More

    Unul din zece sătmăreni este stranier

    muncitor

    Oportunităţile reduse pentru un trai decent i-au determinat pe mulţi sătmăreni să-şi ia lumea în cap şi să-şi caute un mod de viaţă mai bun printre străini. Mulţi dintre ei şi-au lăsat acasă soţii şi copiii şi au pornit în lume pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit decât cel de acasă. Astfel se face că, potrivit datelor de la ultimul recensământ al populaţiei realizat în judeţul nostru, 10% din populaţia totală a judeţului este plecată la muncă în străinătate. Jumătate dintre “stranierii” sătmăreni sunt de mai mulţi ani plecaţi devenind rezidenţi în ţările în care s-au stabilit. Dacă până în urmă cu trei-patru ani Spania, Portugalia şi Italia erau principalele destinaţii ale muncitorilor sătmăreni, în ultima perioadă Franţa a devenit mult mai atractivă pentru aceştia.

    Peste 30.000 de sătmăreni au devenit stranieri
    Potrivit rezultatelor recensământului, au fost înregistraţi peste 30.000 de sătmăreni plecaţi la muncă în străinătate, reprezentând circa 10% din populaţia totală a judeţului Satu Mare. Dintre aceştia, 17.280 sunt plecate temporar la muncă, adică sub 12 luni, în timp ce 12.750 sunt plecaţi de mai mult timp, devenind rezindenţi în ţările în care sau stabilit. Din prima categorie fac parte aproape 8.000 de sătmăreni cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, adică persoane tinere cu putere de muncă, precum şi 2.230 de copii sub 15 ani. De asemenea, 5.526 dintre aceştia au vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani.  Din categoria rezidenţilor în străinătate, jumătate dintre ei (6.155) au vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, fiind urmaţi de cei circa 4.100 cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani, precum şi de 1.500 de copii sub 15 ani. Acestea sunt doar datele statistice, însă numărul sătmărenilor plecaţi la muncă în străinătate este mai mare. Recenzorii au afirmat că, în special în zona Oaşului, au fost găsite multe case în care nu se afla nimeni. Vecinii spuneau că sunt în străinătate, dar nu au putut preciza în ce ţară şi nici câte persoane sunt plecate.

    Italia şi Franţa în top
    Dacă până prin 2007, Italia, Spania şi Portugalia erau ţările preferate de stranierii sătmăreni, în ultima perioadă Franţa a devenit mult mai atractivă atât în ceea ce priveşte condiţiile de muncă cât şi în ceea ce priveşte salariul. Într-un top al ţărilor cu cei mai mulţi sătmăreni, pe primul loc se află detaşat Italia, cu 9517 stranieri sătmăreni, urmată de Franţa, cu 6400 de sătmăreni, după care vin Portugalia – 2416, Marea Britanie – 2332 şi Spania – 1575.  Cei care până de curând munceau pe brânci în Spania, spun că au ales Franţa şi Marea Britanie pentru salarii mai mari. “Nici nu se compară ce a fost în Spania şi ce am găsit aici în Franţa. Pe lângă faptul că aici condiţiile de muncă sunt mult mai bune, şi salariile sunt mai mari decât în Spania. Dacă la iberici am lucrat şi cu 800 de euro pe lună, uneori chiar şi câte 12 ore pe zi, aici lucrez opt ore zilnic, rareori 10, iar salariul este de 1.500 de euro. Iar francezii îi apreciază pe românii care muncesc, astfel că nu avem probleme. Singura problemă este că, după ce am învăţat spaniola, acum trebuie să învăţ şi limba franceză”, ne-a spus un sătmărean care de curând s-a mutat în Franţa.

    Autorităţile cu ochii după stranieri
    După cum s-a putut constata, majoritatea sătmărenilor plecaţi la muncă în străinătate au vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, fiind exact vârsta cea mai propice pentru muncă. Asta în timp ce în fabricile din judeţ majoritatea angajaţilor sunt trecuţi de vârsta de 45 de ani, iar patronii se plâng tot mai des în ultima vreme că nu găsesc forţă de muncă.
    Autorităţile locale fac tot ce le stă în putinţă să-i aducă pe stranieri înapoi în judeţ. Unii dintre aceştia s-au întors de bună voie în ţară după ce criza economică a lovit Spania şi Portugalia. Alţii aşteaptă ca economia judeţului să evolueze ca să-şi poată găsi un loc de muncă şi salarii care să le asigure un trai decent. Nu de puţine ori, atât preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor cât şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, au afirmat că în perioada următoare trebuie realizate o serie de investiţii la nivel judeţean şi al municipiului Satu Mare pentru ca investitorii să vină în judeţ. Printre altele, se are în vedere reabilitarea infrastructurii, lucru ce ar facilita realizarea unor investiţii străine. Un trai decent iar determina pe mulţi stranieri sătmăreni să se întoarcă acasă.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE