More

    Regionalizarea va optimiza activitatea Fiscului

    colegiu

    Directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, (fosta Direcţie Generală a Finanţelor Publice Satu Mare), Mircea Ardelean a susţinut ieri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, o informare privind noua structură organizatorică și modul de funcționare după reorganizarea instituţiei. Cu această ocazie, Mircea Ardelean a dat asigurări că firmele nu vor fi afectate de noile modificări. Chiar dimpotrivă, regionalizarea va optimiza activitatea Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare.

    Regionalizarea Fiscului nu îi va încurca pe contribuabili
    Directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, a susţinut o informare privind noua structură organizatorică și modul de funcționare după reorganizarea instituţiei. Astfel, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare este organizată ca structură în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, alături de structurile judeţene ale finanţelor publice din Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Sălaj. Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare i se subordonează serviciile fiscale din Carei, Negreşti-Oaş şi Tăşnad.
    Directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare a ţinut să sublinieze faptul că agenţii economici sătmăreni nu vor avea de suferit în urma regionalizării. “Contribuabilii sătmăreni nu vor avea de suferit în niciun fel, toate activităţile se desfăşoară la nivelul administraţiei financiare judeţene Satu Mare, mai puţin activitatea de contestaţii, care a fost transferată la regiune, dar care nu influenţează contribuabilii, pentru că noi trimitem direct contestaţiile, întocmim referatul cu punctul nostru de vedere, la Cluj, le analizează şi le dau spre soluţionare tot colegilor care sunt angajaţi la Cluj, dar care practic lucrează la Satu Mare. Deci, nu este nicio problemă. De aceea, toate activităţile noi le facem aici, la Satu Mare. În schimb, nu mai facem state de salarii, nu mai ţinem evidenţa patrimoniului, care s-au predat la Cluj, dar subliniez că asta nu îi va deranja în niciun fel pe contribuabili. Chiar dimpotrivă!”, a precizat Mircea Ardelean.

    APM a adus în judeţ jumătate de milion de euro
    Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a prezentat ieri bilanţul activităţii instituţiei din acest an. “Din punct de vedere financiar, implementarea a trei proiecte din care două finalizate şi unul în curs de implementare, au adus judeţului Satu Mare un aport financiar în valoare de 518.520 euro, care nu este deloc de neglijat, având în vedere că APM are un număr de 37 de angajaţi. În anul 2014, dacă cele două proiecte depuse pentru finanţare prin Programul Life Natura vor fi finanţate, aportul financiar al APM Satu Mare va fi de 744.352 euro, iar din punct de vedere profesional se vor realiza paşi însemnaţi în protejarea şi conservarea unor specii de interes comunitar precum şi dotarea instituţiei cu aparatură specifică şi autoturism de teren”, a precizat Elisabeta Bekessy.

    Restricţie la vămi sub o altă formă
    Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a suspendat noile reglementări privind declararea la vamă a produselor ce pot fi aduse din afara Uniunii Europene, dar se prevede o reluare a acestora într-o altă formă din 1 decembrie. În acest moment, controlul vamal se face ca de obicei, dar nu mai sunt înregistrate în baza de date datele de identitate ale persoanelor care tranzitează frontiera Uniunii Europene. Ordinul suspendat prevedea faptul că persoanele care tranzitau punctele de frontieră cu Ucraina, Moldova sau Serbia puteau intra în ţară cu cel mult două pachete de ţigări, un litru de băutură alcoolică, un litru de ulei de floarea soarelui, câte un kilogram de zahăr şi de făină, respectiv un plin de rezervor în cazul combustibililor. Cantităţile ce depăşesc limitele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru aceste categorii de bunuri sunt considerate importuri de bunuri cu caracter comercial. De la 1 decembrie va intra în vigoare o nouă formă a ordinului privind declararea la vamă a produselor ce pot fi aduse din afara Uniunii Europene. Astfel, una dintre cele mai importante modificări faţă de vechea formă a ordinului prevede posibilitatea ca să se poată introduce în ţară 15 kilograme de făină în loc de un singur kilogram, respectiv 16 litri de bere. Prin aceste măsuri, autorităţile române vor să stopeze valorificarea produselor aduse din Ucraina, Serbia şi Republica Moldova, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră conduc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE