18 June 2018

70% şanse la titlu, dacă Steaua se împiedică!

Filed under: Sport |

 

  • 1Astra a terminat prima parte a campionatului (17 etape din tur plus două din retur) cu 42 de puncte
  • Steaua are două meciuri mai puţin şi 39 de puncte
  • ProSport a inventariat ultimele 10 sezoane ale Ligii I, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu echipa care a condus în clasament după 19 runde. Concluzia: a câştigat campionatul cea care a adunat peste 40 de puncte!
  • Restanţele Stelei cu Chiajna şi U Cluj sunt foarte importante în lupta pentru primul loc la final

În cazul în care Astra va rămâne pe primul loc şi după ce Steaua va disputa restanţele cu Chiajna şi U Cluj (12/13 februarie şi 18 februarie 2014), giurgiuvenii au 70% şanse să fie viitorii campioni ai României, conform statisticii din ultimul deceniu.

În situaţia în care Steaua va lua mai mult de trei puncte din cele două partide pe care le are în minus faţă de contracandidate, atunci echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf se poate considera cu titlul aproape câştigat, conform istoricului din ultimele zece campionate din Liga I.


52 de puncte a avut Dinamo după 19 etape în sezonul 2006-2007, când a şi câştigat detaşat ultimul titlu din palmaresSteaua e favorită la titlu acum. Astra nu are faţă de campioană, dar are condiţii

Dumitru Dragomir

În şapte din precedentele zece sezoane, echipa care a condus în clasament în etapa a 19-a a fost şi campioană în acel an. Excepţiile de la această regulă sunt doar Dinamo, de două ori, şi Poli Timişoara. În acest moment, Astra conduce în clasament, cu 42 de puncte, doar că Steaua, cu 39 de puncte, are posibilitatea să treacă în fruntea clasamentului prin prisma celor două restanţe.

Trebuie să treci de pragul de 40!

În ultimii 10 ani, în rândul echipelor care au luat titlul s-a format regula că până în etapa a 19-a trebuie să fi adunat peste 40 de puncte. Astra se poate lăuda că a intrat deja în clubul select al formaţiilor care au depăşit pragul respectiv. Petrolul, ocupanta locului secund în acest moment, are fix 40 de puncte acumulate şi a anunţat deja o campanie de transferuri importante care să o facă o candidată serioasă la titlu! Multe voci susţin că echipa lui Contra a jucat cel mai frumos fotbal de până acum. Fapt interesant, Petrolul şi Astra se vor întâlni în retur, la Ploieşti, după ce în tur “lupii” s-au impus cu 2-1 la Giurgiu. Steaua va juca şi ea pe “Ilie Oană” în primăvară, în timp ce trupa lui Isăilă va avea un meci de foc chiar în ultima etapă, la Vaslui!


Singurele echipe care au câştigat titlul în ultimul deceniu fără să fi avut peste 40 de puncte în etapa a 19-a sunt Steaua (39 de puncte), Unirea Urziceni (36 de puncte) şi CFR Cluj (38 de puncte)


La fel ca Oţelul şi CFR?
Tot din statistica ultimului deceniu reiese şi următorul fapt. Oţelul şi CFR Cluj sunt singurele două formaţii care au reuşit să câştige titlul după ce în etapa a 19-a aveau în dreptul lor, în clasament, 42 de puncte. Atât cât are şi Astra în momentul de faţă, dar giurgiuvenii trebuie să fie atenţi şi la paşii făcuţi de Steaua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *