost până în Germania să-şi cumpere o maşină şi acolo s-a întâlnit cu Robert Simon, respectiv cu Sebastian Pop, în casa unei cunoştinţe comune, unde a fost făcută şi poza care apare pe Facebook.
    Autorităţile abilitate ale statului vor reuşi să descâlcească până la urmă natura relaţiilor dintre Gabriel Aron, un poliţist în uniforma statului, care ar trebui să lupte împotriva contrabandei, şi colegul său de poză Simon Robert, un individ amestecat până-n gât în contrabanda cu ţigări ucrainene.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE