More

    Sindicaliştii de la Cartel Alfa au pichetat Prefectura

    protest

    Filiala Satu Mare a Confederaţiei Sindicale “Cartel Alfa” a pichetat Instituţia Prefectului, trăgând un semnal de alarmă vizavi de modificarea Legii Dialogului Social, creşterea salariului minim pe economie şi stoparea concedierilor “oarbe”, fără măsuri de protecţie socială. Din mijlocul a peste 100 de persoane, secretarul general al Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle, a precizat că nu vor fi organizate acţiuni de protest mai radicale, dar nu exclude organizarea acestora în perioada următoare. De asemenea, Vasile Dârle a precizat că modificarea Legii Dialogului Social în forma propusă de partenerii sociali ar trebui să fie una dintre priorităţile actualei guvernări. “Sub presiunea organismelor financiare internaţionale şi a multinaţionalelor, modificările legislative făcute în 2011 de fosta guvernare au adus un impact negativ asupra parteneriatului social, negocierii colective şi calităţii locurilor de muncă. Dacă în 2011 aproape toţi salariaţii erau acoperiţi de cel puţin un contract colectiv de muncă, în prezent doar circa 30% dintre aceştia mai beneficiază de această protecţie, iar numărul este în scădere. În contractele individuale de muncă patronii pot scrie ce doresc ei deoarece nu există un contract colectiv de muncă, care să-i protejeze pe angajaţi. De aceea actuala guvernare ar trebui să modifice de urgenţă această lege”, a precizat Dârle.

    De asemenea, liderul de sindicat a mai precizat că salariul minim pe economie ar trebui să fie de cel puţin 60% din salariul mediu brut al ţării, ceea ce ar însemna 1.000 de lei, şi nu la 34% ca în prezent. Totodată, sindicaliştii mai sunt de părere că trebuie stopate concedierile “oarbe” din sistemul bugetar fără măsuri de protecţie, îmbunătăţirea serviciilor publice şi sociale precum şi luarea unor măsuri de relansare economică şi combatere a evaziunii fiscale. În acest sens, sindicaliştii de la Cartel Alfa au întocmit o petiţie care a fost înmânată prefectului Eugeniu Avram şi intenţionează să organizeze întâlniri cu toţi parlamentarii din judeţ pe această temă.

    Prefectul Eugeniu Avram a primit reprezentanţii sindicatelor afiliate la Cartel Alfa Satu Mare care au prezentat şi au înmânat prefectului mai multe revendicări, printre care: modificarea Legii Dialogului Social, stoparea concedierilor fără măsuri de protecţie socială, relansarea economică şi combaterea evaziunii fiscale, acordarea unor drepturi obţinute ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti şi asigurarea drepturilor salariale până la finele anului. “Prefectul Eugeniu Avram i-a asigurat că va transmite revendicările către forurile superioare. Totodată, pentru clarificarea unor aspecte de natură salarială în domeniul învăţământului, prefectul Eugeniu Avram i-a invitat în data de 13 noiembrie, ora 9,00, la sediul Instituţiei Prefectului, la o întâlnire alături de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, Consiliul Judeţean, Primăria municipiului Satu Mare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean”, se arată într-un comunicat de presă remis de Instituţia Prefectului.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE